Poliisi: Näin et saa tehdä edes työnseisauksen aiheuttamassa ruuhkassa

Julkaistu:

Perjantaistoppi
– Liikennemerkit eivät ole vaihtuneet, muistuttaa ylikomisario Pekka Höök.
Poliisi on varoittanut, että perjantaisen palkansaajien mielenilmauksen ja surkeaksi äityvän sään vuoksi Helsingin keskustan tieverkko saattaa ruuhkautua ennen näkemättömällä tavalla. Epäilemättä moni autolla liikkuva huomaa houkuttelevan yksityiskohdan. AKT:n linjauksen mukaisesti linja-autot eivät kulje, joten bussikaistoille ei ole valmiita tienkäyttäjiä.

Helsingin poliisin liikenneturvallisuusyksikön ylikomisario Pekka Höök kuitenkin muistuttaa, että henkilöautolla liikkuvalla ei ole asiaa bussikaistalle.

– Liikennemerkit eivät ole vaihtuneet perjantainakaan. Tieliikennelaissa ei lue lakkovaihtoehtoa.

Höök myöntää, että asetelma on hankala. Poliisilla on perjantaina runsaasti tehtäviä, mutta sääntöjä pitäisi noudattaa myös bussikaistojen kohdalla:

– Tätä lakia rikotaan jatkuvasti ja kun valvontaa osuu kohdalle, niin rangaistuksia jaetaan.

Hän muistuttaa, että kannattaa harkita kahdesti lähtöä henkilöautolla Helsingin keskustan tuntumaan.

Höökin mukaan etätyöpäivien tai vapaapäivien mahdollisuuteen kannattaa myös tarttua. Jos liikenteeseen on pakko lähteä, kannattaa sopia naapureiden kanssa kimppakyytejä.

– Muista varata aikaa. Huomiseksi on luvattu huonoa säätä ja jo se pelkästään hidastaa aamuruuhkaa. Joillain väylillä voi olla todella paljon autoja.

Keskustan liikenteen sujuvuus riippuu paljon mielenosoittajien määrästä. Poliisi joutuu sulkemaan liikenteeltä katuja keskustasta ja etenkin rautatieaseman alueelta mielenosoituksen läheisenä aikana.

Viivästyksiä ja peruutuksia joukkoliikenteessä

Joukkoliikenne Helsingin alueella seisoo perjantaina laajasti.

HSL:stä kerrotaan, että lähijunat, metro ja raitiovaunut eivät kulje perjantaina. Metro ja raitiovaunut seisovat aamuliikenteen alusta yöliikenteen loppuun. Myös valtaosa bussivuoroista jää ajamatta. Suomenlinnan lautta ei kulje perjantaina kello 11-13.

Liikenne palaa normaaliksi lauantaiaamun aamuliikenteestä alkaen. Ensimmäiset bussivuorot lähtevät liikenteeseen lauantaiaamuna viiden jälkeen. U-linjojen linja-autoliikenteestä osa ajetaan myös perjantaina. Erityisesti Hämeenlinnanväylän suunnalla U-linjoilla on lähes normaali liikenne.

Ensimmäiset lähijunat lähtevät liikkeelle noin 18.30 perjantai-iltana. Peruutuksia ja muutoksia lähijunaliikenteessä voi olla myös 18.30 jälkeen, mahdollisesti vielä lauantaihin 19.9. asti.

Tämänhetkisen tiedon mukaan ensimmäiset lähijunien vuorot lähtevät perjantai-iltana seuraavasti:

Kehäradalla:

P-juna Helsingistä Lentoasemalle Huopalahden kautta klo 18:29

I-juna Helsingistä Lentoasemalle Tikkurilan kautta klo 18:29

A-juna:

Helsingistä Leppävaaraan klo 18:54

Leppävaarasta Helsinkiin klo 19:17

E-juna:

Helsingistä Kauklahteen klo 18:49

Kauklahdesta Helsinkiin klo 19:25

S/U-juna:

U-juna Helsingistä Kirkkonummelle klo 18:37

S-juna Kirkkonummelta Helsinkiin klo 19:32

K/N-juna

K-juna Helsingistä Keravalle klo 18:34

K-juna Keravalta Helsinkiin klo 19:20

H/R-juna

H-juna Helsingistä Riihimäelle klo 18:48

R-juna Riihimäeltä Helsinkiin klo 18:52

Z-juna

Helsingistä Lahteen klo 18:41

Lahdesta Helsinkiin klo 20:17

Y-juna

Kaikki Y-junat on peruttu.

HSL:ltä kerrotaan myös, että joitain muitakin bussivuoroja saadaan todennäköisesti ajettua esimiesvoimin. Asiasta tiedotetaan perjantai-aamuna.

Kutsuplus -tilausbussijärjestelmä toimii HSL:n mukaan perjantaina normaaliin tapaan.

Taksit liikkuvat, mutta ennakkotilauksia ei enää voi tehdä

Joukkoliikenteen tauotessa taksipalveluiden kysyntä kasvaa perjantaina rankasti. Helsingin taksit palvelevat normaalisti, mutta ei voi enää ottaa vastaan ennakkotilauksia perjantaiksi kello 4–17 välille. Taksit ottaa kuitenkin vastaan reaaliaikaisia tilauksia tauotta.

Helsingin taksien määrää lisätään perjantaina, mutta myös taksin saamiseen ja tilauspalveluun yhteyden saamiseen voi mennä aikaa. Myös TaksiHelsinki -palvelusta suositellaan, että takseilla kulkevia työmatkakyytejä kannattaa yhdistellä kimppakyydeiksi kollegoiden kanssa. Taksilla ei pääse myöskään ajamaan Rautatientorin ympäristöön suljetulle alueelle kello 9.30 ja 14 välisenä aikana.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt