Turvapaikanhakijat jakavat verkossa tietoa Suomesta – lue koko ohjeistus

Suomeen saapuville pakolaisille löytyy netistä ohjesivustoja, miten varmistaa turvapaikan saanti.

| Päivitetty

– Et tiedä kuka salakuljettaja on. Et muista hänen kasvojaan tai mitään muutakaan hänestä. Älkää jättäkö mitään aukkoja, jotka voivat pilata matkanne.

Muun muassa näin neuvotaan Suomesta turvapaikkaa hakevia irakilaisia arabiankielisillä Facebook-sivuilla julkisessa keskusteluryhmässä, jossa on jo liki 200 000 jäsentä.

– Neuvojen jakaminen netissä turvapaikanhakijoille on tuttu ilmiö, jota on havaittu jo vuosikausien ajan, myöntää maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön tulosalueen johtaja Juha Similä.

YKSI NEUVOISTA on muun muassa välttää kantamasta mukana yhden tai kahden sentin eurokolikoita. Ne voisivat paljastaa, että hakija on tullut Suomeen toisen euromaan kautta, sillä Suomessa kyseiset kolikot eivät ole yleisessä käytössä.

– Älkää veljet langetko siihen virheeseen, että pidätte mitään papereita, jotka todistavat jotain matkareitistänne.

Turvapaikkakuulustelut itse läpikäyneet kykenevät nopeasti laatimaan ohjeet, mitä turvapaikanhakijoilta tullaan kysymään. Tietoja myös päivitetään. IS:n tutkima opasteksti oli lisätty nettiin 6. syyskuuta.

SUURI OSA Suomesta nyt turvapaikkaa hakevista on kotoisin Irakista. Similän mukaan viime aikoina Irakin kurdien määrä pakolaisista on vähentynyt ja arabiväestön määrä lisääntynyt.

– Arabiankieliset ilmoittavat kotipaikakseen usein Bagdadin tai sen pohjoisalueet, joissa on ollut levottomuuksia.

Myös netin ohjeistuksessa huomautetaan, että eri maakunnista saapuvien osalta on merkittäviä eroja turvapaikkapäätöksen suhteen.

– Maakunnissa on eroavaisuuksia. Bagdadilaisen turvapaikanhakijan hakemus hyväksytään, jos hänellä on oikeat asiakirjat ja häneen ja hänen henkeensä kohdistuu suora uhka, opastetaan Facebookissa.

Myös Similä korostaa, että asiakirjojen avulla on helpoin saada näyttö turvapaikanhakijan tarinalle.

Tornioon saapuneita turvapaikanhakijoita.

Kielitesteistä varoitetaan

Irakin Kirkukista tulee paljon kurdeja, joita on opastettu etukäteen, että heiltä voidaan tentata jopa paikallisten jokien tai siltojen sijaintia.

Kysymyksiä onkin Similän mukaan siksi muutettu, jotta niihin ei voisi etukäteen varautua.

Viime vuosina etenkin irakilaisten ja somalien kohdalla on merkittäväksi kasvanut kielianalyysi. Tästä varoitetaan myös Facebook-ohjeissa:

– Nyt tilanne on erityisesti hankaloitunut kurdiveljillemme, sillä heidän täytyy läpäistä kielitestit, eikä niitä voi välttää.

Tarinoita voidaan ”monistaa”

Jos hakija ei osaa niitä kieliä tai murteita, joiden esiintymisalueilta hän väittää olevansa kotoisin, saattaa se kaataa turvapaikka-anomuksen.

Poliisi esimerkiksi voi nauhoittaa pakolaisen puhetta. Nauhoitus lähetetään analysoitavaksi Ruotsiin, jossa kielifirman asiantuntijat antavat puheesta lausunnon.

Turvapaikkahaastatteluissa on myös törmätty siihen, että eri henkilöillä on hyvin paljon toisiaan jopa yksityiskohdissa muistuttavia kertomuksia.

– Silloin voi olla aihe epäillä ”monistettua” tarinaa, huomauttaa Similä.

Maahanmuuttovirasto seuraa netin pakolaisille suunnattuja vinkkisivustoja, mutta pääosin virastoon tulevien vihjeiden kautta. Similän mukaan ilmiö on niin laaja, ettei kaikkia voida seurata.

– Mutta tiedämme kyllä, mistä on kyse.

Lue alkuperäinen Facebook-kirjoitus

Ilta-Sanomat käänsi arabiankielisen ohjeistuskirjoituksen, joka julkaistiin Facebookissa syyskuun alkupuolella. Tekstissä neuvotaan tarkasti, kuinka irakilaisten kannattaa hakea turvapaikkaa Suomesta. Käännös pyrkii olemaan mahdollisimman uskollinen alkuperäiselle tekstille.

Yksityiskohtia irakilaisten turvapaikkamahdollisuuksista Suomeen, pääsyn toimenpiteistä ja hakemuksista

Tuista: Turvapaikanhakija saa 15 päivän välein 146 euroa, se on yksittäiselle henkilölle. Perheelliset, mies ja vaimo, saavat vähemmän kuin naimattomat ihmiset. Jos heillä on lapsia, myös lapsi saa tukea.

Oleskeluluvista: Suomessa ei ole B-tyypin oleskelulupia, vaan A-tyypin. Se myös vaihtelee turvapaikkapäätöksen mukaan. A-tyypin oleskelulupa on yhdelle vuodelle ja silloin saa asua joko vastaanottokeskuksen sisä- tai ulkopuolella. On myös neljän vuoden lupia, mutta ei poliittisiin tapauksiin. Maassa on myös poliittisen A-tyypin oleskelulupia, jonka kanssa voi myöhemmin hakea Suomen kansalaisuutta.

 

Provinsseista: Maakunnissa on eroavaisuuksia. Bagdadilaisen turvapaikanhakijan hakemus hyväksytään, jos hänellä on oikeat asiakirjat ja häneen ja hänen henkeensä kohdistuu suora uhka. On myös muita kaupunkeja kuten Diyala, Mosul, Kirkuk ja Salah al-Din. Tämä tarkoittaa, että kaikki riippuu tapauksesta. Kurdilaisille veljillemme Kirkukista ja Diyalasta tiedoksi, että Suomi on ottanut käyttöön kielitestejä, jotka ovat olleet joitakin kuukausia nyt käytössä. Tämä siksi, että he ovat huomanneet, että suurin osa kurdeista tulee At’tamimin maakunnasta, eli Kirkukista.

Ja kuten ehkä tiedätte, Kirkukin osuus turvapaikanhakijoista on tavallista korkeampi. Jokaisen, joka väittää tulevansa Kirkukista, on läpäistävä nämä kielitestit. Niissä on jonkinlaisia arabian ja turkin kielitestejä ja ihmisillä tulisi olla jonkinlaista tietoa ja ymmärrystä näistä kielistä. Näiden testien tuloksena moni on jäänyt kiinni siitä huolimatta, että he ovat tuoneet mukanaan asiakirjoja todistaakseen, että ovat Kirkukista. Monessa tapauksessa ihmiset ovat saaneet kielteisen turvapaikka- ja käännytyspäätöksen heti ensimmäisen haastattelun jälkeen.

Toisaalta on paljon veljiä Irakista, jotka ovat saaneet oleskelulupia vain yhdeksi vuodeksi. Lisäksi ihmisillä Bagdadista, Mosulista, Diyalasta ja Salah al-Dinista on jonkinlaiset mahdollisuudet turvapaikkaan, mutta se riippuu suuresti heidän asiakirjoistaan ja tapauksensa uskottavuudesta. Turvapaikka on vaihtoehto ja Suomi on uusi tässä. Luulen, ettei heillä ole tarpeeksi kokemusta turvapaikkahakemusten käsittelyssä. Heille, jotka haluavat jäädä Helsinkiin ja sen lähialueille, haastatteluajan saaminen kestää puolesta vuodesta vuoteen. Haastattelun jälkeen sinun tulisi odottaa ainakin kaksi kuukautta ennen kuin saat vastauksen hakemukseesi. Vastaanottokeskuksia on useita ympäri maata, eikä niissä ole paljon eroavaisuuksia paitsi haastattelun suhteen. Leirejä on väliaikaisia ja pysyviä, ero on siinä, että haastattelun jälkeen sinut siirretään pysyvään.

Sormenjälkijärjestelmästä: Niin kutsuttu Eurodac-järjestelmä. Heitä, joilla on sormenjälki Kreikassa, ei välttämättä käännytetä. Mutta jos se on toisessa maassa, heidät palautetaan. Sormenjälkien muuttamista koskien, niitä voi muuttaa, jos muutokset eivät ole merkittäviä. On monia veljiä, jotka ovat muuttaneet niitä ja joiden sormenjäljet eivät ole näkyneet Suomessa lainkaan.

Huhusta, että kurdit saavat aina turvapaikan: Se ei pidä lainkaan paikkansa. Monien kurdiveljien hakemukset on hylätty ja heidät on käännytetty. On myös monia, jotka ovat valinneet vapaaehtoisen paluun. Tähän on Yhdistyneiden kansakuntien ohjelma, jossa ihmiset saavat paluurahaa. Nyt tilanne on erityisesti hankaloitunut kurdiveljillemme, sillä heidän täytyy läpäistä kielitestit, eikä niitä voi välttää. Testissä täytyy saada yli 60 prosenttia oikein, jotta se menee läpi. Yleisesti ottaen tapaus riippuu oikeista asiakirjoista ja tarinasta. Heillä, jotka haluavat turvapaikan Suomesta, tulisi olla alkuperäiset asiakirjat kuten todistukset henkilöllisyydestä ja Irakin kansalaisuudesta ja passi, mutta passissa ei tietenkään tulisi olla eurooppalaista viisumia. Heitä, jotka on torjuttu ja käännytetty Ruotsista, kehotan, etteivät he tule Suomeen, sillä heidän sormenjälkensä näkyvät hyvin nopeasti. Muista, että tuurilla on merkitys Suomen kokemattomuudessa pakolaisten kanssa työskentelyssä. Kurdiveljille tiedoksi, on olemassa alueellinen sopimus Suomen edustuston kautta, josta selviää, kuinka tavoittaa valtava määrä turvapaikanhakijoita, jotka eivät ole kurdeja, vaan turkkilaisia, iranilaisia tai syyrialaisia.

Ilmoittautumispaikoista: Ilmoittautuminen tapahtuu poliisiasemilla, joita on kaikissa maakunnissa. Voit ottaa yhteyttä lähimpään löytämääsi poliisiautoon siinä tapauksessa, ettet tiedä, missä poliisiasemat ovat. On myös monia poliisiosastoja, jos haluat ilmoittautua pääkaupunki Helsingissä. Niitä on juna-asemalla tai kaupungin keskustassa, mutta kehotan ilmoittautumaan muissa kaupungeissa ja välttämään Helsinkiä hakijoiden suuren määrän vuoksi. Pohjoisessa on muitakin kaupunkeja, joissa on vastaanottokeskuksia. Jos ei ole, sinut ohjataan lähimpään. Näitä kaupunkeja ovat Oulu, Kemi, Rovaniemi tai mikä tahansa ympäröivä kaupunki. Jos haluat valita kaupungin, jossa haastatteluprosessi on nopeampi niin valitse kaupunki kuten Kotka, Lahti, Imatra, Lappeenranta, Hamina tai Kouvola. Helsingissä on kaksi vastaanottokeskusta. Turku on myös hyvä valinta, sillä siellä on suuri irakilaisyhteisö ja sinne pääsee joko meriteitse, joka on suositeltavaa tai lentämällä, mutta se voi aiheuttaa ongelmia.

Saapuminen meriteitse: Varaa lippu Ruotsista Helsinkiin tai Turkuun lähtevälle laivalle. Se lähtee joko aamu yhdeksältä ja on perillä yhdeksältä illalla tai sitten kolmelta ja on perillä aamuyhdeksältä. Voit liikkua vapaasti ja ottaa bussin mihin tahansa haluamaasi kaupunkiin. Nämä matkat ovat Viking Linen laivayhtiön kautta. Heillä jotka haluavat varata lipun laivaan Ruotsista Suomeen, ei tarvitse olla dokumentteja mukana, koska laivalla ei ole tarkastuksia. Suurin osa pakolaisista liikkuu vapaasti edestakaisin, vaikka heillä ei olisikaan oleskelulupaa.

Kun saavut poliisiasemalle: Sinut tarkastetaan, joten älkää veljet langetko siihen virheeseen, että pidätte mitään papereita, jotka todistavat jotain matkareitistänne. Muistakaa myös pitää kaikki alkuperäiset asiakirjat mukana: todistus kansalaisuudesta, henkilöllisyystodistus ja passi, sillä ne tukevat tapaustasi. Pidä mielessä, ettet tuo isoja summia rahaa etenkään eurooppalaista valuutta, sillä rahan lähteen tunnistaa helposti. Suomi käyttää euroa, mutta siinä on eroavaisuuksia muihin euromaihin, sillä Suomi ei käytä muiden maiden lailla pieniä kolikoita kuten yhden tai kahden sentin kolikoita. Suomen pienin kolikko tällä hetkellä on viisi senttiä. Myös tietokoneesi ja mobiililaitteesi tarkastetaan, ovatko ne ostettu Euroopasta vai ei. Älkää jättäkö mitään aukkoja, jotka voivat pilata matkanne.

Kun saavut poliisiasemalle ja ilmoitat haluavasi turvapaikan, sinut tarkastetaan ja siviilikuulustelija ottaa sormenjälkesi. Ensimmäinen sormenjälki otetaan etusormestasi, jonka avulla selvitetään, onko sinussa jotain epäilyttävää tai oletko etsintäkuulutettu Euroopan unionissa tai muissa Pohjoismaissa. Sitten sinun pitäisi puhua joko tulkin kanssa tai ilman. Sitten sinua pyydetään toimittamaan kaikki paperisi ja viimein sinut toimitetaan lähimpään vastaanottokeskukseen.

Seuraavana päivänä poliisi ottaa sinuun yhteyttä ja ottaa sormenjälkesi ja tarkan kuvan kasvoistasi. Sormenjäljet tarkastetaan tietokoneella, joka yrittää löytää sinut ja sormenjälkesi muiden maiden tiedoista. Sellaisten maiden liput ilmestyvät tietokoneen ruudulle. Kun kaikki on kunnossa, eikä mitään ilmaannu, he aloittavat tutkimukset kanssasi. Sinulta kysytään, miten tulit maahan ja sinun on vastattava. Muista, ettet mainitse, että tulit EU-maiden läpi. Jos teet sen, he ohjaavat hakemuksesi siihen maahan, vaikka sinulla ei olisikaan siellä sormenjälkiä.

Kaikki mitä sinun täytyy sanoa on se, että tulit Turkista ihmissalakuljettajan kautta ja se maksoi noin 15 000 dollaria. Mainitse, että olit Istanbulissa viikon ja sen jälkeen hän otti sinut kuorma-autoon. Et tiedä kuka salakuljettaja on. Et muista hänen kasvojaan tai mitään muutakaan hänestä. Älä mainitse auton numeroa, muotoa tai kuljettajaa jottet tekisi virhettä.. Et myöskään tiedä, mistä auto lähti liikkeelle. Et tiedä mitä reittiä menit, sillä olit suljetussa kuorma-autossa.

Ei haittaa jos sanot, että kyydissä oli monia muitakin ihmisiä, mutta et tunne heitäkään tai edes heidän kansallisuuksiaan.

Auto ajoi päivisin ja pysähtyi, mutta et noussut pois kyydistä. Päivän pysähdyksen jälkeen se ajoi sinut metsään ja oli yö, kun toinen auto odotti ja sinut ohjattiin siihen. Jälleen tuntien pysähdysten ja viikon ajomatkan jälkeen päädyit tähän kaupunkiin. He kysyvät sinulta salakuljettajasta ja autosta ja kuten sanoin, et tiedä mitään näistä asioista. Sano vain, että oli yö, etkä tunnistanut aluetta tai edes auton tyyppiä. He saattavat myös kysyä sinulta jatkokysymyksen, tunsitko liplatusta tai liikettä matkasi aikana, mikä tietysti viittaa merimatkaan. Tässä tapauksessa sinun tulisi sanoa, että auto pysähtyi, muttet huomannut mitään outoa liikettä, koska olit väsynyt. Tämä kaikki on osa kolmatta osaa tutkimuksissa poliisin kanssa ja ennen kuin sinulle sanotaan, että he eivät löytäneet sormenjälkiäsi mistään EU-maasta. He tulevat myös sanomaan, että tämä on normaali toimenpide ja pyytävät sinua piirtämään reittikartan ja pyytävät lyhennelmän tapauksestasi. Kaiken tämän jälkeen sinut palautetaan leiriin, missä sinun on odotettava varsinaista haastattelua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?