Kotimaa

IS arvioi: Ovatko tässä Sipilän hallituksen ministerit?

Julkaistu: , Päivitetty:

Valta
Ilta-Sanomat arvioi, ketkä nousevat ministereiksi tänään ja huomenna.

NYT on kiihkein hetki ministeripelille. Ketkä nousevat ministereiksi?

Tänään kello 14 paljastetaan hallitusohjelma.

Samalla kellonlyömällä kerrotaan, kuinka monta ministeriä hallituksessa on, mitä ministerin salkkuja tulee, ja miten salkut jakautuvat keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen välillä.

Kokoomus paljastaa omat ministerinimensä kello 17 ja perussuomalaiset kello 21. Keskusta valitsee omat ministerinsä vasta huomenna.

Puheenjohtajat Juha Sipilä (kesk), Timo Soini (ps) ja Alexander Stubb (kok) ovat jakaneet ministerin salkut puolueiden kesken.

Salkkujako menee niin, että Sipilä aloittaa aina kierroksen, Soinilla on toinen valinta ja kolmantena vuorossa on Stubb.


TOISTAISEKSI varmoista ministerinsalkuista tiedetään vain kaksi.

Sipilä on pääministeri ja Soini ottaa valtiovarainministerin salkun.

Stubb tekee oman valintansa ulkoministerin ja elinkeinoministerin salkun välillä.

Ulkoministerin salkun puolesta Stubbille puhuu muutama asia: Stubb on ulkopolitiikan osaaja ja kotimaan talousasioiden kakkossalkun sijasta ex-pääministeri Stubb pääsisi EU:n ulkoministereiden pöytään ja kansainvälisen politiikan näyttämölle isojen poikien joukkoon.

Stubb voisi ottaa elinkeinoministerin salkun, jos hän aikoisi keskittyä enemmän kotimaan asioihin ja kokoomuksen johtamiseen.

Muiden ministerisalkkujen jakautumisesta on vaikea ennustaa mitään, koska ministereiden toimenkuvat kokevat suuren remontin.


KAKKOSKIERROKSEN voi kuitenkin ennakoida menevän niin, että keskustalle jää joko ulkoministerin tai elinkeinoministerin salkku, perussuomalaisille sosiaali- ja terveysasiat sekä kokoomukselle opetusministeriö.

Tämän jälkeen on vaikeampi arvioida, miten salkut jakautuvat, koska ministereiden toimenkuvat ovat menneet insinöörin prosessikaavion läpi.

Kaikilla hallituksen kärkihankkeilla on vastuuministerit, joten hallituksessa on aivan uusia ministeriyhdistelmiä. Mikä ministeri hoitaa digitalisaatiota tai norminpurkua?

Esimerkiksi biotaloudesta vastaava maatalousministeri saanee salkkuunsa ympäristöministerin tehtävät, ja liikenneministerin salkkuun tulee suurella todennäköisyydellä teiden rakentamisen lisäksi asuminen ja rakentaminen ympäristöministeriöstä.

Ministereiden määrä on myös auki.

Keskusta selvästi suurimpana puolueena saanee yhden salkun enemmän kuin hallituskumppanit, joten tulevassa hallituksessa lienee 13 ministeriä: keskustalla viisi sekä kokoomuksella ja perussuomalaisilla kummallakin neljä ministeriä.


ONKO TÄSSÄ SIPILÄN HALLITUS?

Juha Sipilä (kesk)

Pääministeri. Keskustan eduskuntaryhmässä on selkeä miesenemmistö ja jo hallitusneuvotteluissa kritisoitiin naisten vähyyttä Smolnassa. Jos keskustalla on viisi ministeriä, heistä miehiä lienee kaksi ja naisia kolme.


 

Olli Rehn (kesk)

Sipilän ykkösvalinta keskustan ministeriksi. Kymmenen vuoden kokemus EU-komissaarina. Todennäköisemmin elinkeinoministeri, ulkoministeri, jos Stubb ei Merikasarmia itselleen valitse. Helsingistä.


 

Anu Vehviläinen (kesk)

Puolueen varapuheenjohtaja. Liikenneministerinä 2007–2011. Itä-Suomen edustaja Joensuusta. Monitaitoinen. Oli hallitusneuvotteluissa ryhmässä, joka pohti toimintatapoja, digitalisaatiota ja normien purkua.


 

Annika Saarikko (kesk)

Puolueen nousevia kykyjä, 31-vuotias. Puolueen varapuheenjohtaja, nousi varapuheenjohtajaksi jo ennen kansanedustaja-aikojaan 2010. Toisen kauden kansanedustaja Varsinais-Suomesta, Turusta.


 

Anne Kalmari (kesk)

Keski-Suomen äänikuningatar Kivijärveltä. Keskustalla on liki aina maatalousministerin salkku hallituksessa ollessaan. Smolnassa biotalouden ryhmässä. Maatalousyrittäjä, maatalous- ja metsätieteiden maisteri.


 

Timo Soini (ps)

Valtiovarainministeri. Perussuomalaiset on miesvaltainen puolue, ja tasa-arvon nimissä ottanee omaan ministeriryhmäänsä yhtä paljon miehiä ja naisia.


 

Hanna Mäntylä (ps)

”Timon tallin” edustaja, puolueen varapuheenjohtaja Lapista, Soinin luottonainen. Oli soteryhmässä perussuomalaisten edustaja, Smolnassa hyvinvointiryhmässä. Sosiaali- ja terveysministeri?


 

Jussi Niinistö (ps)

Monet pitävät varmana puolustusministerinä. Jos puolue ei salkkua saa, muutkin salkut käyvät. Oli Soinin oikea käsi eduskunnassa 2005–2011 ryhmän pääsihteerinä. Soinin tapaan Uudeltamaalta, Nurmijärveltä.


 

Pirkko Mattila (ps)

Osoitti kykynsä viime kaudella, kun nostettiin hallintovaliokunnan puheenjohtajaksi. Sisäministerin lisäksi kykyjä muuallekin, oli Smolnassa biotalousryhmän vetäjä. Muhokselta, Oulun kupeesta.


 

Alexander Stubb (kok)

Suurta vetoa ei kannata lyödä, mutta oma ministerivalinta – ulkoministeri vai elinkeinoministeri – heilahtanee ulkoministeriksi. Luottanee ministerivalinnoissaan nykyiseen tiimiinsä.


 

Petteri Orpo (kok)

Stubbin varma valinta jollekin ministerinpostille, kokoomuksen kovin luu. Tuli kesällä maatalousministeriksi, hoiti homman kunnialla, vaikka ei tiennyt aluksi ministeriön asioista juuri mitään. Turkulainen.


 

Sanni Grahn-Laasonen (kok)

Aloitti ympäristöministerinä syksyllä, kun vihreät lähtivät hallituksesta. Ollut norminpurkaja. Olisi hivenen kummallista, jos Stubb pudottaisi tiimistään muutaman kuukauden jälkeen. Asuu Forssassa Hämeessä.


 

Lenita Toivakka (kok)

Samat sanat kuin edellä. Stubbin tiimistä putoaminen tulkittaisiin epäonnistumiseksi. Tuli ministeriksi kesällä Stubbin paikalle ulkomaankauppaministeriksi. Kaakkois-Suomen vaalipiiristä Mikkelistä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt