Sdp:ssä kuohuu taas – tämä valinta suututti puolueen naiset

Julkaistu:

Tasa-arvo on Sdp:ssä päässyt rappeutumaan, sanoo kansanedustaja ja demarinaisten puheenjohtaja Tytti Tuppurainen.
Puolueen sisäiset henkilövalinnat kuohuttavat jälleen Sdp:ssä. Tällä kertaa kyse on eduskuntaryhmän tiistaisesta päätöksestä valita pääsihteerikseen asunto- ja kulttuuriministeri Pia Viitasen entinen valtiosihteeri Kari Anttila.

Sdp:n sisällä on herättänyt närää se, että valinnan seurauksena kaikki puolueen keskeiset päättäjät, puheenjohtaja, puoluesihteeri, eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja nyt myös pääsihteeri, ovat kaikki miehiä.

Valinta on tänään puhuttanut demareita sosiaalisessa mediassa, ja keskustelussa on käytetty kovaakin kieltä. Anttilaa pidetään yleisesti pätevänä henkilönä tehtävään, mutta moni oli toivonut jo ennestään ukkoutumisesta syytetyn puolueen kärkipaikoille edes yhtä naista.

– Tämä ei ole ihanteellinen tilanne. Kyllä Sdp:ssä on todella paljon osaavia ja päteviä naisia, myöntää kansanedustaja ja demarinaisten puheenjohtaja Tytti Tuppurainen.

Hän huomauttaa naisehdokkaiden keränneen eduskuntavaaleissa valtaosan puolueen äänistä, jonka seurauksena peräti kaksi kolmesta puolueen kansanedustajista on naisia. Sukupuolellinen epäsuhta eduskuntaryhmän ja puolueen johtopaikkojen välillä on siis selkeä.

– Kyllä naisten äänen pitää kuulua puolueen toiminnassa. Tämä vaatii kyllä tasapainottamista tulevaisuudessa, Tuppurainen toteaa.

– Heti kun tasa-arvo aletaan ottaa itsestäänselvyytenä, se alkaa rappeutua. Nyt myös Sdp:ssä näyttää käyneen sillä tavalla.

 

Heti kun tasa-arvo aletaan ottaa itsestäänselvyytenä, se alkaa rappeutua.

Sukupuolikysymys nousi esiin jo Sdp:n puheenjohtajavalinnan yhteydessä viime kesänä, kun Antti Rinne syrjäytti paikalta Jutta Urpilaisen. Muutoksen pelättiin karkottavan puolueen naisäänestäjiä.

Seuraavan kerran Sdp:ssä kohistiin vaalien jälkeen, kun Urpilainen kertoi Rinteen toivoneen, ettei hän asetu ehdolle eduskuntaryhmän johtoon. Paikan sai vantaalainen Antti Lindtman.

Tuppurainen korostaa olleensa mukana tekemässä kaikkia valintoja, jotka on sinänsä tehty täysin demokraattisesti.

Tuppurainen sanoo laittaneensa huolestuneena merkille, että politiikka on muuttunut miehisemmäksi myös Sdp:n ulkopuolella. Lähes kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat ovat miehiä, ja hallitusneuvotteluja käydään varsin miesvaltaisella porukalla.

– Heiluri on tasa-arvossa heilahtanut naisille epäedulliseen suuntaan. Vaikuttaa siltä, että kaikki keskeisissä asemissa olevat poliitikot ovat miehiä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt