Aloite vihreiden puoluekokoukselle: Suomen lipun turmelu sallittava, hautarauhan rikkominen pois rikoslaista

Vihreiden puoluekokousaloitteessa esitetään, että Suomen lipun häpäisemisen pitäisi olla laillista.

3.6.2015 18:17 | Päivitetty 3.6.2015 20:17

Suomen lipun häpäisemisen sallimista koskevan aloitteen taustalla on Pohjois-Karjalan vihreät nuoret ja opiskelijat -yhdistyksen jäsen.

– Lipun häpäiseminen on hyvän maun vastaista, mutta voi siitä huolimatta olla vahva ilmaisukeino taiteessa tai politiikassa, minkä kieltäminen on sananvapauden näkökulmasta ongelmallista - varsinkin kun rikoksella ei ole varsinaista asianomistajaa, aloitteen laatija perustelee.

Asiasta on tehty aloite vihreiden puoluekokoukselle, joka aloittaa Oulussa perjantaina. Asiasta kertoi ensin Kaleva.

Lisäksi Pohjois-Karjalan vihreiden nuorten ja opiskelijoiden jäsen esittää aloitteessaan uskonrauhan rikkomisen, eli niin sanotun jumalanpilkan, uskonnonharjoituksen estämisen ja hautarauhan rikkomisen poistamista rikoslaista.

Aloitteen mukaan uskonnollisten tilaisuuksien järjestys on turvattu riittävällä tavalla järjestyslaissa, ja järjestyslain ja rikoslain muut säännökset tekevät pykälät uskonnonharjoituksen estämisestä ja hautarauhan rikkomisesta tarpeettomiksi.

Vihreiden puoluehallituksen aloitevastauksen mukaan olisi harkittava rangaistavuuden poistamista Suomen lipun turmelemisesta tai epäkunnioittavasta käytöstä.

Vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettisen mukaan asiaan kytkeytyy sananvapaus ja länsimainen traditio.

– On tavoiteltava kunnioittavaa keskustelua, jossa ei pyritä loukkaamaan ketään. Sille rakentuu sivistynyt yhteiskunta. Länsimaisessa perinteessä on lähdetty siitä, että vapaassa yhteiskunnassa ei kuitenkaan rangaista sellaisten mielipiteiden ilmaisusta, jotka voivat olla paheksuttavia, Miettinen sanoo Ilta-Sanomille.

Puoluehallituksen lausunnossa todetaan myös, että rikoslain uskonnonrauhan rikkomista koskeva jumalanpilkkamomentti on vanhentunut ja se pitäisi poistaa.

– Jumaluus ei tarvitse rikoslain antamaa suojaa ja pykälän tulkinta johtaa enemmänkin teologiseen kuin kuin oikeudelliseen pohdintaan, puoluehallituksen lausunnossa kirjoitetaan.

Puoluehallitus ei kannata uskonnonharjoituksen estämisen ja hautarauhan rikkomisen poistoa rikoslaista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?