Jopa näillä ”parkkikiekoilla” on yritetty – sakkohan siitä napsahti - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Jopa näillä ”parkkikiekoilla” on yritetty – sakkohan siitä napsahti

Yrittänyttä ei laiteta. Rovaniemen pysäköinninvalvonta jakoi kuvat parkkikiekoista, joita ei kannata tuulilasiin jättää.

Ei kelpaa! Tätä autoilijaa odottaa sakko tuulilasissa.

22.8.2015 8:00

”EI PARKKIKIEKKOA, TULTIIN 13.20”, lukee paperilapulla kojelaudalla. Tämä ei riitä vakuuttamaan tarkastajaa, joten pysäköijää odottaa palatessa sakko.

– Tuosta kirjoitetaan pysäköintivirhemaksu varmasti, sanoo Rovaniemen pysäköinninvalvonnasta vastaava Arto Pudas.

Hän kuitenkin muistuttaa, että tilanne vaihtelee paikkakuntakohtaisesti. Joskus sakko tulee, joskus ei. Hyvällä tuurilla selviää pelkällä ”varoituksella”.

– Pysäköinnintarkastajat käyttävät omaa harkintaa siinä, että onko kiekko esimerkiksi rikkoutunut siinä määrin, että kehotamme hankkimaan uuden vai annammeko suoraan virhemaksun. Toki tälläkin on rajansa. Kehotuksesta kannattaa ottaa opikseen, Pudas naurahtaa.

Kuuma keskustelu alkoi Reijon kiekosta

Keskustelu parkkikiekkojen tiukasta sääntelystä on käynyt vilkkaana viime päivinä.

Asia nousi tapetille, kun Ilta-Sanomat kertoi hyvinkääläisestä Reijo Sepästä, jonka pyöristetty pysäköintikiekko oli miehen kertoman mukaan kelvannyt hyvin viimeiset 15 vuotta, ei yhtäkkiä Riihimäellä 3. elokuuta enää kelvannutkaan.

Syynä oli se, että Sepän käyttämän pysäköintikiekon kello kulkee väärään suuntaan, eli pyörivä kellorulla on vääränlainen.

– Sain 40 euron pysäköintivirhemaksun, Seppä kertoi.

Liikenne- ja viestintäministeriön lainsäädäntöneuvos Kirsi Miettinen totesi tämän jälkeen, että parkkikiekkoja koskevaa sääntelyä voidaan pitää tarpeettoman yksityiskohtaisena.

Ministeriössä aiotaan nyt hänen mukaansa toimia ripeästi, jotta sääntelyyn saadaan muutos.

Myös liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) kommentoi asiaa Ilta-Sanomille keskiviikkona. Hänen mukaansa pysäköintikiekkoja koskeva lainsäädäntö hankaloittaa ihmisten arkea.

– Näkemykseni on, että jos sääntelyä kevennetään, tämän pitäisi olla yksi ensimmäisistä kohteista.

– Se on meillä jo työn alla ja toivottavasti saamme vietyä asiaa hyvin eteenpäin jo syksyn aikana. Ei siinä tarvita sääntelyä, minkä muotoinen tai minkä värinen parkkikiekko on, Berner totesi Ilta-Sanomille.

Kaikki oheiset esimerkit ovat Rovaniemeltä.

Moderni ehkä, mutta ei lainmukainen. Parhaimmillaan pysäköijä selviää varoituksella, mutta pahimmillaan tulee pysäköintivirhemaksu. Tämä riippuu tarkastajasta.

Upean pinkki ja pirteä lätyskä, mutta parkkikiekoksi kelvoton. Tämänkin kohdalla pysäköijä selviää parhaimmillaan kirjallisella varoituksella, mutta sakkokin saattaa odottaa.

Yritystä on, mutta lopputulos ontuu. Tiedossa on mitä todennäköisimmin seurauksia.

Tuplavarmistus, mutta se ei välttämättä riitä. Silmämääräisesti kaikki näyttäisi olevan suhteellisen kunnossa.

Missä on kiekon alaosa? Tämänkin kohdalla pysäköinnintarkastaja käyttää omaa harkintaa siinä, että kirjoittaako hän sakon vai ei.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?