Tuomioja: Vaikea uskoa, että uusi laina nostaisi Kreikan

Julkaistu:

Lehden mukaan Stubb läksytti neuvotteluissa kreikkalaisiaEntinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) ei usko, että mahdollinen Kreikan uusi lainapaketti nostaisi maan jaloilleen.
MTV3:n Huomenta Suomessa aamulla vierailleen Tuomiojan mukaan maan velkasuhde kasvaisi uudella lainalla vain entistä kestämättömämmäksi.

– Jos nyt on 180 prosenttia velkaa kansantulosta ja nyt tulisi lisää lainaa ja uudistustoimet vielä supistaisivat kansantaloutta, niin se velkasuhde kasvaa edelleen, Tuomioja sanoo.

Myös RKP:n puheenjohtajan Carl Haglundin mukaan tilanne Kreikassa on kestämätön. Haglundin mukaan on ollut pitkään selvää, että Kreikka ei pysty hoitamaan velkataakkaansa.

Tuomioja ja Haglund arvostelevat myös Suomen tapaa toimia Kreikan tukemista koskevissa neuvotteluissa. Tuomiojan mukaan Suomen pitäisi olla mukana aina etsimässä ratkaisuja eikä tuomassa lisää ongelmia. Haglundin mukaan Suomen hallituksessa ulkoministeri Timo Soini (ps.) vie ja pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtionvarainministeri Alexander Stubb (kok.) joutuvat toimimaan sen mukaisesti.

Financial Times kertoi eilen, että neuvotteluissa Alexander Stubb muun muassa läksytti Kreikkaa kovasanaisesti. Lehden lähteiden mukaan Stubb haukkui kreikkalaiset siitä, etteivät nämä ole kyenneet uudistumaan puoleen vuosisataan. FT:n mukaan koko Kreikan lähtö eurosta oli lähellä aikaisin eilen aamulla, kun Saksan Angela Merkel ja Kreikan pääministeri Alexis Tsipras päätyivät neuvotteluissa umpikujaan.

"Virheitä pitkältä ajalta"

Tuomioja näkee Kreikan tilanteessa virheitä pitkältä ajalta euron perustamisesta saakka.

– Pitkä historia on sarja virheitä. Kreikan kriisin ensimmäinen virhe oli se, ettei lähdetty hallittuun velkasaneeraukseen heti alussa, vaan ensin haluttiin pelastaa Kreikkaa holtittomasti lainoittaneet kansainväliset pankit. Sen jälkeen on tehty sopeutusohjelmia, mutta mikään niistä ei ole toiminut.

Tuomiojan mukaan Kreikassa ei voi tapahtua myönteistä kehitystä, jos itse kreikkalaiset eivät usko siihen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt