Kiista lapsen tapaamisista päättyi traagisesti – mies kuristi ex-puolisonsa kotipihalle

Julkaistu:

Rikos
Sisä-Suomen kihlakunnansyyttäjä vaatii yli kymmenen vuoden ehdotonta vankeustuomiota suolahtelaismiehelle, joka surmasi ex-puolisonsa toukokuun alussa kuristamalla. Syyttäjän mukaan kyseessä oli tappo.
Rikos tapahtui uhrin, 45-vuotiaan naisen kotipihalla Äänekosken Suolahdessa. 47-vuotias mies meni aamulla exänsä asunnolle. Hän lähestyi pihaa salaa läheisen metsikön kautta.

Pihalla mies kaatoi uhrinsa maahan ja kuristi tätä voimakkaasti kurkusta. Välitön kuolinsyy oli aivojen yleinen hapenpuutevaurio. Kuristamisen voimasta kertovat murtumat muun muassa henkitorvessa, kieliluussa ja kilpirustossa.

Syyttäjä katsoo, että miehen nimenomainen tarkoitus oli tappaa uhrinsa. Vaihtoehtoisesti syyttäjä vaatii miehelle rangaistusta törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta. Teon törkeyttä lisää se, että rikos tapahtui kotirauhan suojaamassa paikassa.

Teon taustalla olivat pitkään jatkuneet kiistat pariskunnan yhteisen, 4-vuotiaan lapsen tapaamisjärjestelyistä.

Kuristamisen jälkeen mies poistui paikalta omaan kotiinsa noin puolentoista kilometrin päähän. Sieltä mies soitti hätäkeskukseen.

Mies tunnusti hätäkeskuspuhelussa kuristaneensa ex-puolisonsa. Hän kertoi myös uhrin jääneen makaamaan maahan elottomana. Poliisi otti miehen kiinni aamulla kymmenen aikaan.

Nainen oli vielä hengissä ambulanssin tullessa paikalle. Häntä ei kuitenkaan onnistuttu enää pelastamaan. Nainen kuoli vammoihinsa samana iltana Keski-Suomen keskussairaalassa.

Miestä syytetään oikeudessa myös surmaa edeltäneistä tapahtumista. Loppuvuodesta 2013 mies oli ottanut lapsen huostaansa kolmeksi viikoksi ilman äidin lupaa. Mies jätti lapsen palauttamatta sovitun viikonlopputapaamisen jälkeen.

Lapsi oli kolme viikkoa isänsä seurassa Pohjanmaalla. Mies ei suostunut kertomaan äidille lapsen olinpaikkaa. Lapsi ei ollut koko aikana yhteydessä äitiinsä.

Omavaltainen huostaanotto päättyi, kun mies yhdessä ystävänsä kanssa pakottivat äidin allekirjoittamaan sopimuksen. Jos äiti ei olisi allekirjoittanut sopimusta, mies ei olisi palauttanut lasta sosiaaliviranomaisille.

Oikeuteen päätyi myös tapaus, jossa mies halvensi marraskuussa 2014 exäänsä julkisella paikalla. Mies nimitteli naista muun muassa ”lasten raiskariksi”.

Samalla kerralla mies syyllistyi lievään pahoinpitelyyn repimällä lapsensa äitiä hiuksista. Teko aiheutti kipua ja hiusten lähtöä.

Oikeudenkäynti alkoi torstaina ja jatkuu perjantaina.