Perussuomalaisten puoluesihteeri Jyväskylän väkivaltaisuuksista: ”Meillä ei ole sinne puolueena minkäänlaisia yhteyksiä”

Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo (ps) tuomitsee äärioikeiston väkivallan teot Jyväskylässä ja valittelee leimojen lyömistä viime viikkojen maahanmuuttokeskustelussa.

2.8.2015 15:29

Sosiaalisessa mediassa perussuomalaisia on vaadittu tuomitsemaan väkivallanteot.

Jyväskylässä mellakoi äärioikeistolainen Suomen vastarintaliike.

Puheenjohtaja Timo Soini (ps) tuomitsi tänään blogissaan Jyväskylän mellakat. Myös puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo (ps) tuomitsee äärioikeiston väkivallanteot.

– Kaikenlainen väkivallanteko, on se sitten äärivasemmalta tai äärioikealta, se on täysin tuomittavaa ja idioottimaista käyttäytymistä, Slunga-Poutsalo sanoi IS:lle.

Onko järjestöllä linkkejä perussuomalaisiin?

– Minun käsittääkseni ei minkäänlaisia. Meillä ei ole sinne puolueena minkäänlaisia yhteyksiä. Emme ole edes seuranneet heidän toimintaansa. En tunnista tätä mitenkään perussuomalaisiin liittyväksi, Slunga-Poutsalo vakuutti.

Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen kuitenkin oli Vastarintaliikkeen jäsenten kanssa kesäkuun alussa Eugen Schaumanin haudalla?

– Kuka tahansa on kenen tahansa tilaisuudessa. Eihän niitä pysty rajoittamaan, jos tilaisuus järjestetään ja ketä siellä on mukana. Immoselta olen saanut selvityksiä ja hänenkin kytkökset näihin ovat se, että sattuu samoihin kuviin tapahtumahetkellä.

Teidän puolueessanne on maahanmuuttokriittisyyttä?

– Kyllä sitä on, mutta se on eri asia kuin se, että lähdetään mukiloimaan ihmisiä kadulla.

Miten maahanmuuttokriittisyys voi sitten näkyä?

– Se on poliittista päätöksentekoa. Tehdään sellaista yhteiskuntaa lainsäädännöllä, että täällä kaikilla olisi hyvä olla.

Jos puhutaan suvaitsevaisuudesta ja toisten kunnioittamisesta, niin perussuomalaiset tähän sitoutuu?

– Totta kai. Tämä on itsestään selvää. On absurdia väittää jotain muuta. Meillä ei missään puolueen ohjelmissa mainita, että olisimme maahanmuuttajia vastaan tai heidän kulttuurejaan vastaan. Keskustelu on ollut absurdia.

 Kuka tahansa on kenen tahansa tilaisuudessa. Eihän niitä pysty rajoittamaan, jos tilaisuus järjestetään ja ketä siellä on mukana.

Perussuomalaisten maahanmuuttopolitikka ei kovin liberaalia ole kai ollut?

– Meillä on puoluehallituksen ohjelma, jolla pyritään vaikuttamaan päätöksentekoon ja minkälaista sosiaaliturvaa olisi syytä kehittää, jotta päästäisiin eroon ihmisten kokemasta vastakkainasettelusta. Kun asiat koetaan niin, että asiat eivät ole oikeudenmukaisia, se luo arkipäivän rasismia. Kun olemme hallituksessa, yritämme viedä asioita eteenpäin sillä painovoimalla, joka meillä on.

Millä tavalla perussuomalaiset vähentävät vastakkainasettelua?

– Parlamentaarisin keinoin. Sillä lailla, että eriarvoisuus ei lisääntyisi kenenkään välillä. Ei suomalaisten työttömien, eikä maahanmuuttajien.

Mikä suomalaisten kokema vääryys aiheuttaa vastakkainasettelua?

– Kerron esimerkin. Henkilö kertoi minulle, että Kosovosta tullut nuori mies olisi halunnut päästä töihin. Hänet ohjattiin Kelaan ja siellä hänelle todettiin, että ei sinun tarvitse täällä töitä tehdä, vaan anna tilinumero ja yhteiskunta tukee. Kosovolainen oli tästä tietenkin aivan ihmeissään, kun hän haluaa töihin.

– Onko tarina tosi tai ei, se on toinen juttu. Näin nämä asiat koetaan. Se aiheuttaa vastakkainasettelua. Meidän pitäisi kiihkottomasti keskustella, mitä voisimme tehdä. Kivien heittely ei todellakaan vie asiaa eteenpäin.

Kuinka paljon perussuomalaisten maahanmuuttokritiikistä perustuu faktoihin ja kuinka paljon kertomuksiin?

– Sitä varten hallitusohjelmassa lukee se, että selvitämme oikeat kustannukset kiihkottomasti. Katsomme asetukset ja pykälät läpi. Kun selvitys saadaan tehtyä, voidaan mennä asiassa eteenpäin. Jos löytyy epäkohtia, miten niitä voitaisiin korjata.

– Olen katsonut kaksi viikkoa silmät ymmyrkäisenä, miten ihmisiä leimataan, puolin ja toisin. Kaikki on leimattu. Se ei edistä asiaa ollenkaan. Olisi hyvä, jos päästäisiin kiihkoilusta oikeaan dialogiin, eikä puhuttaisi toistemme ohi.

Mitä perussuomalaiset tekee sen eteen, että Suomi olisi parempi paikka kaikille - niin maahanmuuttajille kuin suomalaisille?

– Kohtelemalla ihmisiä tasavertaisesti. Joudumme tekemään tässä taloustilanteessa vaikeita päätöksiä. Siellä on pakko pitää oikeudenmukaisuus esillä koko ajan, että pienemmistä pidetään huolta.

Onko suomalainen pienempi kuin turvaa etsivä pakolainen?

– Kaikilla, jotka Suomessa ovat, pitää olla mahdollisuus kokea turvaa. Se, mihin rahkeet riittävät maailmanparantamisen suhteen, on toinen kysymys, Slunga-Poutsalo vastasi.

IS kysyi Jyväskylän mellakoista myös perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajalta Sampo Terholta. Lomaansa viettänyt Terho vastasi IS:lle tekstiviestitse.

– Minä ja koko perussuomalaisten eduskuntaryhmä tuomitsemme poliittisen väkivallan kaikissa muodoissaan, Terho totesi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?