Ettäkö 5000 eurolla 2 vuodessa 480 000 euroa? Krp selvittää OneCoin-yhtiön kauppaamaa äkkirikastumista

Kryptoraha: OneCoin-yhtiön tekemiset siirtyivät KRP:n selvitettäviksi. Yhtiön puhemies kiistää epäilyt petkutuksesta.

Tommi Vuorinen, OneCoinin puhemies Suomessa, esitteli yhtiön toimintaa Äänekoskella huhtikuussa. Hän käyttää maajohtajan titteliä, mutta ei ole yhtiön palveluksessa.

25.5.2015 9:18

Joitakin kuukausia sitten Suomeen rantautui yhtiö nimeltä OneCoin. Yhtiön kirjat ovat Gibraltarilla ja perustaja Ruja Ignatova Bulgariassa.

OneCoinia mainostetaan maailmalla uutena kryptovaluuttana ja virtuaaliraha bitcoinin kilpailijana, vaikkei näyttöjä tästä toistaiseksi ole. Päinvastoin, tietokirjailija Petteri Järvinen epäili yritystä verkostohuijaukseksi ja poliisihallituksen arpajaishallinto alkoi selvittää epäilyjä. Nyt juttu on siirtynyt Krp:lle.

Keskusrikospoliisin rikostarkastaja Ari Karvonen myöntää, että asia on selvitysvaiheessa. Esitutkintakynnys ei ole ylittynyt. Rikosta ei siis vielä epäillä. Poliisi perehtyy kerättyyn aineistoon, jonka jälkeen asiassa tehdään päätöksiä.

– Tutkimme sen materiaalin, mikä meille on Poliisihallituksesta toimitettu ja hankimme lisää materiaalia. Kyselemme asiaa varmaan myös (yhtiön) vastuullisilta ihmisiltä, mikäli semmoisia löytyy. Ja kun materiaali on kasassa, tutkinnanjohtaja tekee arvion juteltuaan syyttäjän kanssa, ylittyykö jossain asiassa esitutkintakynnys vai ei, Karvonen sanoo.

OneCoinin puhemies Suomessa on karikatyristi Tommi Vuorinen. Hän käyttää maajohtajan titteliä, mutta ei ole yhtiön palveluksessa. Vuorinen on sijoittanut rahaa OneCoiniin ja on siis yksi suosittelija muiden joukossa. Tähän suosittelujärjestelmään palaamme myöhemmin.

”Se on sama, jos Wahlroosia syytettäisiin pyramidihuijariksi”

Vuorinen on ollut aktiivisesti yhteydessä niin arpajaishallintoon kuin muihinkin tahoihin, jotka epäilevät, ettei OneCoinilla ole puhtaita jauhoja pussissaan. Mediaa Vuorinen syyttää yhtiön maineen likaamisesta.

– OneCoinin perustaja Ruja Ignatova on Bulgariassa ja maailmalla tunnettu bisnesnainen. Hän haluaa tehdä taloushistoriaa ja tekee itsestään miljardöörin nopeasti. Täällä Suomessa häntä syytetään huijariksi. Se on sama asia, jos Björn Wahlroosia syytettäisiin pyramidihuijariksi, puuskahtaa Vuorinen huijausepäilyistä.

– Kukaan ei yritä huijata tai petkuttaa tässä ketään.

Harhaanjohtavaa OneCoinissa on se, ettei yhtiö tee kauppaa kryptovaluutalla, vaan se myy verkkokoulutusta. Hinnaltaan jopa 5 000 euron koulutuspaketit koostuvat yhtiön itse tuottamista e-kirjoista.

Mutta: Koulutuspakettien ilmaisina kylkiäisinä saa optioita kryptokolikoihin. Mitä kalliimman koulutuspaketin ostaa, sitä enemmän optioita saa.

Hurja ”tuottoennuste” perustuu bitcoinin arvonkehitys parhaimmillaan

Vuorisen mukaan näin tehdään sen vuoksi, ettei OneCoin saa lain mukaan käydä valuuttakauppaa. Mikään ei kuitenkaan estä yhtiötä tarjoamasta näitä optioita kryptorahoihin koulutuspakettien kylkiäisinä.

