Pikkuinen Lammi odottaa jopa 500 pakolaista – Ahmed: ”Aion olla täällä ikuisesti” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Pikkuinen Lammi odottaa jopa 500 pakolaista – Ahmed: ”Aion olla täällä ikuisesti”

Lammilaiset koululaiset kysyivät kuntalaisten mielipidettä vastaanottokeskuksesta. 60 prosenttia kannatti, 29 prosenttia vastusti ja 11 prosenttia ei ottanut kantaa.

13.9.2015 8:51 | Päivitetty 13.9.2015 13:35

VASTATTIINKOHAN 12-vuotiaille pakolaiskyselyn tekijöille eri tavalla kuin aikuiselle? IS kävi tutkimassa, mitä mieltä Lammilla ollaan vastaanottokeskuksista.

Lammilla on ollut 250-paikkainen vastaanottokeskus kuutisen vuotta. Nyt sinne on tulossa toinen, 200-paikkainen vastaanottokeskus. Jos ne ovat täynnä, pakolaisia on lähes 10 prosenttia Lammin asukasluvusta.

Pakolaisten määrä näkyy katukuvassa. Vastaan tulee jopa kymmenhenkisiä ryhmiä, jotka ovat lähtöisin Irakista tai Somaliasta. Välillä näyttää siltä, että pakolaisia on enemmän kuin kantaväestöä.

– Aion olla täällä ikuisesti, siihen asti kunnes kuolen, sanoo Somaliasta tullut Ahmed Iise, 24.

Ahmed aikoo työskennellä tulevaisuudessa automaalarina tai siivousalalla, samoin hänen kaverinsa Seyloni Mohammed. Kolmas seurueen jäsen on ollut Suomessa viikon. Hänelle tulevaisuuden suunnitelmat eivät ole vielä selkiintyneet.

KAKSI miehistä on ollut Lammilla neljä kuukautta. Ongelmia ei ole ollut kyläläisten kanssa. Samaa vakuuttaa Libyan kautta veneellä Eurooppaan paennut somalikaksikko.

– Olemme olleet täällä kuukauden. Ihmiset ovat ystävällisiä. Ongelmia ei ole ollut, kertoo Farhan Ahmed Ayub, 24.

Mohammed Mulchtar (vas.) on ollut Suomessa viikon. Tulevaisuuden näkymät eivät ole vielä selkiintyneet. Seyloni Mohammed (kesk.) ja Ahmed Iise haluavat löytää automaalarin töitä tai siivoushommia.

Insinööri Pertti Juntunen laskee, että uusi vastaanottokeskus tuo taloudellista hyötyä.

Hänen aikomuksenaan on oppia suomen kieli ja hankkia ammatti.

Tunnettu journalisti Hamza Hatika, 47, joutui ongelmiin kotimaassaan Albaniassa. Nyt hän on ollut viisi kuukautta Lammilla.

– Ihmiset ovat olleet ystävällisiä. Tähän mennessä ei ole sattunut yhtään välikohtausta. Huomisesta ei tiedä, Hamza Hatika sanoo.

Kuvajournalisti Hamza Hatika joutui vaikeuksiin Albaniassa.–Te olette pieni kansa, mutta vahva. Näistä syistä päätin jäädä Suomeen, Hatika sanoo.

Hamza Hatika on kuvajournalisti. Hänen tuotantoaan löytyy internetistä. Työnsä takia hän joutui ongelmiin Albaniassa.

– Kärsin tarpeekseni siellä. Sitä syystä olen täällä. Päätin lähteä perheeni kanssa.

– Te olette pieni kansa, mutta vahva. Näistä syistä päätin jäädä Suomeen. Ei ollut vaikea päättää, Hamza Hatika sanoo.

LAMMIN Konnarin koulun kuudesluokkalaisten kysely antaa ehkä liian positiivisen kuvan lammilaisten pakolaismyönteisyydestä. IS:n kyselyssä suuri enemmistö kieltäytyy vastaamasta mitään kysymykseen pakolaisasiasta.

– En sano mitään, etten sano pahasti, eräs nainen perustelee.

Lammilla l0 prosenttia asukkaista on pian ehkä pakolaisia. Helsingissä sama prosentti tarkoittaisi sitä, että pakolaisia olisi lähes 63000. Lammilla kaupan kassalla on ajoittain vilkasta pakolaisten ansiosta.

Khaled Mohamad tuli vastaan Lammilla.

Eräs eläkeläismies käy lämpimänä.

– En tykkää, pois kaikki turha. Monilla eläkeläisillä on huonot oltavat. Minä sain tilin, 1 400 euroa. Minulla on 300 euroa tilillä ja kuu vasta alussa. Kuinka sillä selviää?

PAIKALLISESSA osuuskaupassa kassakone laulaa hoosiannaa. Noin kymmenhenkinen ryhmä poistuu kaupasta, ja jokaisella täysi kassi kummassakin kädessä.

Osuuskaupan yhteydessä on Alko. Sielläkin käydään, mikä ihmetyttää 66-vuotiasta eläkeläistä.

– Kysyin heiltä, pidättekö alkoholista. Olen ajatellut, että muslimit eivät käytä alkoholia, nainen kertoi.

– He sanoivat, että he ovat vapaita, ja selvittivät jotain muuta, mitä en ymmärtänyt.

PÄÄMINISTERI Juha Sipilän (kesk) tarjousta 66-vuotias nainen ei kiittele.

– Muissa maissa pääministeri ei tarjoa kotiaan pakolaisille, mutta monissa maissa ei olekaan miljonääri-pääministeriä, jolla on useita asuntoja, 66-vuotias sanoo.

Tuusulalainen Raino Saari ei vastusta pakolaisten tuloa Lammille. Juttukaveri Aimo Pesonen on eri linjoilla.

Paikallinen pankkitoimihenkilö puolustaa toisen vastaanottokeskuksen perustamista.

– Täällä on kohta kuusi vuotta ollut vastaanottokeskus. Alkuun oli vastustusta. Oli pientä kärhämää, mutta osa oli keksittyä. Haluttiin mustamaalata.

Pankki-ihminen perustelee pakolaisten majoittamista elinkeinoelämän virkistymisellä.

– Maksetut avustukset ovat pieniä, mutta raha jää kylälle. Ruokakauppa ja kirpputorielämä vilkastuu, hän sanoo.

Yllä olevalla videolla Irakista Helsinkiin perheensä kanssa paennut 15-vuotias Yaqueen Yaseen kertoo matkastaan Suomeen.

EDIT: Otsikkoa muokattu 9.01.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?