Kommentti: Sipilä avasi Suomen oven

Pääministerin hieno ele on hyväksi koko Suomelle. Sipilälle se tuo myös vihamiehiä, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

5.9.2015 20:15

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ilmoitti aamulla televisiossa, että antaa Kempeleen kotinsa vuodenvaihteen jälkeen turvapaikanhakijoiden käyttöön. Ele on vilpitön, hieno suomalaiselle ilmapiirille ja arvaamattoman arvokas maan maineellekin.

Sipilän koti Kempeleessä on jäänyt tyhjäksi, koska hän hankki poliitikon työnsä vuoksi uuden asunnon Sipoosta ja hänellä on myös Kesäranta käytössä pääministerinä. Sipilä näyttää hyvää mallia muille varakkaille, tähän mennessä julkisuuteen tulleet pakolaisten majoittajat ovat olleet rivikansalaisia, usein sieltä köyhemmästä päästä.

Sipilän ele tulee oikealla hetkellä. Pakolaisten ja siirtolaisten vyöry koko Eurooppaan on vasta vähän läikkynyt Suomeen, mutta se läikkyykin sitten oikein valmiiksi kiehuvaan pataan. Tunnelmat kesäisen rasismikohun ja suurmielenosoitusten jäljiltä ei ollut vielä ehtinyt jäähtyä, kun pakolaiskriisi iski päälle. Nettikeskustelu haisee rikiltä ja maistuu myrkyltä.

Se, että tällaisen eleen tekee perusporvarihallituksen pääministeri, on paljon suurempi kuin, että saman tekisi joku helposti suvakiksi valmiiksi leimattu punavihreä poliitikko. Se on keskustajohtajalta vahva viesti niille pienille kaupungeille ja kunnille, joissa pohditaan voiko tyhjillään olevan rakennuksen luovuttaa turvapaikanhakijoille. Moni huhuista ja pahoista puheista pelästynyt kansalainen ja hänen edustajansa voivat nyt rauhassa miettiä, onko turvapaikanhakijoissa oikeastaan mitään pelättävää.

Suomi oli hyvää vauhtia leimautumassa osaksi maahanmuuttajavastaista itäistä EU:ta. Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström ehti jo muistuttaa, että Ruotsi aikoinaan otti 70 000 sotalasta Suomesta. Wallström arvosteli Suomen pakolaispoliittista linjaa. Maailmalle leviävä uutinen asuntonsa hädänalaisille avaavasta pääministeristä kiillottaa kilpeä ainakin hetkeksi. Tosin se hetki voi olla aika lyhyt, kun pakolaiskriisi vain pahenee. Silloin vaaditaan koko hallituksen päätöksiä.

En tiedä millainen Sipilän koti Kempeleessä on, mutta tuskin sinne kovin moni perhe mahtuu. Pakolaisia koteihinsa ottaneet ihmisetkin tietävät, että eivät katastrofia ratkaise, mutta ainakin yrittävät tehdä enemmän kuin muut. Eivät uudet pakolaiskeskuksetkaan ratkaise ongelmaa, joka on seurausta Lähi-idässä raivoavasta suursodasta. Kun se ei tuosta vain laannu ehkä vuosikymmeniin, pitää auttaa pakoon päässeitä.

Koska Sipilä on poliitikko, myös hänen vilpittömillä toimillaan on poliittisia seurauksia. Sipilän ulkoministeri Timo Soini on viime aikoina profiloitunut pohtimalla mahdollisuutta ottaa Lähi-idästä ensisijaisesti kristittyjä pakolaisia ja kehumalla Venäjän rajavalvonnan tehoa. Soini on vuosia systemaattisesti itse yrittänyt välttää maahanmuutosta puhumista. Tuoreet kommentit kertovat millaisessa paineessa hän on puolueensa vahvistuvan ”nuivan” siiven vuoksi. Railo perussuomalaisten ja muiden hallituspuolueiden välillä kasvaa. Jos pakolaistulva vielä paljon kasvaa, se voi revetä ihan auki.

Niillä rikkiä ja myrkkyä uhkuvilla keskustelusivuilla keksitään varmasti tämän päivän kuluessa mikä kaikki Sipilän hyvässä teossa on vialla. Ilkeää tekstiä on luvassa. Onneksi Juha Sipilällä on niin paljon muutakin tekemistä, että hän ei takuulla ehdi sitä lukemaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?