Toinen mutta: ihmiset ostavat näitä koulutuspaketteja nimenomaan kryptorahaoptioihin liitettyjen mielikuvien vuoksi.

Kun Vuorinen esittelee OneCoin-koulutuspaketteja, koulutuksen sisällöstä puhutaan vain sivulauseessa.

Keskiössä on OneCoin-yhtiön kryptoraha. Vuorisen mukaan uuden kryptovaluutan arvo voi kasvaa kohisten ja 5 000 euron panoksella voi tienata kahdessa vuodessa jopa 480 000 euroa.

Vaikka summa onkin tarkasti ilmoitettu, tämä ”tuotto-odotus” on todellisuudessa puhdas arvaus.

Arvauksen pohjalla on virtuaalivaluutta bitcoinin arvonkehitys parhaimmillaan, jolla ei siis ole mitään tekemistä OneCoinin kanssa.

– Mutta se (tuottokehitys) on mahdollista. Voimme tehdä tämän homman huonommin, paremmin tai yhtä hyvin kuin bitcoin, Vuorinen selittää.

– Tässähän ei luvata mitään. Me kerromme, mitä on tapahtunut bitcoinille ja olemme optimistisia, että niin tapahtuu myös OneCoinin kohdalla.

Entä jos asiakas menettää rahansa?

Kerrataan: OneCoin myy koulutuspaketteja, eli yhtiön itse tuottamia e-kirjoja. Nämä e-kirjat maksavat jopa 5 000 euroa.

Näitä e-kirjoja myydään mielikuvilla äkkirikastumisesta, joka tapahtuu kylkiäisenä saatavien kryptorahaoptioiden avulla.

Vuorinen ei näe tässä mielikuvamarkkinoinnissa ongelmaa.

– Kaikessa markkinoinnissa on kysymys mielikuvista. Tietenkin toivomme, että OneCoinille käy niin kuin bitcoinille, mutta eihän mikään ole satavarmaa. Elämässä pitää ottaa riskejä ja olenkin aina sanonut, ettei kannata sijoittaa sen enempää, mitä ei voi hymyillen hävitä.

Entä jos käy niin, että OneCoinille ei käykään niin kuin bitcoinille, vaan asiakas menettää rahansa ja hänelle jää käteen vain virtuaalinen nippu e-kirjoja. Voiko hän valittaa siitä, ettei saanut rahoilleen vastinetta?

– Ei. Siinä hetkessä kun asiakas lunastaa sen koulutuspaketin, hän saa sen. Vastine rahalle on siis se oikeus koulutukseen. Onko koulutus sen rahan arvoinen? Siitä voidaan olla montaa mieltä. Lopulta asian ratkaisee asiakas: jos hän ostaa sen, on hän myöntynyt siihen, että se on sen arvoinen.

– Edelleen se valuutta on kiinnostavin asia tässä, ei siitä pääse yli eikä ympäri.

Näin kuvio pyörii

Vaikkei OneCoin ole kryptovaluuttana toistaiseksi minkään arvoinen, yhtiössä liikkuu kuitenkin rahaa. Yhtiö tienaa koulutuspaketteja myymällä ja samoin tienaavat ne, jotka niitä suosittelevat – kyse on verkostomarkkinoinnista.

Se toimii näin: jos saat myös ystäväsi ostamaan OneCoin-koulutuspaketin, kuittaat siitä suoramyyntipalkkiona 10 prosenttia. Eli jos ystäväsi ostaa 5 000 euron paketin, sinä saat 500 euroa. Jos kaksi ystävääsi ostaa 5 000 euron koulutuspaketin, saat 1 000 euroa. Ja niin edelleen.

Vuorisen mukaan suomalaisia on mukana OneCoinissa viitisen tuhatta. Hän ei paljasta, kuinka paljon on itse yhtiöön laittanut.

– Riittävästi. Sen verran, että on mahdollisuudet siihen, ettei parin vuoden päästä tarvitse tehdä mitään perinteisiä juttuja, Vuorinen haaveilee.

– Olen pannut itseni likoon. Parin vuoden kuluttua minä olen joko narri tai sankari.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?