Yhdysvaltain ohjushävittäjä saapui Helsinkiin - katso kuvat sotalaivasta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Yhdysvaltain ohjushävittäjä saapui Helsinkiin - katso kuvat sotalaivasta

Yhdysvaltain laivaston alus USS Jason Dunham saapui Helsingin Länsisatamaan aamulla.

Julkaistu: 3.7.2015 11:43

Yhdysvaltain laivaston ohjushävittäjä USS Jason Dunham on saapunut Helsingin Länsisatamaan.

Arleigh Burke -luokan ohjushävittäjä USS Jason Dunham vierailu sattuu juhlalliseen aikaan, sillä huomenna lauantaina on Yhdysvaltain itsenäisyyspäivä eli ”Fourth of July”.

Aluksen kotisatama on Yhdysvaltojen Virginiassa sijaitseva Norfolk.

Sitä on luonnehditaan maan merivoimien ykkösnyrkiksi, eikä vastaavan kokoluokan aluksia ole vieraillut Suomessa kovinkaan usein. Viimeksi Yhdysvaltain laivaston ohjusristeilijä USS Anzio teki epävirallisen vierailun Helsinkiin kymmenen vuotta sitten.

Vuonna 2009 käyttöön otettu USS Jason Dunhan on 160 metriä pitkä ja sen uppouama on 9300 tonnia. Vertailun vuoksi Suomen merivoimien vuonna 2013 käytöstä poistettu, entinen lippulaiva Pohjanmaa on vain 78 metriä pitkä ja uppoumaltaan 1450 tonnia. Nykyään merivoimilla ei ole nimettyä lippulaivaa.

Aluksen kannella oleva torni on Phalanx CIWS -lähipuolustusjärjestelmä, joka kykenee ampumaan alas muun muassa laivaa uhkaavia ohjuksia.

Laivassa on AEGIS-asejärjestelmä, joka on laivastolle kehitetty ilmapuolustusjärjestelmä. Sen osana on muun muassa 20-millinen Phalanx CIWS -konetykki, joka kykenee pudottamaan ohjuksia ampumalla 75 laukausta joka sekunti.

Aseistukseen kuuluu muun muassa BGM-109 Tomahawk -risteilyohjuksia. Samoja ohjuksia on käytetty muun muassa Libyan sodassa ja Isis-taistelijoita vastaan.

EDIT: Juttua muokattu klo 13:47. Miinalaiva Pohjanmaa on Suomen merivoimien entinen lippulaiva.