Salkkujaossa perussuomalaiset lähtevät hoitamaan neljän ministerin tehtäviä.
Ulko- ja eurooppaministeri ministeri Timo Soini (ps) valitsi joukkoonsa odotetusti sosiaali- ja terveysministeriksi Hanna Mäntylän ja puolustusministeriksi Jussi Niinistön.
– Jussi on jämpti ja jämäkkä mies, joka tuntee läpikohtaisesti salkkunsa, Soini sanoi.
– Hanna on sote-espertti, Lapin edustaja, Soini perustelli.
Työ- ja oikeusministeriksi tulee ryhmäjohtaja Jari Lindström.
– Mies suoraan paperin hajusta, Voikkaalta. Luotettava duunari, Soini jatkoi.
Soinilta kysyttiin, miksi ministereistä kolme on miehiä ja yksi nainen.
”Jos salkkujako olisi toinen, naisia olisi voinut olla (enemmän). Tässä on parhaat ihmiset näihin tehtäviin.
– Jos salkkujako olisi toinen, naisia olisi voinut olla (enemmän). Tässä on parhaat ihmiset näihin tehtäviin, Soini totesi.
Perussuomalaiset eivät edes äänestäneet hallitukseen osallistumisesta, vaan puolue-elimet hyväksyivät hallitusohjelman nurisematta.
Näin perussuomalaisten ministerit kommentoivat valintojaan:
– Otan nöyränä vastaan vastuulllisen tehtävän. Puolustushallinto on poliisin ohella ainoa, jolta ei leikata, Jussi Niinistö sanoi.
– Ei tule olemaan helpot neljä vuotta, isoja rakenteellisia uudistuksia tullaan tekemään. Hyviä asioita tulee lapsiperheille ja omaishoitajille, Hanna Mäntylä totesi.
– Todella suuri luottamuksen osoitus. Kuulin ensin ”työ”. Hyvä. Sitten tuli ”oikeus”, hämmästytti. Minä olen liikkeellä sillä mielellä, että otan vastaan eteen tulevat tehtävät, Jari Lindström sanoi.
Tuleva työministeri Lindström on entinen paperityöläinen ja hän sai potkut Voikkaan tehtaan kaatumisen takia.
Nyt Suomessa on työministeri, joka on itse kokenut työelämässä kovia. Lindström ei luvannut olla ihmemies, joka hoitaa työllisyyden kuntoon.
– Ei sitä yksi ihminen kerkiä tehdä, hän sanoi.
– Meillä menee 5,5 miljardia euroa kaikkiaan työttömyyden hoitoon. Tarkoitus on kääntää suuntaa enemmän siihen suuntaan, että enemmän panostuksia menee aktiiviseen toimintaan, Lindström totesi.
Perussuomalaiset eivät vielä valinneet puhemiestä. Puolueen eduskuntaryhmä valitsee huomenna ehdokkaansa eduskunnan puhemieheksi.
TIMO SOINI, 52
Jytkypuolueen pitkäaikainen puheenjohtaja teki sen, mistä ei osannut varmasti itsekään realistisesti haaveilla 2003, kun nousi ensimmäisen kerran eduskuntaan. Tuolloin Soini isännöi Arkadianmäellä - häntä itseään lainaten - kolmen miehen nakkikioskia. Puolueen muut kansanedustajat olivat Tony Halme ja Raimo Vistbacka. Ryhmähuone oli tosiaan silloin vähän siivouskomeroa suurempi. Vennamolaista perintöä vaalineen espoolaisen rakettimainen nousu kohti valtakunnallista tietoisuutta alkoi vähitellen rakentua. Soinin kansanomainen retoriikka puri ja nakkikioski laajeni vuosi vuodelta kunnon pikaruokaketjuksi. Vuonna 2011 jysähti ensimmäisen kerran: eduskuntavaaleissa 39 edustajaa ja asema kolmanneksi suurimpana puolueena. Hallituspaikankin perussuomalaiset olisivat saaneet, jos Soini olisi sinne ryhmänsä vienyt. Vaan ei, vapaaehtoinen jääminen oppositioon synnytti puheita, että puolue supistuu neljässä vuodessa takaisin marginaaliin. Monien yllätykseksi se kuitenkin oli viime vaalien toiseksi suurin puolue ja lähtee kantamaan vastuuta Suomen poliittisen päätöksentekokoneiston eturiviin. Siellä Soini tulee olemaan monien oppositiopoliitikkojen hyökkäysten pääkohde. Ainakin vasemmistoliiton PAAVO ARHINMÄKI teroittaa jo sapeliaan. Niin paljon sai Arhinmäki kuulla Soinin verbaalitykitystä toimiessaan urheiluministerinä, että velat lähtevät maksuun heti kun paikka tulee. ”Mustan Audin nahkaisilla takapenkeillä istumisesta” piruillaan kaksikon välillä taas, mutta nyt asetelmat ovat keikahtaneet.
HANNA MÄNTYLÄ, 40
Mäntylä valittiin ensimmäisen kerran eduskuntaan vuoden 2011 vaaleissa. Soinin ehdoton luottonainen uusi paikkansa huhtikuussa Lapissa, ja äänimäärä miltei triplaantui. Perussuomalaisten varapuheenjohtaja kuului sosiaali- ja terveysvaliokuntaan ja edusti puoluettaan hallitusneuvotteluiden hyvinvointiryhmässä. Mäntylä on ammatiltaan erityisnuorisotyöntekijä. Sosiaalityön opinnot Lapin yliopistossa ovat Torniossa asuvalta naiselta kesken.
JUSSI NIINISTÖ, 44
Itsestäänselvyys Soinin listauksessa, kun puheenjohtaja mietti puolueensa ministerikandidaatteja. Toimi eduskuntaryhmän pääsihteerinä 2005-2011, kunnes nousi itse edustajaksi. Opiskeli Helsingin yliopistossa historiaa ja valmistui filosofian tohtoriksi 1998. Profiloitunut maanpuolustusasioissa, mutta laaja-alaista osaamista ja sivistystä löytyy myös muilta politiikan sektoreilta. On vaatinut vielä tämän vuosikymmenen alussa Karjalan palauttamista, mutta sittemmin nuo puheet ovat vaimenneet ainakin julkisuudessa. Kolmen lapsen isä erosi vuonna 2014 ja aloitti seurustelun toimittaja-kirjailija Leena Sharman kanssa.
JARI LINDSTRÖM, 49
Entinen paperimies. Kuusankoskella sijainneen Voikkaan paperitehtaan sulkeminen jätti Lindströmin työttömäksi vuonna 2006. Toimi tuolloin luottamusmiehenä. Tämän jälkeen Lindström työskenteli vielä muissa tehtaissa, kunnes lähti työttömänä aikuiskoulutukseen vuonna 2008. Valmistunut laborantiksi Kuusankosken ammattikoulusta. Kertoi vuonna 2011 Ilta-Sanomille harrastavansa muun muassa voimannostoa.