Tutkimus paljastaa lääkintälottien karut tarinat – ”Taistelin kovasti sitä itkua vastaan”

16 lääkintälottaa kertoi sota-ajasta Minna Elomaa-Kravulle. Tarinoista syntyi väitöskirja, joka kertoo äidillisestä hoivasta, kristillisistä hyveistä, punataudista ja kuolemasta.

Vaikeasti haavoittuneiden osasto kenttäsairaalassa Ilomantsissa.

24.5.2015 13:19

Talvinen sotatanner joulukuussa 1939 oli kylmä helvetti niin omille kuin vihollisen sotilaille. Parikymppinen nainen oli liittynyt lottiin aiemmin samana vuonna, ja hänet oli komennettu töihin vastaperustettuun kaatuneiden evakuointikeskukseen.

Hän ei ollut koskaan nähnyt kuollutta ihmistä.

Nyt heitä, kuolleita, ”hiljaisia veljiä” oli kuitenkin tuotu rintamalta keskukseen kaksi tai kolmekin kuormallista. Ruumiit oli viety riiheen katokseen.

Naista pelotti, kun hän käveli pientä lumista polkua pitkin riihtä kohti. Ovelle saapuessaan hän – niin.

Olipa hän odottanut mitä tahansa, niin ei tätä.

”Ne oli ladottu siihen riihen katokseen ja ihan lattiasta kattoon ja seinästä seinään, pinona niin kuin halkoja, ne oli kaikki jäässä, jäätyneinä eri asentoihin.”

Muistan aina yhden sotilaan selän, jonka oli kranaatti niinku vetänyt pois. Itku oli hyvin lähellä, mutta ajattelin, että mie oon hyvä ihminen, lotta, ja mun pitää olla sankari. Että enhän minä voi ruveta itkemään. Taistelin kovasti sitä itkua vastaan.”

Nyt jo lähes satavuotias nainen kertoi tämän tarinan terveystieteen maisteri Minna Elomaa-Kravulle keväällä 2012.

Emme tiedä naisen nimeä, sillä Elomaa-Krapu halusi antaa lääkintälotille mahdollisuuden kertoa muistonsa rehellisesti, kaunistelematta, pelkäämättä – siis nimettömänä.

Kyseisen naisen ja 15 muun lääkintälotan kertomuksista rakentuu Elomaa-Kravun tuore, Tampereen yliopistoon tehty hoitotieteen väitöskirja Hoitamisen halusta ja velvollisuuden tunnosta.

Lotta auttaa potilasta syömään Tilkan sotilassairaalassa 1941.

Akateeminen väitös kuvaa seikkaperäisesti ja paikoitellen liki proosallisesti sitä, minkälaista oli olla lääkintälottana Suomen sodissa vuosina 1939–1945.

Vapaaehtoisina lääkintälottina toimineiden naisten joukko oli merkittävä: talvisodassa heitä oli 7 000 ja vuoteen 1943 mennessä jo 22 000.

Minna Elomaa-Kravun mukaan tätä joukkoa ajoi eteenpäin isänmaanrakkaus, tahto auttaa ja halu työskennellä jonain päivänä sairaanhoidon ammattilaisena. Annettu koulutus oli kuitenkin riittämätön sota-ajan olosuhteisiin, ja osittain sen vuoksi monet traumatisoituivat ja kantoivat muistoja mukanaan kuin syvälle ihoon painettua polttomerkkiä.

Vaikka lääkintälotat opettelivat muun muassa haavojen sitomista, heidän koulutuksensa oli enemmän henkistä laatua, luonnekasvatusta. Lotaksi haluavan täytyi olla raitis, kohtelias ja sitoutua korkeaan sukupuolimoraaliin.

Lotalta vaadittiin myös uskonnollisuutta, ja Lotta Svärdin kultaisten sanojen ensimmäinen sääntö kuuluikin:

”Jumalan pelko olkoon elämäsi suurin voima!”

Itsehillintää opetettiin muun muassa rukoushetkillä, joiden aikana ei suvaittu minkäänlaista liikehdintää. Ei edes silloin, kun rukoushetki oli ulkona ja sääsket piinasivat kätensä ristineitä.

Minna Elomaa-Kravun mukaan Lotta Svärd -järjestö halusi kasvattaa naisistaan äidillisiä hoivaajia. Kuva kenttäsairaalasta Räisälästä 1944.

”Sää et saanut huiskia vaikka ne sääsket ois syöneet sulta kasvot. Muistan aina kuinka hirveetä se oli (...) Lottahan koulutettiin myöskin, että lotan täytyy tietää, että hän on palvelija. Mutta sä olet juuri se, joka autat kaikkee, kertoo Elomaa-Kravun haastattelema lääkintälotta.”

Kesällä 1944 osa lääkintälotista lähti komennukseltaan kesken pois.

Punatautiepidemia oli puhjennut rankkana, ja tautiin oli sairastunut 150 000 ihmistä.

Lääkintälotat siivosivat aikuisten miesten ulosteita vaatteista ja ämpäreistä, eivätkä kaikki kestäneet tätä. Ei ihme – sotilaat sairastuivat yksi toisensa jälkeen tähän kuumeiseen veriripuliin ja kuolleisuuden odotettiin olevan suuri.

Myös keltatauti, lavantauti ja pilkkukuume jylläsivät kenttäsairaaloissa, ja niiden hoitaminen teetti ankarasti töitä. Varsinaisista sotavammoista puhumattakaan.

 Sitten se sanoi, että miksi et voi laittaa sukkaa, onhan täällä sukkia. Niin mää sitten sanoin, että kuule kyllä mun täytyy nyt sulle sanoo, että sulla ei oo enää jalkoja.

Lääkintälottien tehtävänä kenttäsairaaloissa oli haavoittuneiden sidosten vaihtaminen ja huolehtiminen siitä, etteivät haavat ala märkiä. He toimivat myös haavoittuneiden sotilaiden lohduttajina, ja Elomaa-Krapu sanoo Lotta Svärdin toiveen olleen, että lotat ottavat äidillisen roolin suhteessa sotilaisiin.

Sotasairaaloissa hoidettiin myös venäläisiä vankeja. Elomaa-Kravun haastattelemien lääkintälottien kertomuksissa korostui se, että myös vihollispotilaat hoidettiin samalla tavalla kuin omatkin.

– Sellaiseksi lotta haluttiin kasvattaa, äidiksi. Hän uhraa poikansa rintamalle ja hoivaa ja huolehtii haavoittuneista kuin äiti. Haastattelemani lotat eivät tehneet eroa sen välille, olivatko haavoittuneet omia vai vihollisen sotilaita. Heidän velvollisuutensa oli auttaa ja tehdä hyvää kaikille. Tämä ihanne joutui koetukselle sotaisessa maailmassa.

Huonojen uutisten kertominen oli lotille vaikeaa.

Eräs haastatelluista lotista kertoo tilanteesta, jossa sairaalaan tuotiin miinaan astunut sotilas.

”Se sanoi mulle, että laita kuule sukka mun jalkaan, kun niitä palelee. Mää sitten nostin sitä peittoa, katsoin sitä jalkaa ja sanoin sitten, että kuule en mää voi panna mitään sukkaa.”

”Sitten se sanoi, että miksi et voi laittaa, onhan täällä sukkia. Niin mää sitten sanoin, että kuule kyllä mun täytyy nyt sulle sanoo, että sulla ei oo enää jalkoja. Sulla ei oo enää jalkaa.”

Haastatellessaan lääkintälottia Elomaa-Krapu tutustui myös heidän henkilökohtaisiin valokuva-albumeihinsa.

Kotialbumeiden kuvat kertovat toista totuutta kuin ne kuvat, joita sodan aikana kenttäsairaaloista julkaistiin.

Eräässä ”virallisessa” kuvassa lääkintälotta hoivaa hiljaista ja rauhallista sotilasta. Sotilaalla on unelias ilme kasvoillaan ja vitivalkoinen kantoside kiertää olan yli.

Kotialbumiin jääneessä kuvassa lotta kannattelee sängyssä makaavan, rintaan haavoittuneen sotilaan päätä lääkärien hääriessä ympärillä. Petivaatteet ovat verestä ruskeat.

Toisessa kuvassa sotilaan pään viereen on asetettu kaarimalja, jotta miehen irti räjähtäneestä alaleuasta valuvat veri ja sylki eivät kastelisi koko sänkyä.

– Virallista kuvaa kaunisteltiin. Hirveimpien kuvien sensuroiminen oli tietysti myös markkinointia, sillä moni olisi jättänyt hakeutumatta vapaaehtoiseksi, jos olisi nähnyt mitä sotasairaaloissa työskentely todellisuudessa on, Minna Elomaa-Krapu sanoo.

Kuten elämässä yleensäkin, käsiteltäköön kuolema tässä jutussa viimeisenä. Tulkoot sitä ennen kuitenkin sukupuoliasiat ja seksi, sillä ovathan Eros ja Thanatos, kuolema, vastapareja keskenään.

On nimittäin niin, että sotienkin aikaan veneeristen tautien eli sukupuolitautien osastot olivat pahamaineisia.

Lotta auttaa haavoittunutta kasvojen pesussa.

Suhtautuminen niihin kuvaa osaltaan kyseistä aikaa. Sukupuolitaudeista oli puhuttu niukasti ja pelotellen, mikä näkyi lottien pelokkuutena hoitaa potilaita. Eräs lääkintälotista muistelee pelänneensä nimenomaan sukupuolitautisten huonetta:

”No kun ei ollu nähnyt sellaisia veneerisiä tauteja eikä tiennyt niitten olemassa olevankaan. Niin olihan se sellainen (pelko) ja kun yöllä piti mennä semmoiseen huoneeseen, jossa näitä kuppaa ja kaikennäköistä oli.”

Kuppatartunta oli vakava sairaus ja lotille opetettiin sen aiheuttavan idiotismia ja mielisairautta. Tuohon aikaan kuppatautinen ei saanut mennä naimisiin ennen kuin viisi vuotta sairaudesta oli kulunut. Silloinkin naimisiinmenoon tarvittiin lääkärin lupa.

Sukupuoliasioihin liittyy myös se aihe, josta lääkintälotat vaikenevat edelleen. Se on seksuaalinen ahdistelu.

– Haastatteluiden perusteella seksuaalista ahdistelua esiintyi, vaikka suurin osa kuvasikin miesten olleen asiallisia. Minua kuitenkin pyydettiin olemaan kirjoittamatta näistä kokemuksista. Kunnioitan tätä toivetta, mutta haluan tuoda esille, että sitä tapahtui.

Kaatuneiden ihannointi auttoi kansakuntaa kestämämään sota-aikojen paineet, Elomaa-Krapu kirjoittaa. Kuten Ateenalaisten laulussakin todetaan: ”Nuorukaiselle kuolla kuuluu, kun hällä vielä kutrissa tuoksuavat nuorteat kukkaset on.”

Leimuavinkaan uhrimieli ei kuitenkaan voinut kumota kuoleman jatkuvaa läsnäoloa – etenkään silloin, kun kenttä- ja sotasairaaloihin tuotiin siviiliuhreja. Eräs uhreista oli pikkupoika, joka menehtyi sotaleikeissä leikittyään omatekoisella Molotovin cocktaililla.

Tästä tapauksesta kertoo lääkintälotta, jonka kertomus kantaa väitöskirjassa nimeä Esimerkki 34:

”Pojat leikki niillä sytyttimillä ja sitten sinne tuotiin semmoinen 11-vuotias, niin kaunis poika, ja kuule se oli niin pahoin palanut. Mää muistan, kuinka se oli ensimmäinen vainaja, jonka mä sidoin ja käärin paperisiin liinavaatteisiin. (...) Mua itketti kauheasti kun mää käärin sitä poikaa siellä liinavaatehuoneessa.”

Toiseen tarinaan kiteytyy Elomaa-Kravun mukaan koko väitöskirjan henki. Nuoret naiset näkivät kuoleman monet kasvot huolimatta siitä, ettei heitä ollut valmisteltu siihen juuri mitenkään. Osa sai elinikäisiä traumoja tehdessään parhaansa. Tässä lotta yrittää lohduttaa kuolevaa, selkään haavoittunutta sotilasta:

”Se huus vaan täyttä päätä, eikä siihen auttanut mikään vaikka morfiinia pistettiin. Sitten se jossain välissä sanoi, että rukoilkaa hänen puolestaan, hän ei jaksa enää. Kyllä kai minä sitten sen Levolle laske luojani sanoin ja ryömin sen kanssa lattialla. Kyllähän se siihen kuoli kanssa. Sellaisia muistoja mulla on, että pappihan siellä olisi tarvittu, eikä mikkään räkänokkalikka.”

Toiset tottuivat kuolemaan toisia paremmin. Siitä ei tullut koskaan ystävää, mutta puolituttu ainakin. Nuori nainen, joka juttumme alussa kertoo pelänneensä ensimmäisen vainajan näkemistä, muisteli lopulta:

”Kun Ääneslinnan juna lähti Syvärin asemalta kohti uutta kotikaupunkiani Helsinkiä, minä itkin. Oli ikävä hyviä ystäviä, työtä heidän kanssaan, raskaita päivä, kuoleman pelkoa, hiljaisia poikia ja tätä poikkeuksellisissa oloissa elettyä elämää. Pitkin matkaa kun mie istuin junassa niin mie itkin.”

Lotta kiinnittää kenttäsairaalan paikkaa osoittavan lipun tien varteen Tolvajärvellä 1941.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?