Kotimaa

Syyttäjä valittaa Tapanilan raiskausjutun tuomiosta

Julkaistu:

Syyttäjä aikoo yhä vaatia ehdotonta vankeutta törkeästä raiskauksesta.
Kihlakunnansyyttäjä Eija Velitski kertoo Ilta-Sanomille jo päättäneensä, että hän aikoo valittaa käräjäoikeuden Tapanilan raiskausjutussa langettamasta tuomiosta.

Velitski valittaa hovioikeuteen ainakin siltä osin, mitä käräjäoikeus päätti teon törkeysarvioinnista ja rangaistuksen mittaamisesta.

IS kävi tässä jutussa läpi käräjäoikeuden perusteluja näille päätöksille. Käräjäoikeus ei pitänyt raiskausta törkeänä ja langetti rangaistukset ehdollisina.

– Aion ilman muuta mittauttaa, ovatko myös ylemmät tuomioistuimet samaa mieltä. Tämä on erityisen tärkeää nyt, kun erilaisissa työryhmissä pohditaan koko ajan sitä, ovatko seksuaali- ja väkivaltarikosten rangaistukset liian lieviä, Velitski sanoo.

Hänen mielestään vuosi ehdollista vankeutta – eli käytännössä lähes minimi – on vääränlainen viesti oikeuslaitokselta raiskausrikoksesta, joka tapahtuu julkisella paikalla ja usean tekijän voimin. Velitski ei sulata käräjäoikeuden perustelua esimerkiksi siitä, ettei sormella tunkeutumalla tapahtunut raiskaus olisi törkeä.

– Uhrin kannalta se on joka tapauksessa traumaattista.

Hän muistuttaa myös, että teko tapahtui uhrin kannalta täysin ennalta-arvaamattomissa olosuhteissa. Uhri raiskattiin iltayhdeksältä, kun hän oli kaikessa rauhassa matkalla lähijunasta kotiinsa.

Velitski ei ole vielä päättänyt, valittaako hän käräjäoikeuden tuomiosta muilta osin kuin törkeysarvioinnin ja rangaistusten osalta. Harkinnan alla ovat ainakin käräjäoikeuden hylkäämät syytteet. Käräjäoikeus vapautti kaksi poikaa syytteestä kokonaan, koska katsoi, etteivät nämä osallistuneet raiskaukseen.