Veteraanitutkija Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisesta linjamuutoksesta: ”Paluu vanhaan”

Julkaistu:

Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen linjaus on lähinnä paluuta vanhaan kuin minkään uuden tuloa.
Näin arvioi politiikan tutkija, professori Pekka Visuri.

Uuden linjauksen mukaan ”Suomi on sotilasliittoon kuulumaton maa, joka toteuttaa käytännönläheistä kumppanuutta Naton kanssa ja ylläpitää mahdollisuutta hakea Nato‐jäsenyyttä”.

– Tässä ei ole mitään erityistä uutta. On ollut jo pitkään tiedossa, että keskustan puolelta erityisesti haluttiin palata Matti Vanhasen hallituksen muotoiluun.

– Tämä on pitkän linjan jatkoa.

Linjaus on sama, joka oli voimassa Matti Vanhasen (kesk) II hallituksen ja Mari Kiviniemen (kesk) hallitusten ohjelmassa vuosina 2007-2011.

Tänään iltapäivällä julkistettu hallitusneuvotteluiden ulko- ja turvallisuuspoliittisen työryhmän linjaus on määrä saattaa osaksi tulevaa hallitusohjelmaa.

Visuri kieltää, että hallitusneuvottelijoiden linjamuutoksessa olisi minkäänlaista Venäjään suuntaan liittyvää ulottuvuutta.

– Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka ei tällä tekstillä mihinkään muutu, se on paluu vanhaan linjaukseen. Siinä halutaan vain säilyttää tällainen vapaampi muotoilu että ei tehdä tiukkoja linjauksia suuntaan tai toiseen.

Visurin voi kannanottojensa perusteella asemoida Natoon varauksella suhtautuvaksi tutkijaksi.

– Olen vuosikaudet ilmoittanut kannattavani näitä eduskunnassa hyväksyttyjä linjauksia, eli että Suomi on sotilaallisesti liittoutumaton maa, mitä suomalaisistakin selkeästi valtaosa kannattaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt