Kotimaa

Ylen Teiniäidit-sarjan Tanja, 19, kuoli äkillisesti

Julkaistu: , Päivitetty:

1995-2015
Tanja Tyni esiintyi sarjan ensimmäisellä tuotantokaudella. Asiasta uutisoi Seiska.
Yle TV2:n Teiniäidit-sarjan ensimmäisellä tuotantokaudella mukana ollut Tanja Tyni on kuollut. Hän oli kuollessaan 19-vuotias.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Seiska.

Tynin isä vahvisti tiedon Ilta-Sanomille. Tyni kuoli keskiviikon ja torstain välisenä yönä aivoverenvuotoon Helsingissä.

Isän mukaan Tanja Tyni oli kiidätetty keskiviikkoiltana kotoaan Meilahden sairaalaan, kun hänen vartalonsa toinen puoli oli äkillisesti halvaantunut.

Sairaalassa Tynillä havaittiin verisuonten huomattavaa laajentumista ja häntä alettiin valmistella äkillistä, Töölön sairaalassa tehtävää leikkausta varten. Ennen leikkausta Tyni sai kuitenkin voimakkaan aivoverenpurkauksen, vajosi koomaan ja menehtyi myöhemmin aivoverenvuodosta aiheutuneisiin komplikaatioihin Töölön sairaalassa.

Isän mukaan voimakas aivoverenvuoto johtui amfetamiinista, jota Tyni oli käyttänyt keskiviikkoiltana.

– Tanjalla on ollut ongelmia huumeiden kanssa. Se ei ole tietääkseni ollut mitenkään älyttömän rajua, vaan hän on nähnyt tytärtään viikoittain ja ollut tuolloin kunnossa. Ja kun tapasimme viimeisen kerran viikko sitten, kaikki näytti taas menevän parempaan suuntaan ja tilanne oli seestynyt – se ilahdutti minua. Mutta nyt, viikkoa myöhemmin piti käydä näin. Se tässä on surullisinta, Tanjan isä sanoo Ilta-Sanomille.

”Olimme tiiviisti yhteydessä”

Tanjan tytär on asunut jo noin vuoden Tanjan isän luona. Isän mukaan kohta 4-vuotias tytär sijoitettiin asumaan hänen luokseen, kun Tanjan omat voimat loppuivat pitää huolta lapsesta.

Tanjan voimat hupenivat isän mukaan entisestään miltei tasan vuosi sitten, viime elokuun lopulla, kun tyttären isä kuoli niin ikään äkillisesti.

– Tanja oli silloin sitä mieltä, että tytön on parempi olla minun luonani. Tytön asiat ovat nyt hyvin ja arjessa on säännöllinen rytmi, isä kertoo lapsenlapsestaan.

Tanja olisi täyttänyt 20 vuotta vajaan kahden viikon kuluttua. Isä kertoo, että he pitivät Tanjan kanssa yhtä hyvin usein.

– Olimme tiiviisti yhteydessä. Hän kävi usein minun luonani moikkaamassa ja hoitamassa tytärtään. Viimeksi näimme viikko sitten, kun hän asui luonani viikon.

”Raskaalta tuntuu”

Vaikka Tanjan elämä on isän mukaan ollut viime vuosina osittain huumeiden sumuttamaa vuoristorataa, tuli tyttären kuolema totaalisena sokkina.

– Kovia aikoja eletään. Nämä ovat ikäviä asioita ja raskaalta tuntuu. Mutta jotenkin ihmisestä kuitenkin löytyy yllättävän paljon voimia. Toisaalta tässä ei ole muita vaihtoehtojakaan.

Isä toivoo, että Tanjan kohtalo toimisi varoittavana esimerkkinä huumeiden käytön vaaroista.

– Aikanaan nuoret humaltuivat alkoholista, mutta nykyään yhä useammat nuoret vetävät päänsä sekaisin erilaisilla huumeilla, joissa piilee valtavia vaaroja. Se on järkyttävää.

– Yhteiskunnan on tehtävä jotain sille, ettei huumausaineita pääsisi niin helposti liikkumaan rajan läpi, koska se koitui Tanjankin kohtaloksi. Olen todella huolissani siitä. Sama kohtalo voi viedä vielä monen muunkin nuoren hengen, jos vapaata liikkuvuutta ei rajoiteta, Tanjan isä sanoo.