Liisan hautajaisissa ei ollut yhtäkään vierasta: ”Yksinäisyys ei ole aina tragedia”

Helsinkiläinen Liisa teki viimeisen matkansa yksin, ilman vieraita. Ilta-Sanomat kävi paikalla hänen siunaustilaisuudessaan.

Pastori Pirkko Töyrinoja kaataa lapiolla hiekkaa Liisan arkulle.

29.8.2015 8:52

Vantaan Ikean lähistöllä sijaitseva Honkanummen hautausmaa tuoksuu aamukymmeneltä kostealta mäntymetsältä. Sen mahtipontiselta portilta johtavan bulevardin päässä seisoo kaksi valkoista siunauskappelia, iso ja pieni. Isoon kappeliin mahtuisi 120 seurakuntalaista.

Tänään paikalla on vainajan ja minun lisäkseni vain kolme.

Jossain kaikuvilla kivikäytävillä kulkeva valokuvaaja etsii sopivaa kuvauspaikkaa. Kanttori nuotteineen on nousemassa urkuparvelleen. Pastori Pirjo Työrin­oja istuu kappelin etummaisessa penkissä ja valmistautuu toimitukseen. Kaikki on hyvin hiljaista.

Alttarin edessä, kappelin korokkeella on yksinkertainen, valkoinen arkku. Sen sisällä lepää Liisa. Liisa ei ole hänen oikea nimensä, mutta käytetään sitä. Hän syntyi 1930-luvulla ja Liisa-nimi oli tuolloin yksi suosituimmista naisten etunimistä.

Tänään Liisa lähetetään viimeiselle matkalleen, eikä omaisia ole paikalla. Me olemme ainoat saattajat.

Vastaavanlaisia, yleisvuoron siunaustilaisuuksia on Honkanummella lähes viikoittain. Vuosittain näillä yleisvuoroilla haudataan noin 60 vainajaa. Se on vain noin 0,1 prosenttia viime vuonna Suomessa kuolleista 52 186 henkilöstä.

KANTTORI koskettaa urkujen sormiota ja Edward Griegin surumielinen Åsen kuolema täyttää kappelin. Hän soittaa pitkään ja vaihtaa taululta näkyvään ainoaan virteen. Virsi numero 600 valittiin siunaustilaisuuteen sen koskettavan tarinan takia: Natseja vastustanut saksalaispappi Dietrich Bonhoeffer kirjoitti sanat vain kuukautta ennen kuolemaansa Buchenwaldin keskitysleirillä. Kappale kertoo siitä, kuinka ahdistuksenkin läpi näkyy toivo.

Penkkien keskiriviltä kuunneltuna lauluääni on korkea ja tyyli klassinen, mutta pian kappeli hiljenee jälleen. Pastori Työrinoja nousee alttarikorokkeelle ja lukee psalmista 39 sanoja elämän katoavaisuudesta. Koko tilaisuus saa väkisinkin pohtimaan juuri tätä.

– Kuule rukoukseni, Herra, ota vastaan avunhuutoni. Älä ole kuuro minun itkulleni! Käännä pois syyttävä katseesi, jotta saisin jälleen iloita, ennen kuin menen pois eikä minua enää ole.

En voi olla enempää samaa mieltä siitä, miten fyysikko Kari Enqvist käsitteli asiaa kirjassaan Kuoleman ja unohtamisen aikakirjat: Kuolema todella on kaikista kuviteltavista kokemuksista henkilökohtaisin, sitä on mahdotonta jakaa muiden kanssa. Kuoleva lähtee tästä maailmasta aina yksin.

Liisa eli vielä noin kuukausi sitten. Hän asui yksin Helsingin Mellunmäessä sijaitsevassa kerrostalossa, oli asunut jo yli 25 vuotta. Hän vietti eristäytynyttä elämää. En tiedä oliko hänellä ystäviä, mutta ainoat elossa olevat sukulaiset asuivat kaukana, toisella puolella Suomea. Nämä kaukaiset sukulaiset kertoivat, että olisivat voineet osallistua hautajaisiin, mikäli asuisivat hieman lähempänä.

JOSTAIN syystä Liisan kuolema saa minut surulliseksi. Jollain tapaa ymmärrän, ettei valkoisen arkun sisällä ole vain täysin tuntemattoman henkilön ruumis, vaan ihminen, joka on joskus elänyt kuten minäkin.

Seuraavaksi Työrinoja lausuu uskontunnustuksen. Sitten hän tarttuu arkun vieressä olevaan kauhaan ja kaataa hiekkaa arkun päälle. Siitä piirtyy risti. On aika siunata Liisa.

– Liisa, maasta sinä olet tullut. Maaksi sinun pitää jälleen tuleman.

Liisan entiset naapurit kertovat hänen tarinaansa. Aivan kaikki taloyhtiön asukkaat eivät häntä tunteneet, mutta useampi autteli naista tämän viimeisinä elinvuosina. Vaikka Liisa eli eristäytyneesti, hän ei ollut mikään erakko, vaan mukava, hieman erikoinen vanha nainen.

Nainen, joka usein istui vihreällä penkillä rapun oven vieressä ja tuntui odottavan jotakin tai jotakuta.

Liisa asui talon ensimmäisessä kerroksessa, eikä oikein suostunut päästämään kotiinsa juuri muita kuin kaupungin kotihoidon työntekijät. Hän suhtautui ihmisiin epäluuloisesti. Hänen ovessaan on edelleenkin joulukranssi.

– Muuten hän oli aivan mukava. Toisinaan hän puhui aivan asiallisesti, mutta toisena päivänä vointi saattoi olla huonompi, pitkäaikainen naapuri kertoo.

– Hänellä ei muisti pelannut ihan kunnolla. Auttelin häntä monta kertaa avaimien kanssa, kun hän ei meinannut päästä kotiinsa sisälle. Naapurustossa monet muutkin auttelivat häntä eri tavoilla. Jotkut esimerkiksi toivat ruokaa, toinen naapuri sanoo.

– Olin hänestä aina hiukan huolissani, mutta en oikein tiennyt, mitä olisin voinut tehdä, hän lisää.

Liisan arkku laskettiin hissillä kappelin alakerrokseen. Siellä sitä odottaa krematorio ja tuhkaus.

Ei Liisa pelkästään muiden avun varassa ollut: hän esimerkiksi kävi mielellään taloyhtiön lenkkisaunassa omalla vuorollaan. Sieltä hänet kuolleena löydettiinkin, mutta naapurit eivät tiedä, mitä tarkkaan ottaen tapahtui.

PAPPI jatkaa siunaustaan vapaamuotoisella rukouksella, jonka jälkeen hän lukee vielä Isä meidän -rukouksen. Siitä ohjelma jatkuu Herran siunauksella.

Kanttori aloittaa taas soiton urkuparveltaan. Päätösmusiikkina kuullaan Edward Griegin Kevät. Koko tilaisuus on ohi hieman yli kymmenessä minuutissa. Se on jonkin verran vähemmän kuin hautajaisissa yleensä: koska omaisia ei ollut paikalla, tilaisuudesta jäi pois heille suunnattu puhe. Pappi ei myöskään kertonut kristillisten hautajaisten keskeisintä sanomaa: välähdyksiä kuoleman jälkeisestä ylösnousemuksen toivosta. Sitä on tarpeetonta kertoa, kun kukaan ei ole kuulemassa.

TYÖRINOJA siirtyy vielä hetkeksi sakastiin keskustelemaan ja pakkaamaan työreppuaan. Mikään kiire ei ole, sillä Liisa on päivän ainoa siunattava ja hänen matkansa on nyt saatettu päätökseensä.

Toimituksen seuraaminen saa väkisinkin ajattelemaan, tiesikö Liisa jo eläessään, ettei häntä tulla saattamaan? Toivoiko hän, että joku olisi mukana viimeisellä matkalla? Ajattelen, ettei kukaan haluaisi kuolla yksin.

– Aina se on koskettavaa, yksinäisyys. Jokaisella on kuitenkin oma tarinansa: jokainen ihminen ansaitsee kunnioitusta eläessään ja myös kunnioittavan lähdön, pastori Työrinoja vastaa.

Hän kertoo tietävänsä, ettei yksinäisyys ole aina tragedia. Ihminen voi valita elämän, jossa ei pidä yhteyttä sukulaisiinsa.

– Kerran olin siunaamassa vainajaa, joka toivoi, ettei paikalla ole muita kuin pappi. Sitä miettii, miten eri reittejä ihmisten elämät voivat kulkea. Omaisille olisi aina helpompaa, mikäli vainajan toiveet olisivat selvillä jo hyvissä ajoin. Kyllä sitä ihmisen tahtoa miettii.

Vuodesta 1990 pappina toiminut Työrinoja on siunannut tähän mennessä 455 vainajaa. Liisa on neljässadasviideskymmeneskuudes. Hän on kirjannut ylös jokaisen suorittamansa kirkollisen toimituksen ja niihin osallistuvien tiedot. Tarkemmat ajatukset näistä henkilöistä hän tallettaa muistoihinsa ja kertoo rukoilevansa heidän puolestaan.

Jos vainaja on varaton, maksut hoituvat sosiaalitoimen kautta. Muussa tapauksessa viimeinen matka kustannetaan kuolinpesän varoista.

Verotietojen perusteella Liisalla ei maksuvaikeuksia ollut: Vuonna 2013 hänen verotettava ansiotulonsa valtion verotuksessa oli 3314,65 euroa ja kunnallisverotuksessa 7708,68 euroa. Pääomatulojakin oli 2283,62 euron verran. Liisan ikä ja tulojen määrä viittaa eläkkeeseen, mutta pääomatulojen lähdettä on mahdotonta selvittää. Ennen eläkeikää hän kuitenkin työskenteli myyntitehtävissä eräässä helsinkiläisellä liikkeessä.

Hän eli myös nuhteettomasti: Helsingin käräjäoikeudesta hänen nimellään ei löytynyt merkintöjä mistään rikos- eikä riita-asioista.

HAUTAUSMAAN krematorion piipusta nousee jo valkoinen savu. Pian Liisastakin on jäljellä enää vain Honkanummen muistolehtoon kiinnitettävä pieni, metallinen muistolaatta. Siinä lukee hänen nimensä sekä syntymä- ja kuolinaikansa. Kaikista ihmisistä ei jää jäljelle edes sitä: mikäli tuhka sirotellaan, ei muistelupaikkaan jää merkkiä. Se kuulostaa siltä, että ihminen todella katoaa lopullisesti. Tällainen saa uskonnottomankin ihmisen toivomaan hetkeksi, että kuoleman jälkeenkin olisi vielä jotain. Ajattelen Taru Sormusten Herrasta -kirjan Aragornin, kuollessaan kuningas Elessarin, viimeisiä sanoja:

”Surua on lähtö täynnä, mutta ei epätoivoa. Katso! emme ole ikuisiksi ajoiksi sidotut maan piiriin, ja sen tuolla puolen on enemmän kuin muisto.”

LEHDON kiviä täplittävät sadat vieri viereen kiinnitetyt laatat. Jotkut paikalle jätetyt esineet kuitenkin muistuttavat siitä, että laatoissa mainitut ihmiset ovat todella eläneet: yhdessä pienessä lyhdyssä lukee ”Pappa”, toisessa ”Isä”.

Kanttori soittaa siunaustilaisuuden musiikin, vaikka kukaan ei olisi kuulemassa. Hän on valinnut kappaleet yhdessä papin kanssa.

Kävellessäni pois hautausmaalta kiinnitän huomiota siellä liikkuviin ihmisiin. Edustettuna on koko Suomen väestörakenne: vanha rouva, joka hoitaa puolisonsa haudan istutuksia. Nelihenkinen perhe – äiti, isä ja ala-asteikäiset lapset – taas on ehkä tullut muistamaan kuolleita isovanhempia. Lukioikäinen, haravan varressa häärivä kesätyöntekijä kuuntelee musiikkia, mutta nostaa päätään kulkiessani ohi. Hän hymyilee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?