Oreckin kommentti suomalaisten valittamisesta puhuttaa – ”Ei tajua tuon vertaa missä mennään” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Oreckin kommentti suomalaisten valittamisesta puhuttaa – ”Ei tajua tuon vertaa missä mennään”

Jotkut pitävät Bruce Oreckin kommentteja suomalaisten valittamisesta raikkaina. Toiset ihmettelevät, ettei mies ole ymmärtänyt valittamisen kuuluvan kansanluonteeseen.

13.7.2015 5:06

Moni Ilta-Sanomien lukija kiittelee Yhdysvaltain suurlähettilästä Bruce Oreckia, jonka mielestä suomalaisten pitäisi lopettaa valittaminen.

Oreck toimii viimeistä päivää lähettiläänä 25. heinäkuuta. Hän kertoi tällä viikolla ajatuksiaan IS:n Rita Tainolan haastattelussa.

– Miksi te aina valitatte? Suomessa parasta ovat suomalaiset, jotka ovat fiksuja, hyväsydämisiä ja luontorakkaita. Moraalinen kompassiviisarinne näyttää oikeaan suuntaan, se on harvinainen lahja. Suomalaiset kansana ovat kilttejä ja upeita ihmisiä, Oreck totesi.

– Huonointa Suomessa ovat suomalaiset, koska ette usko itseenne. Elämä on täynnä haasteita, joita ei voi kontrolloida. Miksi siis suomalaiset heittävät eteensä haasteita, joita he voivat hallita? Jos ei ole havaittavaa estettä, te löydätte sellaisen. Se saa minut hämilleni enkä ymmärrä sitä, hän jatkoi.

Nimimerkki Euroopasta on samaa mieltä Oreckin kanssa. Hänen mielestään on syytä lopettaa valittaminen.

– Suomi ja tänä vuonna Suomen kesäkin on ollut aivan mainio. Nauttikaa pienistä jetkistä ja huomaatte kuinka moni asia onkin aivan mainiosti. Kaiken ei tarvitse olla täydellistä, pienet hetket ratkaisee ja se, että osaa nauttia elämästä sellaisena kuin se on, hän pohtii.

Bruce Oreck kirjoittaa nimikirjoitustaan.

Nimimerkki Toivoa on, jos on uskoa pitää lähettilään palautetta raikkaana. Hän kertoo viettäneensä vuoden vaihto-oppilaana Kalifornian Piilaaksossa.

– Pidän amerikkalaisten kannustavuudesta, positiivisuudesta ja mahdollistamisesta. Minua sanotaan usein optimistiseksi - aina voi valittaa, mutta se ei johda mitään. Mahdollisuuksia on, kun on luova ja ratkaisuihin pyrkivä ihminen, joka ottaa vastuun itsensä lisäksi läheisistä.

Kuuluu kansanluonteeseen

Suomalaiseen kansanluonteeseen kuuluu tuo urputtaminen ja purnaaminen, vaikka kaikki olisikin hyvin. Näin arvioi nimimerkki Taavetti.

– Jos ei ole liian kuuma, niin on liian kylmä jne. Ehkä juttu kertoo pikemminkin Oreckista itsestään, kuin suomalaisista - monta vuotta jo Suomessa (Helsingissä) olleena ei tajua tuon vertaa missä mennään. Ehkäpä kannattaisi joskus jalkautua ulos sieltä urbaanista kuplasta, hän kommentoi.

– Järkevää puhetta! Meissä suomalaisissa on sellainen vika, että olemme liian nöyriä ja vaatimattomia ja ajattelemme liikaa, mitä muut meistä ajattelee. Ja heti kun joku jotain yrittää ja siinä ehkä onnistuukin, hänet tahdotaan jotenkin lannistaa eli täältä puuttuu mielestäni sellainen positiivinen yhteishenki asioiden eteenpäin ajamiseen. Tähän olisi hyvä tulla muutos, miettii puolestaan nimimerkki forward.

Myös nimimerkki Onnellinen nainen on samaa mieltä Oreckin kanssa. Hänen mukaansa joillakin on mollivoittoinen elämänasenne.

– Usein kuulee kun kaksi vanhempaa naista tai miestä tapaa toisensa pitkästä aikaa, eikö muuta puhuttavaa enää ole kuin sairaudet ja ääni nousee, kun ns kilpaillaan kumpi sairastaa enemmän. Myös nuoremmat kovia valittamaan. Minulla monia sairauksia pienet tulot, mutta elämänasenne on että aina eteenpäin, on niin paljon hyvää ja kaunista, onnellisuus ei ole rahasta kiinni.

Bruce Oreck käsi sydämellä.

Nimimerkki Way to go kehuu Oreckia maansa hienoksi edustajaksi Suomeksi. Hän muistuttaa, että ulkopuolelta monet asiat näkee selvemmin.

– Suomi on hyvä maa, mutta äänekkäät valittajat ovat hyvin aktiivisia eri foorumeilla. Teen töitä pitkäaikaistyöttömien kanssa ja tiedän sen, että suomalaisella sosiaaliturvalla pärjää, kunhan ei ryyppää tai pelaa rahojaan. Köyhyyskin on hyvin suhteellista. Harva todellisuudessa suuremmasta puutteesta kärsii. Tämä on tietysti kunniaksi maallemme. Työn ja yrittäjyyden puute on se, johon hallituksen pitää puuttua, hän mainitsee.

Nimimekki Sami puolestaan sanoo huomanneensa jokunen päivä sitten jutun, jonka mukaan suomalaiset valittavatkin liian vähän.

– Itse ainakin myönnän syyllistyväni tähän. Esim ravintolassa moni pitää sisällään jos on aihetta valittaa, vaikka kärpäsestä keitossa. Täällä nimimerkin suojissa on helppo valittaa mistä vaan, hän kirjoittaa.

Milloin sitten saa valittaa?

Useampi lukija ei allekirjoita Oreckin kommentteja. Yksi heistä on nimimerkki EU.n käskyttämät kansat.

– Tyypillistä amerikkalaista puhetta, vähässä hyvässä ja paljossa pahassa. Kannattaisi herran kääntää, mielestäni, katseensa kotimaahansa ja sen sisäisiin megaluokan ongelmiin, hän kiteyttää.

Nimimerkki Kyllästynyt näihin korostaa, että Oreckilta löytyy rahaa eikä verottaja vie viimeisiä pennosia.

– Jenkeissä oikeasti yrittäjän kimpussa ei ole kokoajan veemäinen byrokraatti eikä jenkeissä eletä kommunismissa. Laittakaa itse se yritys pystyyn, talo pantiksi ja palkatkaa porukkaa ja miettikää sitten meneekö kaikki oikein, hän luettelee.

Nimimerkki Suomalainen puolestaan kysyy, minkä jälkeen saa valittaa.

– Saako kuitenkin olla vähän pahoillaan, että itsenäisyys on mennyt, kansallisvarallisuus hävitetty ja Kekkosen kuolemaan asti velaton kansakunta tulevat sukupolvet mukaanlukien laitettu velkaorjuuteen?

Nimimerkki Jambeli väläyttää, että ehkä lähettilään olisi parempi jäädä ”maailman parhaaseen valtioon” Yhdysvaltoihin.

– On tyrmistyttävää, että suurlähettiläs haukkuu sen maan kansalaisia johon on akkreditoitu. Huomaa käytöksestä että hänen virkaansa on palkkio.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?