Kotimaa

Mies löysi OP:n pankkijärjestelmästä aukon – siirsi ulos yli 700 000 euroa

Julkaistu:

rikos
Espoon käräjäoikeus tuomitsi viime perjantaina 44-vuotiaan miehen törkeästä maksuvälinepetoksesta.
Käräjäoikeuden mukaan mies löysi pankin silloisesta järjestelmästä aukon ja aiheutti pankille liki miljoonan euron vahingon. Hän siirsi varoja pankista ulos yli 700 000 euron edestä.

Tuomitulla oli käytössään Helsingin OP Pankki Oyj:ssä maksuliikennetilejä ja verkkopankkitunnukset, joilla hän kävi pankin verkkopalvelussa arvopaperikauppaa. Hän kävi päivänsisäistä kauppaa niin sanotuilla warranteilla.

Hän teki verkkopankkitunnuksillaan muutaman päivän sisällä marraskuussa 2013 yhteensä 37 ostotoimeksiantoa. Ostot tulivat veloitettaviksi muutamia päiviä myöhemmin, mutta miehen veloitustiliksi ilmoittamalla tilillä ei ollut rahaa toimeksiantojen maksamiseen.

Ostotoimeksiantoja jäi maksamatta yhteensä liki 924 000 euroa. Pankki kärsi vahingon, kun se joutui korvaamaan kauppahinnan kaupan toisille osapuolille.


SELVITYS tuomitun tekemistä arvopaperikaupoista ja varojen siirroista on määrätty salaiseksi, mutta rangaistusvaatimuksen mukaan hän siirsi varoja pois veloitustililtä myyntien tilittämisen jälkeen ennen kuin ostot oli veloitettu.

Mies siirsi rahaa veloitustililtä toiselle Helsingin OP Pankin tililleen sekä toiseen pankkiin, jonne hän siirsi varoja yhteensä 765 000 euroa. Hän oli jatkanut arvopaperikauppaa siirtämillään varoilla niin sanotuilla turbowarranteilla, joihin liittyy warrantteja korkeampi riski. Käräjäoikeuden mukaan hän menetti kaiken.

Käräjäoikeuden mukaan mies oli löytänyt pankin silloisesta järjestelmästä aukon. Menettelyssä on mahdollisesti käytetty samanaikaisesti kahta toimeksiantoa eri päätelaitteella, mitä pankin järjestelmä ei olisi osannut huomioida.


MIES tuomittiin viime tammikuussa Helsingin hovioikeudessa neljän vuoden vankeuteen vastaavanlaisista teoista, ja hän suorittaa parhaillaan rangaistustaan vankilassa.

Oikeus tuomitsi viime perjantaina hänet törkeästä maksuvälinepetoksesta vuoden vankeuteen ja korvaamaan Helsingin OP Pankille 923 939 euroa sekä pankin oikeudenkäyntikulut.

Oikeuden mukaan yksittäisenä teosta olisi seurannut kolme vuotta vankeutta, mutta aiempi tuomio alensi rangaistusta. Käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen. Siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Warrantit


TÖRKEÄSTÄ maksuvälinepetoksesta perjantaina Espoon käräjäoikeudessa tuomittu mies kävi arvopaperikauppaa niin sanotuilla warranteilla ja turbowarranteilla.


WARRANTTi on pankin tai sijoituspalveluyrityksen asettama arvopaperi, joka kohdistuu johonkin kohde-etuuteen, kuten osakkeeseen tai indeksiin. Warranteilla on rajoitettu voimassaoloaika.


WARRANTTIEN arvonmuutos on lähtökohtaisesti aina kohde-etuuden arvonmuutosta suurempi. Warranteilla on siis mahdollista tavoitella huomattavasti suurempia tuottoja kuin monilla muilla sijoitusvaihtoehdoilla.


KÄÄNTÖPUOLENA on suuri riski menettää kokonaan sijoitettu pääoma. Turbowarrantteihin liittyy vielä suurempi riski.

Lähde: Finanssivalvonta