Kotimaa

Kirves-Koljonen on Suomen viimeinen kuolemaantuomittu – lue ”Huittisten verinäytelmän” karmiva tarina

Julkaistu:

Historia
Maalari Toivo Koljonen kohtasi loppunsa Kärsämäen ampumaradalla lokakuussa 1943. Kuusinkertainen murhamies on viimeinen, joka on teloitettu siviilirikoksen vuoksi Suomessa.
Huhtikuussa 1943 Huittisissa veisattiin hautavirttä.

Mun matkani hautaan päättyy, en sitä välttää voi /

Jos täällä riemu soi, tai mua murhe rasittaa /

Mä kuljen kohti kuolemaa.

Saattoväkeä oli nelisentuhatta, valkoisia arkkuja kuusi. Arkuissa makaavista vainajista nuorin oli vasta kuusivuotias.


Runsaat puoli vuotta myöhemmin, lokakuussa, näiden kuuden ihmisen murhaaja potkaistiin tältä planeetalta pois yhteisen hyvän nimissä ja Suomen valtion hyväksynnällä.

Miehen nimi oli Toivo Harald Koljonen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Gallen-Kallelan opissa?

Toivo Koljonen on viimeinen ihminen, joka on Suomessa teloitettu siviilirikoksen vuoksi.

Kun hänet ammuttiin kuoliaaksi Kärsämäen ampumaradan soramonttuun, hänet tunnettiin sukunimestään. Hän oli ”Kirves-Koljonen”.

Mutta silloin kun hän syntyi 1912, oli sitä vastoin hänen etunimensä muodissa. Toivoa suositumpia poikien nimiä olivat vain raamatullinen Johannes, sitten Olavi ja kolmanneksi Eino.

Lahti, Koljosen synnyinpaikka, oli noihin aikoihin 5 000–6 000 asukkaan kaupunki. Koljosten perheestä tiedetään vain vähän, mutta ilmeisesti toimeentulon kanssa teki tiukkaa. Teini-ikäisenä Koljonen hankki elantonsa sekatöillä ja renkimiehenä, parikymmenvuotiaana hän pääsi lopulta Helsinkiin koristemaalarin oppiin. Hän itse rehvasteli olleensa opissa itsellään Akseli Gallen-Kallelalla, mikä ei ole Koljosen elämäkerturin Teemu Keskisarjan mielestä lainkaan mahdotonta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ennen sodan puhkeamista Koljonen ehti mennä naimisiin ja saada myös lapsia.

Vankilaan varkauksista

Käännekohta oli vuosi 1941, jolloin jatkosotakin alkoi. Koljonen tuomittiin Helsingin kaupungin raastuvanoikeudessa varkauksista neljäksi vuodeksi ja kymmeneksi kuukaudeksi kuritushuoneeseen.

Koljonen suoritti tuomiotaan ensin Riihimäen Keskusvankilassa, kunnes hänet 1942 siirrettiin Huittisten varavankilaan – vankilaan, jossa säilytettiin jatkosodan aikana myös jonkin verran poliittisia sotavankeja.

Istuttuaan kaksi vuotta tuomiostaan Koljonen alkoi suunnitella pakoa. Suunnitelmat muuttuivat teoiksi kun hän kuuli, että kaksi hänen vankitoveriaan pääsisi keväällä 1943 vapaaksi. Ainakin toiselle heistä hän lupasi 10 000 markkaa, jos tämä avustaisi pakomatkaa.

Koljonen toivoi, että vankitoverit kätkisivät varavankilan metsätyömaan läheisyyteen ainakin vaihtovaatteet, rahaa ja ruokaa, jotta hän voisi toteuttaa suunnitelmansa. Kivitalon ulkopuolella, vapaiden maailmassa, ei vanginvaatteissa pitkälle pötkittäisi. Toverit lupasivat sitkeän suostuttelun päätteeksi auttaa Koljosta parhaansa mukaan.

