Pääesikunnan koulutuspäällikkö, eversti Hannu Hyppönen ja Karjalan prikaatin esikuntapäällikkö, eversti Rami Saari kertovat, mitkä varusmieskoulutuksen haarat pistävät alokkaat erityisen koville. Hyppösen mukaan toimintakyky on tietoa, taitoa, tahtoa ja rohkeutta. Fyysinen voimakkuus on vain osa kokonaisuutta. Kunnon lisäksi tarvitaan myös hermoja ja osa tehtävistä paneekin varusmiehen pinnan koville.
– Fyysisesti rasittavimpia ovat esimerkiksi erikoisjääkärin, erikoisrajajääkärin, taistelusukeltajan ja laskuvarjojääkärin tehtävät kuvaa Hyppönen.
Näihin tehtäviin hakeudutaan vapaaehtoisesti ja niihin on soveltuvuuskokeet.
Saari puolestaan nostaa esiin panssarijääkärin ja tiedustelijan tehtävät.
– Tiedustelijan täytyy kantaa todella raskaita kantamuksia. Panssarijääkärin temput ovat yksikertaisia, mutta niissä ei vaisu kaveri pärjää, kuvaa Saari.
Kovaa kuntoa ja hermoja vaativat myös esimerkiksi sotilaspoliisin tehtävät. Myös monessa muussakin koulutushaarassa saattaa olla todella vaativia suorituksia. Hyppönen ja Saari vinkkaavat muutamia eritystä kanttia vaativia koulutushaaroja niin pitkältä, kuin lyhyeltäkin palvelusajalta.
Laskuvarjojääkäri
1. Laskuvarjojääkäri
Laskuvarjojääkärit koulutetaan vaativiin tiedustelutehtäviin ja iskuosastotoimintaan. Koulutuksessa käydään laskuvarjohyppykoulutusta, yhteistoimintaa helikoptereiden kanssa ja monipuolista ase-, ampuma- ja taistelukoulutusta.
Laskuvarjojääkärin taisteluvarusteet suojaliiveineen saattavat painaa raskaimmillaan yli 50 kiloa. Varusmiespalveluksen pituus on 347 vuorokautta.
2. Taistelusukeltaja
Taistelusukeltajat koulutetaan saaristossa tapahtuviin tiedustelu- ja tuhoamistehtäviin. Sukeltajien tehtävä on lähestyä rannikolla sijaitsevaa kohdetta huomaamatta. Puolustusvoimien mukaan tehtävässä pärjäämiseen ei tarvita teräsmieskuntoa, mutta peräänantamattomuus, hyvä kunto ja uimataito sen sijaan ovat tarpeen.
Sukeltajakoulutukseen otetaan vain yksi saapumiserä vuodessa. Palveluksen pituus on 347 vuorokautta.
3. Kaupunkijääkäri
Kaupunkijääkärit ovat puolestaan sotilaita, jotka harjoittavat vaativia asutuskeskustaistelutehtäviä. Tehtäviin kuuluu muun muassa rakennuksiin tunkeutumisharjoituksia, huoneistojen vyöryttämistä, etenemisharjoittelua rakennetulla alueella ja monipuolisia ammuntoja.
Näissä tehtävissä taisteluvarusteisiin kuuluvat sirpaleliivit ja erilaiset tähtäimet painavat yli 30 kiloa. Palvelusaika on 165 vuorokautta.
4. Tiedustelija
Tiedustelijat toimivat itsenäisissä tehtävissä keräten ja välittäen vihollistietoa vihollisen selustassa.
Heidän tulee selvitä vuorokausien ajan pelkästään mukana kuljetetulla vedellä ja muonalla vaikeissa olosuhteissa. Selviytymistarpeet nostavat kannettavien varusteiden painoa selvästi. Palvelusaika on 165 vuorokautta.
Taistelusukeltaja
5. Panssarijääkäri
Panssarijääkärit toimivat taistelijoina, jotka jalkautuvat panssariajoneuvoista hyökkäystehtäviin, joita ovat esimerkiksi konekivääriampuja, tarkka-ampuja, sinkomies, taistelupelastaja ja ryhmän varajohtaja. Tehtävät ovat vaativia ja raskaita. Taistelukoulutusta sävyttävät jatkuvat jalkautumiset ajoneuvosta ja syöksymiset maastossa.
Panssarijääkärimiehistön koulutushaaran palvelusaika on 165 vuorokautta.
Yllä video laskuvarjojääkäreiden koulutuksesta ja kuntotesteistä tammikuulta 2014.
Mikä oli intissä rankinta? Kommentoi alla.
Kaupunkijääkäri
Tiedustelijoita
Panssarijääkäri