Ex-kansanedustajan 4000 euron eläke ihmetyttää – miksi ei karenssiaikaa?

Julkaistu:

Kansanedustaja
Ex-kansanedustaja Raija Vahasalon (kok) päätös jättäytyä sopeuttamiseläkkeelle, vaikka hänellä olisi ollut mahdollisuus palata heti virkatehtäviin, on herättänyt laajaa ihmetystä.
Vahasalo putosi eduskunnasta huhtikuussa 2015 ja haki heti uutta virkavapaata Gesterbyn koulun rehtorinvirasta, joka on ollut hänellä 16 vuotta pakkasessa. Päätös oli Vahasalon kannalta myönteinen: uusi virkavapaus päättyy vuoden päästä, 1.6.2016. IS uutisoi tänään tapauksesta.

Vahasalo sai haluamansa ratkaisun myös sopeuttamiseläkkeestään, johon on 16 kansanedustajavuotensa perusteella oikeutettu. Tarkkaa eläkesummaa hän ei suostunut IS:lle kertomaan, mutta se asettuu noin 4000 euroon.

Vahasalo perusteli toimintaansa sillä, että haluaa pitää ensimmäisen kerran 16 vuoteen kunnon kesäloman, ja että rehtorintyö on muuttunut vuosien aikana niin paljon, ettei tehtävään voi mennä nopeasti noin vain takaisin. Siihen Vahasalo ei suoraan vastannut, miksi haki uutta virkavapaata vielä vuodeksi.

– Vahasalolla pitäisi olla karenssi päällä, koska ei ota vastaan hänelle ei vain tarjottua, vaan hänelle pakastettuna pidettyä virkaa, IS:n verkkokeskusteluun osallistunut henkilö kirjoitti.

Uutinen herätti ihmetystä

Samaa karenssitonta aikaa ihmettelevät monet muutkin. Vahasalo sai viimeisen tilinsä eduskunnasta huhtikuussa ja ensimmäiset eläkerahat tällä viikolla.

– Toista se oli muutama vuosikymmen sitten, kun tartuttiin mihin tahansa työhön, jos sitä vain oli tarjolla, toinen verkkokeskustelija kirjoitti.

– Näistä virkojen pakastamisista on luovuttava. Virassa on kulloinkin oltava pätevä ihminen, jolla on tuore osaaminen tehtävästään, kolmas totesi.

Verkkokommentteja oli kertynyt torstai-iltapäivään mennessä reilusti yli 400. Muutamat kirjoittajat ymmärtävät Vahasalon ratkaisua, mutta valtaosa kummeksuu toimintaa.

Ajateltiin oppilaiden etua

Päätöksen Vahasalon virkavapaudesta tehnyt Kirkkonummen vt. opetustoimenjohtaja Leila Kurki sanoo, että ratkaisussa on ajateltu oppilaiden etua.

– Sanotaan näin, että päätös on neuvottelun tulos. Minä sen jouduin päättämään, vaikka alustava keskustelu asiasta oli käyty Vahasalon ja sivistysjohtajan välillä, Kurki muotoilee IS:lle.

– Koulumaailma on muuttunut 16 vuodessa niin paljon, että rehtoriksi palaaminen ei välttämättä yhtäkkiä onnistu. Ihmisillä on erilaisia elämäntilanteita ja virkavapauspäätökset ovat yksittäistapauksia. Nyt Gesterbyn koulussa on työnsä erinomaisesti hoitanut ja hoitava vt. rehtori, mikä on varmasti oppilaiden etu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt