Näin mielenilmaus eteni Rautatientorilla – poliisilla lyhyt yhteenotto anarkistien kanssa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Näin mielenilmaus eteni Rautatientorilla – poliisilla lyhyt yhteenotto anarkistien kanssa

Helsingin Rautatientorilla järjestetty ay-liikkeen suurmielenilmaus näkyi ja kuului monin tavoin. IS seurasi tapahtumien kulkua mielenilmauksen aikana ja ennen.

18.9.2015 6:21 | Päivitetty 18.9.2015 14:54

Tässä otteita tapahtumasta:

  • Hallituspuolueet saivat valtaisat buuaukset Rautatientorilla. Lue lisää.

  • Anarkistit ottivat yhteeen poliisin kanssa. Lue lisää.

  • Lauri Lyly sai suuret aplodit: ”Me emme hyväksy” Lue lisää.

  • Ruuhkat eivät toteutuneet - takseilla ei riittänyt asiakkaita. Lue lisää.

  • Sade kasteli Rautatientorilla. Lue lisää.

Alla IS:n aamulla kello 5.40 alkanut päivän seuranta.

13.35. MTV kertoo verkkosivuillaan, että yksi Helsingin yliopiston rakennuksista on vallattu.

Pari sataa ihmistä valtasi Helsingin yliopiston Porthanian #lakko #yleislakko #stop pic.twitter.com/JNZHp191YG— Klementiini (@klementiini) September 18, 2015

13.06 Poliisi kertoo, että kaikki kadut ovat jälleen normaalisti auki.

Kaikki kadut ovat jälleen normaalisti auki. Väen poistuminen Rautatientorilta on sujunut nopeasti. #Helsinki— Helsingin poliisi (@HelsinkiPoliisi) September 18, 2015

12.59. Suora lähetys on päättynyt. Artikkelin videolla anarkistien yhteenotto poliisin kanssa.

12.53. Lue lisää poliisien ja anarkistien välikohtauksesta tästä.

12.36. Poliisi twiittaa, että mielenilmaukseen saapunut väkijoukko alkaa pikkuhiljaa poistua Rautatientorilta.

Rautatientorilta alkaa väki hiljalleen poistua. Ja sadekin yltyi. #Helsinki— Helsingin poliisi (@HelsinkiPoliisi) September 18, 2015

12.33. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on ehdottanut työelämän kiristyksiä koskevan tiedonannon uudeksi päiväksi keskiviikkoa 30. syyskuuta. Sipilä kertoi asiasta Twitterissä.

Olen ehdottanut kilpailukykytoimia koskevan tiedonannon uudeksi päiväksi 30.9. Siirto huippukokouksen vuoksi, antaa lisäajan tm-järjestöille— Juha Sipilä (@juhasipila) September 18, 2015

12.32. Ilta-Sanomien toimittaja kertoo, että Postitalon edustalla oli jonkinlaista tönimistä, johon osallistui mustiin pukeutuneita henkilöitä joilla oli mukanaan mustia lippuja. Helsingin Sanomien mukaan tilannetta selvittämään kiirehti noin 20 poliisia. Tilanne oli poliisin mukaan nopeasti ohi.

Kokonaistilanne rauhallinen. Postitalon edessä pieni joukko häiritsi bussin liikkeellelähtöä. Tilanne nopeasti ohi. #Helsinki— Helsingin poliisi (@HelsinkiPoliisi) September 18, 2015

Alla lukijoiden päivän aikana tulleita kommentteja.

Live Blog Perjantaistoppi

12.21 Paikalle saapunut AKT:n Espoon osaston puheenjohtaja ja Nobinalla linja-autonkuljettajana työskentelevä Jouni Nurmela toivoo hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen palaavan neuvottelupöytään, jotta aiemmin esitellyt toimet voitaisiin vielä korvata paremmilla.

– Sipilälle terveisiä että persettä penkkiin ja nyt tosissaan sinne neuvottelupöytään, Nurmela sanoo.

 

12.09. Hallituspuolueiden edustajat saivat osakseen mylvintää ja buuauksia. Buuausten saattelemana saapuivat keskustan Annika Saarikko, perussuomalaisten Sampo Terho ja kokoomuksen Arto Satonen.

– Nyt tarvitaan toimia. Edellytetään, että keskusjärjestöjen johtajat tarjoavat uusia toimia, joita olemme heiltä pyytäneet, Terho kertoi puheessaan.

– Haluamme lisää työtä Suomeen, ja niitä saadaan näillä keinolla joista olemme päättäneet, Satonen kommentoi tilannetta.

– Hallitus on valmis kuuntelemaan vaihtoehtoisen esityksen, Satonen kertoi, kun hallitukselta kysyttiin toimista leikkausten sijaan.

12.02 SAK:n Lauri Lylyn puheenavaus sai tuntuvat aplodit, kun hän käytti ”naisten ja herrojen” sijaan muotoa ”naiset ja miehet”.

Hallituksen ei vielä ole myöhäistä perua aikomiaan heikennyksiä, Lyly kertoi.

Lue lisää Lylyn puheesta tästä.

– Uskon, että neuvotteluihin palataan lähiaikoina, Lyly lopetti puheensa.

11.59. Ruotsin mediassa lakko on saanut paljon huomiota. Esimerkiksi Svenska Dagbladet kirjoittaa, että lakko on lamaannuttanut Suomen päiväksi, kertoo STT.

11.56. Joukko tunnettuja hahmoja saapui kylttien kanssa Rautatientorille.

11.52. Näin perjantaistoppi on näkynyt Helsinki-Vantaan lentokentällä. Lue tästä.

11.40. Ensimmäiset kansanedustajat nousivat lavalle. Paikalla puhumassa ovat oppositiopuolueiden edustajat Eva Biaudet(rk), Antti Rinne(sdp), Ville Niinistö(vihr), Paavo Arhinmäki(vas) ja Sari Essayah(kd). Hallituspuolueiden edustajat pääsevät ääneen myöhemmin.

– Te olette palkkanne ja lomanne ansainneet, Antti Rinne lausui puheensa aluksi. Lue lisää tästä.

11.37. Lisää kansaa valuu Rautatientorille. Tuorein arvio väen määrästä on noin 30 000.

11.31. Fjäderin jälkeen puheenvuoroon pääsivät työntekijät.

Turvatarkastajana työskentelevä nainen oli huolissaan leikkausten vaikutuksista palkkaansa. Erityisesti sairauspäivän karenssi nousi esille työntekijöiden puheenvuoroissa.

– Se kun lähtee pois, niin siinä ei tehdä enää yhtään mitään.

Viisivuorotyötä tekevä metallityömies antoi täyslaidallisen ja sai raikuvat aplodit.

11.25. Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder avasi puheet.

– Me olemme täällä puolustamassa Suomen perustuslakia ja Suomen mainetta sivistysvaltiona, Fjäder aloitti.

11.22. Tunnettu globalisaatiokriittikko Joseph Stiglitz on mielissään suomalaisten mielenilmauksesta. Hänestä se on merkki konsensuspolitiikan epäonnistumisesta. Lue lisää Taloussanomista.

11.21. Poliisin arvion mukaan paikalla on noin 25 000 henkilöä.

Arviolta paikalla 25000 ihmistä ja hiljakseen tulee yhä lisää. #Helsinki— Helsingin poliisi (@HelsinkiPoliisi) September 18, 2015

11.20. Mielenilmauksen virallinen osuus on alkanut.

11.13. Tässä tuoretta kuvaa Rautatientorilta.

11.04. Seuraa suoraa lähetystä Rautatientorilta tästä artikkelista.

10.53. Poliisi kertoi tänään aiemmin varautuvansa anarkistien saapumiseen mielenilmaukseen. Alla tuore kuva Rautatientorilta. Musta lippu on anarkistien tunnetuimpia symboleja.

10.38. Odotettu vesisade on alkanut. Aamupäiväksi on ennustettu paikoin rankkojakin sateita.

 10.32. Helsingin poliisi twiittaa, että AKT:n marssi kohti Rautatientoria on käynnistynyt Hakaniemessä. Marssimassa on poliisin mukaan on noin 500.

AKT:n marssi liikkeellä Hakaniemestä. Noin 500 marssii. #Helsinki— Helsingin poliisi (@HelsinkiPoliisi) September 18, 2015

10.26. Yhtenä osana hallituksen leikkauksia on väläytelty lomarahojen puolittamista. IS:n kyselyssä selvisi, että kaksi kolmesta hyväksyy lomarahojen puolituksen. Lue lisää.

10.24. Taksikuskit eivät yllättyneet iloisesti, vaikka tämän päivän piti olla yksi vuoden vilkkaimmista. Lue lisää.

10.13 Ihmisryhmiä on marssimassa torille Töölönlahden suunnasta, kertoo paikalla oleva STT:n toimittaja.

10.07. Tässä tuoreita kuvia Rautatientorilta.

10.04. Ilta-Sanomien toimittaja Johannes Kotkavirta on matkalla mielenilmaisuun osallistuvien kyydissä Haminasta Helsinkiin.

Terveisiä hallitukselle. #lakkobussi #stop pic.twitter.com/njISA2fbax— Johannes Kotkavirta (@kotkavirta) September 18, 2015

9.40. ISTV:n suora lähetys alkaa hetken kuluttua, kello 10. Suoraa lähetystä voit seurata tästä artikkelista. Vieraina studiossa ovat kansanedustaja Ben Zyskowicz ja SAK:n työelämäasioiden johtaja Saana Siekkinen.

9.17. Kello 11 alkavaan mielenilmaukseen on saapumassa väkeä ympäri Suomea. Alla olevan kuvan henkilöt ovat saapuneet Lapista.

8.43. Poliisi varautuu anarkistien tuloon Rautatientorille. Poliisi on varautunut perjantain suurmielenilmaukseen järein turvatoimin. Poliisi tietää kokemuksesta, että suuret kokoontumiset houkuttelevat paikalle anarkisteja ja ääriaineksia.

8.37. Helsingissä liikenteen sujuvuutta on liikennekeskuksen mukaan helpottanut se, että ihmiset ovat lähteneet liikkeelle noin tuntia tavanomaista aiemmin.

8.30. Taksi Helsingin kaikki 1 350 taksia ovat perjantaina ajossa. Taksien ennakkotilauksia on rajoitettu.

8.20. Perjantaistopin vaikutukset näkyvät HSL:n varikolla.

Liikenteessä on nyt noin 60 autoa, kun normaalina arkiaamuna HSL:n alueella liikennöi noin 1300 linja-autoa.— HSL (@HSL_HRT) September 18, 2015

8.15. – Ikinä en ole näin nopeasti päässyt, IS:n toimittaja kertoo Helsinkiin saapumista Turun suunnasta.

Nyt näyttää siltä, että ruuhkaisimmat paikat on nähty pyöräteillä.

Väki alkaa kerääntyä pikkuhiljaa Rautatientorille.­

8.13. ISTV:n toimittaja raportoi kopterista, että tällä hetkellä eniten liikennettä on Helsingin Hakaniemessä.

8.07. Liikenne suurien kaupunkien lähistöllä sujuu hyvin. Esimerkiksi Tampereen, Turun ja Oulun tieliikennekeskuksista kerrotaan, ettei liikennemäärissä ole lisäystä normaaliin verrattuna. Tieliikenteen arvioidaan Helsingissä vilkastuvan vähitellen.

7.52. – Jopa nopeammin kuin normaalina päivänä, IS:n toimittaja raportoi Helsingin keskustaan saapumista Espoon Länsiväylän kautta.

Pahemmat ruuhkat ovat aamulla olleet Hämeenlinnanväylän päässä.

7.50. – I dont mind once a year, sanoi kohti Helsingin keskustaa kävellyt Anastasia Kuznetsova. Hän oli matkalla Steve Collinsin kanssa. Heillä työmatkaa tuli perjantaiaamuna 9 kilometriä. Hikihän siinä tuli.

7.47. Jotkut bussit kulkevat sittenkin. HSL on avannut linjat 58B ja 73. Bussit kulkevat esimiesvoimin.

Bussi 58 B kulkee aiemmin ilmoitettua tiheämmällä vuorovälillä eli noin 10 minuutin välein.— HSL (@HSL_HRT) September 18, 2015

7.42. Ambulanssi kiersi ruuhkan ratikkakiskoja pitkin kello 7.42.

Tässä tuoretta kuvaa Länsiväylältä.­

7.38 Ruuhkatilanne Helsingissä on jakautunut. Lue lisää täältä.

7.35. Poliisi sulkee Helsingin Rautatientorille johtavat kadut tänään kello 9.30 alkaen. Sulkuaika riippuu mielenosoitukseen osallistuvasta väkimäärästä.

7.20. IS:n toimittaja näki, kun perjantain aamuliikenteessä tapahtui pyöräilyonnettomuus Suvilahdessa. Kaksi ambulanssia on paikalla. Pyöräilijää hoidetaan maassa.

7.16. Kello 7.10. Itäväylällä Kulosaaren sillan kohdalla on paljon pyöräilijöitä. Autoja ehkä jopa normaalia vähemmän.

7.14. Mäkelänkatu on alkanut tukkeutua Käpylässä. Oulunkylän ja Käpylän asemilla ei ole ketään. Tieto julkisen liikenteen stopista on tavoittanut ihmiset. Satunnaisia kävelijöitä, pyöräilijöitä runsaasti. Töölönlahden päässä Töölöön päin menevä liikenne on alkanut ruuhkautua.

 

7.07. Ihmisissä on myös herättänyt epätietoisuutta, mitä perjantaina oikeastaan pitää tehdä. Puhelimet ovat pirisseet liitoissa. Lue lisää täältä.

7.06. Perjantain rankkasateen kulku Suomen yli on tarkentunut. Katso tuorein ennuste täältä.

7.04 Helsingin Meilahdessa taksikuskit odottivat vielä rauhallisina. – - Seitsemän jälkeen räjähtää, kun ihmiset alkavat päästä töistä, taksinkuljettaja Mika Landin sanoi Meilahden sairaalan tolpalla IS:n toimittajalle.

6.50. Ruuhka on alkanut Helsingissä Mannerheimintiellä. Hakamäentien risteyksessä jonot ovat alkaneet kasvaa.

 

6.39. Monet helsinkiläiset joutuvat kävelemään töihin perjantaiaamuna. IS tapasi aamulla kodinhoitaja Janne Kempin, joka kavelee Tapanilasta Pakilaan.

 

 

6.31. Maailmallakin on uutisoitu Suomen perjantaistopista. Asiasta ovat kirjoittaneet muun muassa Financial Times ja Bloomberg. Lue lisää täältä.

6.29. Taksit odottavat kyytejä Hakaniemessä. Mannerheimintie vetää hyvin. Kävelijöitä on vähän liikkeellä.

6.18. Perjantaistoppi vaikuttaa tähän päivään monin tavoin. Lue tarkemmin täältä.

6.10. IS:n toimittajan havaintojen mukaan Kehä 1 Malmin kohdalla jopa hiljainen, vain muutamia autoja. Lahdentie hieman vilkkaampi kuin normaalisti tähän aikaan ratikkahallien kohdalla Vallilassa. Sörnäisten rantatiellä liikenne sujuu vielä, mutta voimistuu.

 

6.05. Helsingissä ei vielä sada, mutta ilma tuntuu lähes trooppiselta. Lämpöä +17, ja kosteaa on. Katso sääennuste täältä.

 

5.40. Itä-Helsingin lähiöissä todella vähän liikennettä. Takseja seisoo runsaasti tolpilla vapaan.

 

Miten perjantaistoppi näkyy sinun elämässäsi? Oletko osoittamassa mieltä, jumissa liikenteessä vai tekemässä töitä? Lähetä kuva tai video meille numeroon 13456 tai tämän lomakkeen kautta!

Janne Kemppi työmatkalla aamutuimaan.­

Ennen kello kuutta Mannerheimintie oli vielä hiljainen.­

Munkkiniemen aukio kello 5.30. Ihmiset ovat lähteneet töihin tavallista aikaisemmin. Normaalisti tähän aikaan päivässä on autiota.­

Paciuksenkatu Meilahdessa kello 5.40. Liikenne vilkastuu.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?