Juhannuksen ruokailutottumuksiin tuli iso muutos – näin se näkyy Suomen suosituimmassa mökkikunnassa

rac

Julkaistu:

Suomen suosituimman mökkikohteen Mikkelin ruokakaupoissa hyllyt notkuvat tänä juhannuksena silliä, juhannusrieskaa – ja rasvattomia grilliherkkuja.
Suomen suosituimmalla kesämökkipaikkakunnalla Mikkelissä varauduttiin juhannusaaton aattona mökkikansan massa-aaltoon. Tänä vuonna ainakin Mikkelin suurimman ruokakaupan hyllyissä näkyy erityinen trendi: terveysruoat.

– Joka paikassa grillataan rasvattomia ruokia eikä esimerkiksi kassleria mene niin paljon. Makukivennäisvesien suosio on kasvanut eikä perinteistä limpparia myydä yhtä paljon kuin ennen, sanoo Osuuskauppa Suur-Savon marketkaupan johtaja Iiro Siponen.

Siponen kertoo, että juhannusaaton aatto on konsernille vuoden paras myyntipäivä. Silloin kaksi myymälää kuhisee erityisen vilkkaina: ABC Kuortti – jonka yhteydessä on myös Alko, apteekki ja lahjatavaramyymälä – ja Mikkelin Prisma.

Siposen mukaan terveellisyys on tehnyt tulonsa suomalaiseen juhannukseen.

– Se on vuosi vuodelta selkeämpi trendi niin mökkeilijöiden kuin paikallisten ruokavalinnoissa.

Suomen puolesta miljoonasta kesämökistä noin kymmenesosa sijaitsee Etelä-Savossa. Näistä 50 000:stä mökistä 10 324 on Mikkelissä, joka ainoana suomalaispaikkakuntana pääsee viisinumeroiseen kesämökkilukemaan. Mökkiliikenteen ruuhkapiikki alkaa joka vuosi noin kahdelta iltapäivällä juhannusaaton aattona.

Kaksi tonnia lohta

Mikkeliläisen K-supermarket Rokkalan kauppias Jari Mattila sai jo torstaiaamuna katsella kaupan ikkunasta täyttä parkkipaikkaa. Täälläkin juhannusaaton aatto on joulunaluspäivien ohella vuoden vilkkain päivä. Asemissa oli koko kaupan parikymmenpäinen vakihenkilökunta, samoin seitsemän kesätyöntekijää.

Juhannukseksi Rokkalaan on tilattu moninkertainen määrä uusia perunoita ja silliä. Mattilan laskujen mukaan erilaisten sillien juhannusviikon myynti muodostaa jopa puolet koko vuoden myynnistä. Mökkiläisten tarpeisiin vastatakseen kauppa on kasvattanut koko ruokavalikoimaansa juhannuksesta aina heinäkuuhun.

– Kesämökkiläiset ostavat Amerikan pekonia, herkkusieniä ja grillijuustoja, kauppias sanoo.

Mattila on toiminut kauppiaana 25 vuotta ja ollut K-supermarket Rokkalan puikoissa 15 vuotta. Hän sanoo, ettei ruokatilauksia tehdessään sorru enää juurikaan virhearviointeihin – joskin grillimakkaraa tuli keväällä tilattua enemmän kuin koleana alkukesänä on mennyt kaupaksi.

– Lohitilauksenkin osaan jo tehdä niin, ettei kala lopu kesken. Tänä juhannuksena sitä on tilattu lähes kaksi tonnia.

Juhannuksella on oma rieskansa

Mikkelin Prismaan oli kutsuttu juhannusvuoroon kaikki myymälän kesälomittajat. Kun henkilökuntaa on tavallisesti 60 henkeä, oli heitä juhannusaaton aattona ja tänään juhannusaattona töissä sata.

Osuuskauppa Suur-Savon marketkaupan johtaja Iiro Siponen kertoo, että alkukesän vaihteleva sää on johtanut mökkeilyjaksojen typistymiseen: mökinomistajat ovat käyneet siivoamassa mökkinsä ja sitten painaltaneet takaisin kotiin.

Tämä on vaikuttanut varsinkin lihan myyntiin. Kaupat tilaavat kesän lihajalosteet ja grillituotteet talvella ja keväällä, joten niiden kysyntä on pakko ennakoida arvaamalla.

– Talvella uskoimme, että kesällä paistaisi aurinko. Viileän alkukesän vuoksi varsinkin grillipihvejä ja kasslerpihvejä on jouduttu myymään alennuksella, kun viikonloppuisin on satanut vettä.

Juhannuksen sesonkituote Mikkelin Prismassa on paikallisen leipämyllyn juhannusrieska. Muutenkin leipä tekee kauppansa.

– Arinaruisleipää tilataan tavallisesti 300 kappaleen perjantaiannos, nyt sitä tilataan myytäväksi nelinkertainen määrä eli yli tuhat leipää. Mökkiläiset haluavat muutenkin kesällä ostaa erilaisia tuotteita kuin normaalisti, Siponen kertoo.

Hän sanoo, että juhannuksena ruokakaupat joutuvat myymään myös eioota.

– Puskurit eivät aina riitä: juomia ja jäätelöitä otetaan kolmen päivän tarpeiksi eikä meille tule juhannusviikonloppuna lisäkuormia.

Trendejä tulee ja menee, mutta yksi tuote pitänee pintansa juhannusruokana: makkara. Yllä olevalla videolla Timo Jutila kertoo grillausvinkkinsä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt