Vastaanottokeskus kuohuttaa nyt Kauhavalla – ”Mitä vaan voi tapahtua”, ”Ei uhkakuvia”

Julkaistu:

Kauhavan entisen lentosotakoulun tiloihin suunnitellaan pakolaisten vastaanottokeskusta. Vieressä on Kauhavan yläkoulu.
Kauhavan yläkoulu on joutunut pois omista tiloistaan homeongelman vuoksi. Koulun toimintaa pyöritetään tällä hetkellä Kauhavan keskustassa sekä entisen lentosotakoulun tiloissa.

– Meillä on 280 oppilasta, joista noin 100 pyörii siellä lentosotakoulun puolella, vararehtori Eero Paavola kertoo Ilta-Sanomille.

SPR suunnittelee pakolaisten majoituskeskusta koulun naapuriin, lentosotakoululta tyhjiksi jääneisiin kerrostaloihin. Suunnitelma ei miellytä vararehtoria.

– Ei missään nimessä keskusta sinne. Ei pakolaisia ja koululaisia voi laittaa yhteen.

Miksi pakolaisia ei voisi ottaa tyhjänä oleviin rakennuksiin?

– Siitä tulee vain häiriötekijöitä. Nuoria miehiä kun tulee ja sitten on meidän yläkoulun oppilaat, voi tapahtua mitä tahansa, Paavola sanoo pelkäävänsä.

Hän sanoo, että vastustava kanta on hänen omansa, ei koulun.

– Tämä on minun kantani kaupunginvaltuutettuna, Eero Paavola (kesk) korostaa.

Pakolaisten majoituskeskus tulisi samalle tontille koulun kanssa. Se toimisi kuitenkin eri rakennuksessa.

SPR:n syvä huokaus

SPR:n Länsi-Suomen piirin toiminnanjohtaja Pekka Annala huokaa syvään, kun hän kuulee rehtorin mainitsemasta huolesta.

– Lähtökohta on, että koulu toimii omassa rakennuksessaan ja majoituspiste omassaan. Kyllä koulun toiminta on otettu suunnitelmissa huomioon. Kyseessä on 400 hehtaarin kokoinen alue, Annala kertoo IS:lle.

SPR pitää Kauhavalla tänään keskustelutilaisuuden, jossa tarkoituksena on kertoa majoituskeskuksen lähtökohdista ja vastata kuntalaisten kysymyksiin.

– Mistäs rehtori edes tietää, että keskukseen on tulossa vain nuoria miehiä, Annala kysyy.

– Jos vieraiden ihmisten kohtaaminen pelottaa, se on hyvin valitettavaa. Näen tässä enemmän mahdollisuuksia kuin uhkakuvia. Kohtaamalla ihmisiä voi myös hälventää ennakkoluuloja.

SPR: vastaanottokeskus ei lisää rikollisuutta

Helsingin Kalliossa ja Punavuoressa sijaitsevat vastaanottokeskukset eivät ole poliisin mukaan lisänneet hälytystehtävien määrää, Yle kertoi elokuun lopussa.

SPR:n Hämeen piirin vastaanottokeskusten johtaja Minna Jussila sanoi Ylen haastattelussa, ettei heillä ole ollut yhtään raiskausta tai vakavaa väkivaltatilannetta kuuden ja puolen vuoden aikana, jonka hän on ollut työssään.

Satakunnan piirin vs. toiminnanjohtaja Kari Petäjä puolestaan totesi, ettei rikostilastoihin ole tullut piikkiä vastaanottokeskusten takia missään päin Suomea.

Poliisihallituksesta muistutetaan, etteivät myöskään hiljattain avatut vastaanottokeskukset ole näkyneet rikostilastoissa.

Paljon huhuja liikkeellä

Vastaanottokeskusten lähistöllä asuvat ihmiset ovat julkisesti ilmaisseet huolensa asuinalueidensa turvallisuudesta monissa haastatteluissa ja nettikommenteissa. Osassa tapauksista huoli on laajentunut vilkkaaksi keskusteluksi, jossa mukana on ollut sekä faktoja että huhuja.

Yksi tapauksista on Tornion Kivirannan koulu, josta levitettiin syyskuun alussa sosiaalisessa mediassa perätöntä huhua tyttöjen pukeutumiseen liittyen.

Yksityishenkilöltä lähtöisin olevassa viestissä mainitaan, että torniolainen Kivirannan koulu olisi kieltänyt oppilaitaan käyttämästä toppia ja hameita, joissa näkyvät polvet. Syyksi kerrotaan se, että jotakuta oppilasta olisi syljetty ja haukuttu prostituoiduksi paikallisessa kauppakeskuksessa.

Keskusteluissa viitataan siihen, että paikalliseen vastaanottokeskukseen majoitettujen turvapaikanhakijoiden ja kantaväestön väliset kohtaamiset eivät olisi sujuneet kivuttomasti.

Kivirannan koulun rehtori Ilpo Husa katkaisi huhuilta siivet.

– Sanoisinko, että ”unbelievable!”. Aivan höpöhommaa!, rehtori kuittasi verkkohuhun tuoreeltaan IS:n aiemmassa jutussa.

Hän korosti, että oppilaiden ei tarvitse koulussa pelätä.

– Sille en voi mitään, mitä huoltajat kotona sanovat. Heidän suutaan en tietenkään saa kiinni.

Rehtori kertoi keskustelleensa asiasta muutaman oppilaan vanhempien kanssa.

– Se, että pikkukylälle tulee muualta 200 ihmistä, pistää näköjään ihmiset toimimaan uskomattomalla tavalla, Husa sanoo.

Poliisin mukaan Peräpohjolan alueelta ei ole erityisesti kirjattu turvapaikanhakijoihin liittyviä rikoksia ja poliisi toivoo, että tältä osin myös kansalaiskeskustelussa muistettaisiin pysyä totuudessa.