Kommentti Soinin salkkuvalinnasta: Ottaa huvin ja hyödyn - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kommentti Soinin salkkuvalinnasta: Ottaa huvin ja hyödyn

Timo Soini luottaa, että puolue pysyy näpeissä kaukaakin, kirjoittaa Seppo Varjus.

27.5.2015 15:47

Moni yllättyi, kun Timo Soini otti ulkoministerin salkun valtiovarainministerin salkun sijaan. Ei kannattaisi. Ennen vaaleja monet odottivat, että perussuomalaiset tulevat vaaleissa kolmansiksi ja Soinista ulkoministeri luonnostaan.

Perussuomalaiset tulivatkin toisiksi ja Soini olisi voinut vaatia painavampana pidettyä valtiovarainministerin salkkua. Smolnan tiedotustilaisuudessa Juha Sipilä kertoi, että Soini ”kipuili” asian kanssa paljon ja Sipilä vaistosi, että tämä on ”mitä Soini haluaa tehdä”.

Halun lisäksi syynä on myös järki. Valtiovarainministerinä Soini joutuisi jatkuvasti selittelemään äänestäjilleen paljon vaikeampia asioita kuin ulkoministerinä.

Arvioitiin myös, että Alexander Stubb ei ulkoministerin salkkua haluaisi, koska haluaa keskittyä vaaleissa kärsineen puolueensa johtamiseen reissaamisen sijaan. Tiedä sitten, onko valtiovarainministerillä vähemmän kiire. Presidentti Sauli Niinistön kanssa yksityisesti rauhallinen Soini voi tulla paremminkin toimeen kuin kaikkien kanssa väkkärä Stubb. Se on ulkoministerille etu.

Soini ilmeisesti luottaa siihen, että perussuomalaisten keskuudessa ei kapinoita synny, vaikka isäntä onkin poissa. Kannattajia voi tietenkin ihmetyttää, kun tutut soinismit varmasti vähenevät. Ulkoministeri ei työasioistaan voi ihan mitä leikkiä vain vääntää ja seurakin muuttuu vääjämättä monta astetta elitistisemmäksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?