Piispan ökyasunto sai ihmiset eroamaan kirkosta – ”Viimeinen niitti” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Piispan ökyasunto sai ihmiset eroamaan kirkosta – ”Viimeinen niitti”

Eroakirkosta.fi-palvelun Petri Karisma kertoo, että Lapuan hiippakunnan piispan tyyris virka-asunto näkyy kirkosta eronneiden palautteissa.

Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peura muuttaa asumaan Rautatienkadun ja Ruukintien risteyksessä sijaitsevaan kerrostaloon, asuntoon, joka on Seinäjoen kallein. Asunto toimii myös piispan edustustilana.

24.9.2015 18:34

Lapuan hiippakunnan piispan Simo Peuran uusi ökyasunto Seinäjoen keskustassa kuumensi suomalaisten tunteita. Hulppealle virka-asunnolle tuli hintalapuksi 879 371 euroa. Asunnossa on kuusi huonetta ja 211,5 neliötä.

Asunto toimii lokakuusta alkaen piispan yksityisasuntona ja edustustilana. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Ilkka.

Ylellinen virka-asunto sai monet eroamaan kirkosta. Eroakirkosta.fi-palvelun kautta maanantaina kirkossa eronneista 40 prosenttia mainitsi palautteessaan piispan uuden asunnon ainakin yhtenä syynä kirkosta eroamiseen.

Eroakirkosta.fi-palvelun tiedotteen perusteella ihmiset perustelivat eroaan muun muassa seuraavilla kommenteilla:

– Lapuan hiippakunnan piispan uusi asunto seinäjoella, mielestäni liian kallis tällaisena aikana.

– Kirkko ei palvele seurakuntaa riittävästi. En halua tukea "kirkon johdon eliittiä". Vaatimattomampikin asumismuoto riittänee piispalle. Luterilaisen seurakunnan harkintakyky on pettänyt.

– Piispan kattohuoneisto 900 000€

– Piispan asunnot sun muut mielipiteen ilmaisut alkavat riittämään.

– Piispan kallis virka-asunto viimeinen niitti.

– Omien kansalaisten huomioimatta jättäminen pakolaistulvassa sekä Lapuan piispan hulvaton edustus/kakkosasunto.

Lähes 5000 eronnut syyskuussa

Eroakirkosta.fi-palvelun tiedottaja ja toinen perustaja Petri Karisma kertoo IS:lle, että alle puolet kertoo syynsä kirkosta eroamiseen. Karisma sanoo, että sen vuoksi on mahdotonta arvioida tarkkaa määrää, kuinka moni erosi kirkosta juurikin piispan virka-asunnon vuoksi.

Osalle syynä voi olla juurikin yksittäinen uutinen ja osalle se voi olla viimeinen pisara.

– Näin tapahtuu aina, kun jollain isolla medialla on tällainen uutinen. Ihmiset muistavat, että he ovat unohtaneet erota kirkosta, vaikka ovat harkinneet sitä pitkään.

Karisman mukaan kirkosta eronneiden määrä on ollut kumman korkea syyskuussa. 5000 ihmisen raja menee kohta rikki. Se on 2–3 kertaa enemmän kuin tavallisesti.

– Siihen on varmaan vaikuttanut enemmän pakolaiskriisi. Heidän mielestään kirkko on jotenkin hyysännyt pakolaisia.

Karisma kertoo, että päivässä Eroakirkosta.fi-palvelun kautta eroaa tavallisesti päivässä noin sata ihmistä. Syyskuussa on ollut päiviä, jolloin määrä on ollut jopa 400.

Eroakirkosta.fi on vuonna 2003 avattu palvelu, jonka tarkoituksena on nostaa esiin valtion ja kirkon ero. Sen avulla valtionkirkoista on eronnut lähes puoli miljoonaa ihmistä.

”Jatkossa kiinnitetään tarkempaa huomiota”

Kirkon tiedotuskeskuksen viestintäjohtaja Tuomo Pesonen pitää ymmärrettävänä, että erityisesti näinä aikoina ihmisiä ärsyttää se, että joidenkin ihmisten asumisjärjestelyt on hoidettu siten kuin ovat.

– Asiasta on keskusteltu kirkkohallituksen johdossa. Oletan, että näihin asumisjärjestelyihin kiinnitetään jatkossa tarkempaa huomiota.

Pesonen sanoo, että näinä herkkinä aikoina melkein mikä tahansa asia, missä kirkko esiintyy julkisuudessa, voi kääntyä sitä itseään vastaan.

– Some-keskustelun perusteella kirkon ymmärtävä suhtautuminen hädänalaisiin maahantulijoihin oli liikaa, vaikka diakoniatyö ja esimerkiksi kirkon rooli vähempiosaisten ruoka-avussa jatkuu kaikkien lähimmäisten auttamiseksi kansallisuuteen tai uskontoon katsomatta.

Pesonen myös huomauttaa, että ihmisillä voi olla monia syitä erota kirkosta.

– Eroaminen on todella helppoa. Ihmisten side ja sitoutuminen erilaisiin yhteisöihin on löyhentynyt ylipäätään kautta linjan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?