Tässä lasten huolestuneet terveiset autoilijoille: ”Mua välillä vähän pelottaa mennä yli” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tässä lasten huolestuneet terveiset autoilijoille: ”Mua välillä vähän pelottaa mennä yli”

Kaisaniemen ala-asteen koululaiset pyytävät autoilijoita olemaan tarkkana liikenteessä.

26.8.2015 21:27

Elokuun aikana on tapahtunut poikkeuksellisen paljon liikenneonnettomuuksia, joissa uhrina on ollut ala-asteikäinen lapsi.

Viime viikon perjantaina 9-vuotias tyttö kuoli jäätyään kuorma-auton alle liikennevaloissa Helsingin kantakaupungissa. Poliisi tutkii onnettomuutta liikenneturvallisuuden vaarantamisena ja kuoleman tuottamuksena.

Maanantaina Helsingissä sattui vaaratilanne, jossa kolme ala-asteikäistä tyttö joutui väistämään taksia.

Tänään keskiviikkona suojatietä ylittänyt 11-vuotias tyttö joutui täysperävaunullisen rekan yliajamaksi Tampereella. Tyttö loukkaantui onnettomuudessa vakavasti.

Lisäksi useita polkupyöräilijöitä on loukkaantunut vakavasti liikenneonnettomuuksissa. Osa heistä on kuollut.

”Autoilija vain tööttäsi lujaa ja meni ohi”

ISTV kävi kysymässä Kaisaniemen ala-asteen koululaisilta, minkälaisia terveisiä nämä lähettäisivät autoilijoille ja onko heillä kokemusta vaarallisista liikennetilanteista. Monille kovaa ajavat autot ja turvattomat suojatiet tuntuivat olevan pelottavankin tuttuja.

– Mun mielestä autoilijoiden ja myös pyöräilijöiden pitäisi vähän hiljentää vauhtia. Ihmisten pitäisi katsoa, onko se valo vihreä vai punainen, koska esimerkiksi veljeni meinasi jäädä auton alle vaikka valo oli vihreä. Voitteko pliis katsoa, vaikka tiellä ei näkyisi ketään, 11-vuotias kuudesluokkalainen Rebekka Baer pyytää.

– Olen nähnyt autoilijoiden ajavan kovaa. Olin kerran kävelemässä suojatiellä ja siinä oli vielä paljon tilaa kävellä yli ennen kuin auto tulee, mutta autoilija vain tööttäsi lujaa ja meni ohi, rinnakkaisluokkaa käyvä Tuure Uimonen toteaa.

Luokkakaverukset Alisa Muriash, 10 ja Saima Hutri, 10, taas muistuttavat, että vasta koulunsa aloittaneet ekaluokkalaiset eivät välttämättä tunne liikennesääntöjä kovin hyvin. Suurempi vastuu on autoilijalla.

– Ekaluokkalaiset saattavat luulla, että tiellä on turvallista vaikka vihreä valo palaakin, Muriash sanoo.

– Mua välillä vähän pelottaa mennä autotien yli vaikka oliskin vihreä valo. Jotkut vaan hurjastelee ja niin on tapahtunutkin, oon joskus nähnyt. Isä meinasi jäädä kerran auton alle, Hutri jatkaa.

Minkälaisia terveisiä sinä lähettäisit liikenteeseen? Kerro kommenttikentässä!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?