Pako metsätyömaalta

Maaliskuun 15. päivä 1943 oli maanantai. Maailmalla ja Suomessa sodittiin. Lehtien palstoilla väiteltiin alkoholisti- ja irtolaishuollosta sekä annettiin vinkkejä siitä, että pula-aikana hanhet ja ankat ovat kotieläimistä helppohoitoisimpia. Myös yleisen kesäajan käyttöönotosta väiteltiin.

Koljonen tarpoi keväisessä hangessa toivorikkaana kohti varavankilan lähistöllä sijaitsevaa hakkuuaukeata, joka oli sovittu varusteiden kätköpaikaksi.

Hetkeä aiemmin hän oli vielä työskennellyt vankilan metsätyömaalla. Sitten hän oli rikkonut tahallaan sahansa ja pyytänyt vartijalta lupaa lähteä hakemaan uutta läheiseltä työkaluvarastolta. Luvan hän saikin.

 

Karkurin tuntomerkit ovat: ikä 32 v., pituus 181 sm., paino 65 kg, ruumiinrakenne solakka, otsa, nenä ja suu tavalliset, kasvot soikeat, silmät siniset, hiukset vaaleanruskeat

Koljonen hölkkäsi työkaluvaraston ohi ja jatkoi matkaansa hakkuuaukealle. Kätköstä Koljonen poimi mukaansa reikäleipää, keitettyä sianlihaa, kessua ja jonkin verran rahaa. Kätkössä oli myös suojapuku. Senkin Koljonen otti mukaansa, vaikka se olikin hänen 181 sentin varrelleen hieman liian pieni.

Pako oli alkanut. Vielä saman päivän iltana Koljonen etsintäkuulutettiin.

”Karkurin tuntomerkit ovat: ikä 32 v., pituus 181 sm., paino 65 kg, ruumiinrakenne solakka, otsa, nenä ja suu tavalliset, kasvot soikeat, silmät siniset, hiukset vaaleanruskeat, oikeassa käsivarressa tatueerattu naisen pää ja pelastusrenkaan puolikas, puhuu suomea.”

Kirves-Koljonen saapuu Huittisiin

Tiistai-iltana Koljonen saapui Huittisten Karhiniemen kylään nälissään ja kylmissään. Hän murtautui erääseen perunakellariin ja päätyi lopulta iltakahdeksan maissa pienviljelijä Kalle Hakasen, 56, syrjäisen torpan ovelle kolkuttelemaan.

Päiväkauden metsissä piilotellut Koljonen pyysi torpasta yösijaa ja leipää, mutta isäntä tunnisti kulkurin etsityksi vankikarkuriksi.

– Kyllä minä sinulle yösijan hankin!, kivahti isäntä ilmeisesti tarkoittaen sitä, että hälyttäisi paikalle poliisit.

Koljonen pakeni takaisin metsän uumeniin, mutta vain muutamaksi tunniksi. Ennen kuin aamu alkoi sarastaa, Koljonen poimi mukaansa aiemmin varastamansa kirveen ja palasi torpalle.

Isäntä Hakanen heräsi tuvasta kuuluviin ääniin. Kun hän meni yöpukeissaan katsomaan äänten lähdettä, hän kohtasi edellisiltana karkottamansa miehen poimimasta tuvan orrelta leipiä.

Koljosen kirves nousi. Haavoista päätellen isäntä otti ensimmäisen iskun vastaan kämmenellään, mutta loput iskut tulivat päähän ja ylävartaloon.

Muukin talonväki heräsi mekkalaan.


”Huittisten verinäytelmä”

Keskiviikkoaamu. Kello oli jo kahdeksan ja naapurit ihmettelivät, miksei Hakasen väkeä ollut näkynyt. Normaalisti he heräsivät töihin jo ennen aamukuutta.

Maitokannujakaan ei ollut tien varressa kuten normaalisti, ja maitokuski oli jo tulossa.

Eräs maanviljelijä pistäytyi tällöin Hakasten taloon ja kohtasi näyn, jota Helsingin Sanomat nimitti seuraavan päivänä lehdessä ”Huittisten verinäytelmäksi”.

Tuvan lattialla makasivat hengettöminä paitsi talon isäntä Kalle Hakanen, myös perheen 50-vuotias emäntä Anna Hakanen ja 11-vuotias Aulis-poika. Kuusivuotias Anja oli surmattu sänkyynsä.

Perheen vanhin tytär, 28-vuotias Alli löydettiin kuolleena navetasta. Lähtöä tehdessään surmaaja oli ilmeisesti kohdannut ulko-ovella naapurista tulleen Anna Mäkisen – hänetkin oli surmattu kirveellä ja raahattu keittiöön.

Ruumiita oli yhteensä kuusi.

Kylänväki eli pelossa

Koljonen oli paennut murhapaikalta löytämällään naistenpyörällä. Hänellä oli nyt yllään siviilivaatteet ja päässään turkislakki.

Pieni Karhiniemen kylä pelkäsi vapaalla jalalla olevaa murhaajaa. Huittislainen Irja-Liisa Marku, nyt 75, muistaa koko lähiseudun pelänneen tuolloin pimeää.

 

Jos pimeän aikaan piti mennä naapuriin, niin piti oven takaa todistaa olevansa tuttu ihminen.

– Olin alle kouluikäinen ja muistikuvani ovat vähäiset. Mutta kodissani, jossa piti mennä varhain aamulla pimeään navettaan, isäni lähti aina karjakon avuksi ja turvaksi. Ja jos pimeän aikaan piti mennä naapuriin, niin piti oven takaa todistaa olevansa tuttu ihminen.

– Pelko oli kylässä ja koko maassa, ennen kuin Koljonen saatiin kiinni.

Murhamies löydettiin maaliskuun lopussa Sääksmäeltä. Poliisit olivat itse asiassa etsimässä erästä sotilaskarkuria, mutta törmäsivätkin Koljoseen.

Koljonen yritti päästä pälkähästä antamalla väärän nimen, mutta tuntomerkit olivat selvät. Koljonen antautui ilman vastarintaa.

Kuusinkertainen kuolemantuomio

Huittisten ynnä muiden pitäjien välikäräjillä Lauttakylässä annettiin yhtä vähän armoa Koljoselle kuin tämä oli antanut uhreilleen.

Koljonen oli myöntänyt poliisikuulusteluissa teot, vaikka oikeudessa hän tekeytyi hetkeksi muistamattomaksi ja syytti koko oikeusjuttua ”kommunistivehkeilyksi”.

Kahdentoista tunnin oikeuskäsittelyn aikana kuultiin yhteensä 31 todistajaa. Tuomio julistettiin vähän ennen kuin kello löi puoltayötä.

Käsi- ja jalkarautoihin kahlittu Koljonen kuunteli rauhallisena, kun hänen tuomiokseen luettiin kuusinkertainen kuolemantuomio.

Kuolemanrangaistus oli ollut laissa kuollut kirjain ennen jatkosotaa. Edellinen henkilö, jonka siviilioikeus oli tuominnut kuolemaan ja teloittanut ennen sotia, oli tappaja Tahvo Putkonen. Tämä tapahtui 1825.

Kuuden ihmisen murhaajan lähtö tästä maailmasta oli koruton.

Eräänä lokakuun päivänä 1943 Turunmaan suojeluskuntapiirin teloituskomppania otti Toivo Koljosen kyytiinsä ja vei Maarian pitäjän Kärsämäen ampumaradalle.

Siellä hänet ammuttiin.

Koljonen oli viimeinen Suomessa siviilirikoksesta kuolemaan tuomittu henkilö. Viimeinen sotarikoksesta teloitettu suomalainen henkilö oli sotamies Olavi Laiho, joka ammuttiin syyskuussa 1944. Päivä Laihon jälkeen teloitettiin myös kolme venäläistä desanttia. Nuo olivat viimeiset Suomessa langetetut kuolemanrangaistukset.

Kirjalliset lähteet: Ilta-Sanomien ja Helsingin Sanomien arkisto; Poliisi kertoo 1974; Juntti, Pekka: Viimeinen kuolemaantuomittu (Satakunnan Kansa 19.4.2014); Karhiniemen Kyläseura; KRP:n rikosmuseon aineisto.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt