Varautuuko Soini perussuomalaisten hajoamiseen? Hallitusohjelmassa outo yksityiskohta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Varautuuko Soini perussuomalaisten hajoamiseen? Hallitusohjelmassa outo yksityiskohta

Hallitusohjelmaan kirjattu pöytäkirjamerkintä pitää miljoonien puoluetuen perussuomalaisilla vaikka puolue kokisi edeltäjänsä SMP:n kohtalon.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on tuleva ulko- ja eurooppaministeri.

27.5.2015 19:19

Tänään julkistetusta hallitusohjelmasta löytyy mielenkiintoinen yksityiskohta, joka liittyy hallituspuolueiden rahoitukseen tilanteessa, jossa yksi puolueista jakaantuu tai hajoaa.

Hallitusohjelman liitteiden pöytäkirjamerkinnöistä löytyvä kirjaus kuuluu sanatarkasti seuraavasti: ”Kumotaan puoluelain (L 10/1969) 9 §:n (sellaisena kuin se nykyään on puoluelain osittaismuutoslaissa 683/2010) 1 momentin kolmas (3) lause.”

Kyseinen pykälä lisättiin puoluelakiin vuonna 1972 sen jälkeen, kun perussuomalaisten edeltäjän SMP:n eduskuntaryhmä oli hajonnut vaalien jälkeisen riitelyn jälkeen. Pykälä tarvittiin, jotta puoluetuki voitiin siirtää eduskuntaryhmän perustamalle, uudelle puolueelle.

Pykälä nimettiin ”Lex Vennamoksi” SMP:n puheenjohtaja Veikko Vennamon mukaan. Kapinasta suuttunut Vennamo syytti uuteen puolueeseen loikanneita ja siten osansa puoluetuesta vieneistä kansanedustajia ”seteliselkärankaisiksi”.

Jos lakimuutos toteutetaan, saa perussuomalaiset pitää miljooniin vuosittain kohoavan puoluetuen myös ryhmän mahdollisesti jättävien kansanedustajien osalta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?