Saksa aivan eri linjoilla Niinistön kanssa Etyj-tulkinnasta – ”Täysin selvää, mitä siinä sanotaan” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Saksa aivan eri linjoilla Niinistön kanssa Etyj-tulkinnasta – ”Täysin selvää, mitä siinä sanotaan”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja Suomen muun ulkopoliittisen johdon tulkinta EU:n pakotesäännöksistä kummastuttaa saksalaisia.

7.7.2015 15:10

Suomi esti kuuden Venäjän Etyj-delegaation jäsenen pääsyn Helsingin juhlakokoukseen, sillä nämä ovat EU:n Ukraina-pakotteisiin sisältyvässä maahantulokiellossa. Päätös syntyi Suomen ulkoministeriön kysyttyä asiasta muilta EU-mailta, joista osa vastusti venäläisten maahantuloa. Presidentti Niinistö selitti Suomen menettelyä sillä, että EU:n pakotesäännökset olivat epäselvät matkustuskiellon soveltamisessa Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen kaltaisiin tapahtumiin.

Saksan Etyj-valtuuskunnan johtaja ja Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen varapuheenjohtaja Doris Barnett on Niinistön kanssa täysin eri linjoilla pakotesäännösten tulkinnasta.

– Saksa ei olisi tulkinnut paperia niin vaan lukenut kohdan niin kuin se oikeasti siellä lukee. Meille on täysin selvää, mitä siinä sanotaan, Saksan sosiaalidemokraattista puoluetta edustava Barnett sanoo Ilta-Sanomille.

– En tiedä kuinka tämä prosessi Suomessa kulki, joten en voi sanoa siitä mitään. Mutta uskon että Suomen presidentillä ja ulkoministerillä oli syynsä, ja totta kai kunnioitamme päätöstä, hän toteaa.

Saksa päästi maahan

Maaliskuussa Saksa myönsi maahantulokiellossa oleville venäläisille Etyj-vieraille erikoisluvan saapua Leinsweilerissa Ranskan rajan tuntumassa pidettyyn tapaamiseen, jonka tarkoituksena oli edistää venäläisten ja ukrainalaisten päättäjien vuoropuhelua.

Tuolloin kokoukseen oli määrä sisältyä myös vierailu Ranskan puolella, mutta ranskalaiset kieltäytyivät vastaanottamasta matkustuskiellossa olevia henkilöitä.

– Emme voineet ymmärtää ratkaisua mutta totta kai kunnioitimme sitä. Olisimme itse toimineet toisin, Barnett toteaa.

Barnettin mielestä on erittäin valitettavaa, että venäläiset eivät päässeet Helsinkiin – erityisesti kun kyse on Ety-kokouksen 40-vuotisjuhlasta.

– Olisimme voineet käydä heidän kanssaan kovaakin keskustelua esimerkiksi Ukrainassa tapahtuvan tappamisen lopettamisesta. Nyt se ei onnistu.

Hänen mukaansa nyt koetusta tulee ottaa opiksi.

– Nyt täytyy pitää huoli siitä, että seuraavan Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen järjestäjämaa varmistaa etukäteen että kaikkien maiden valtuuskunnat, kokoonpanoista huolimatta, pääsevät paikalle.

Doris Barnett on Sauli Niinistön kanssa täysin eri linjoilla pakotesäännösten tulkinnasta.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?