Tulli: Turvapaikanhakijoille lähetettyjen passien määrä kasvanut räjähdysmäisesti - joukossa myös väärennöksiä

Julkaistu:

Tullin mukaan Suomeen on lähetetty pikarahdissa muun muassa passeja, henkilöllisyystodistuksia, valokuvia, ajokortteja sekä pakolaistodistuksia.
Tulli on tehnyt Helsinki-Vantaan lentoasemalla posti- ja pikarahtiliikenteeseen tarkastuksia. Niissä on ilmennyt, että turvapaikanhakijoille vastaanottokeskuksiin ja yksityishenkilöille on lähetetty runsaasti erilaisia henkilöllisyyteen liittyviä asiakirjoja, kuten passeja, henkilöllisyystodistuksia, valokuvia, ajokortteja sekä pakolaistodistuksia.

– Lähetyksiä on paljastunut jo yli 500 kappaletta ja lähetysten määrä on kasvanut viime päivinä voimakkaasti. Tullitarkastuksissa löytyy tällä hetkellä edellä mainittuja asiakirjoja useista eri lähetyksistä jopa 50 kappaleen päivävauhdilla, Tulli tiedottaa.

Asiakirjat ovat pääosin irakilaisia ja jonkin verran myös syyrialaisia. Lähetykset on lähetetty yleisimmin Turkista ja Irakista, mutta välillä myös Euroopan valtioista.

Asiakirjojen mukana pitäminen riski?

Monet turvapaikkaa hakeneet ovat kertoneet, että heillä on henkilöllisyysasiakirjat tallella Turkissa tai Irakissa, ja he aikovat järjestää asiakirjat postitse Suomeen viranomaisia varten. Ilmeisesti asiakirjojen mukana pitämistä pidetään riskinä, vaikka ne halutaankin esittää lopullisen kohdemaan viranomaisille.

Noin viidennes asiakirjoista on kuitenkin otettu Rajavartiolaitoksen tarkempaan tutkintaan. Niistä löytyy muun muassa väärennökseen viittaavia tekijöitä.

– Uskon, että valtaosa maahan saapuneista asiakirjoista on aitoja ja tulossa niiden oikeille omistajille vastaanottokeskuksiin. Toisaalta on epäiltävissä, että pienempi osa liittyy mahdollisiin väärinkäytöksiin tai niiden yrityksiin, Tullipäällikkö Mika Pitkäniemi Lentotullista arvioi Ilta-Sanomille.

Mikäli asiakirjaa epäillään väärennökseksi, Rajavartiolaitos tai poliisi aloittaa asiasta esitutkinnan. Väärennösten tutkinnoissa selvitetään, missä ja miten väärennys on valmistettu ja liittyykö väärennökseen laittoman maahantulon järjestämistä.

Postiliikenteessä on paljastettu tänä vuonna myös kaksi rikostapausta, jossa vastaanottokeskukseen on tilattu yksityishenkilöille lääkkeitä ja huumausaineiksi luettavia lääkkeitä, joiden tuonti posti- ja pikarahtilähetyksenä EU:n ja ETA-alueen ulkopuolelta on kielletty.

Rajavartiolaitos tutkii tällä hetkellä lähetettyjen asiakirjojen oikeellisuutta.