Riita koulussa: Isä väitti koulunkäyntiavustajan kosketelleen lapsia sopimattomasti

Julkaistu: , Päivitetty:

Kunnianloukkaus
Kokenut koulunkäyntiavustaja siirrettiin toisiin tehtäviin sen jälkeen, kun erään koululaisen isä väitti hänen tarjoavan lapsille jäätelöä ja taputtelevan pyllylle.
Isä alkoi piinata lapsensa miespuolista koulunkäyntiavustajaa elokuussa 2013.

Hän muun muassa lähetti koulunkäyntiavustajan esimiehelle sähköpostin, jossa väitti koulunkäyntiavustajan koskettelevan hänen lastaan aroilta alueilta ja kutsuvan lapsia kotiinsa. Isän väitti koulunkäyntiavustajan tarjoavan lapsille rahaa ja jäätelöä sekä ahdistelevan näitä pyllylle taputtelemalla.

Samat väitteet isä esitti myöhemmin huoltajatapaamisessa, jossa hän kertoi rehtorin kuullen koulunkäyntiavustajan houkuttelevan lapsia luokseen pelaamaan.

Isän kertomusten seurauksena koulunkäyntiavustaja siirrettiin toisiin tehtäviin ja koulu alkoi selvittää väitteiden todenperäisyyttä. Selvitysten perusteella koulunkäyntiavustajan toimissa ei kuitenkaan ollut mitään epäasiallista.

Työskentelytavan ”hienosäätöä”

Isä sai syytteen kunnianloukkauksesta ja asia eteni Espoon käräjäoikeuteen.

16 vuotta koulunkäyntiavustajana työskennellyt mies kertoi oikeudessa järkyttyneensä väitteistä, mitä koululaisen isä hänestä esitti. Valheet ja vihjaukset johtivat siihen, että häntä alettiin halveksua ja hän joutui turvautumaan ammattiapuun teon aiheuttaman kärsimyksen vuoksi. Myös hänen toimenkuvansa koulussa muuttui vihjausten vuoksi.

Isä selitti oikeudessa, että hänen lähettämissään viesteissä oli kysymys vain koulunkäyntiavustajan työskentelytavan ”hienosäädöstä”.

Hänen tarkoituksenaan oli vain viestittää, että kaikenlaista kosketusta lapseen on vältettävä, jos lapsi niin haluaa. Isä huomautti, että jollakulla lapsista voi olla aistiyliherkkyys, jonka vuoksi tavanomainenkin kosketus voi tuntua epämiellyttävän voimakkaana.

Pyllylle taputtelusta isä kertoi kuulleensa eräältä lapselta, jota ei kuitenkaan suostunut oikeudessa nimeämään.

Aiheutti kärsimystä

Espoon käräjäoikeus katsoi, että isä syyllistyi viesteillään kunnianloukkaukseen.

Käräjäoikeus totesi, ettei koulun henkilöstön arvostelu ole lähtökohtaisesti rangaistavaa. Tahallinen valheellisen tiedon tai vihjausten levittäminen ei kuitenkaan ole tällaista sallittua arvostelua.

Käräjäoikeus katsoi, että isän viestit on ymmärrettävä yksiselitteiseksi vihjailuksi siitä, että koulunkäyntiavustaja on syyllistynyt rikokseen. Valheellinen tieto aiheutti kokeneelle koulunkäyntiavustajalle kärsimystä sekä lietsoi häneen kohdistuvaa halveksuntaa.

45-vuotias isä tuomittiin kunnianloukkauksesta 25 päiväsakkoon, mikä hänen tuloillaan tarkoittaa 150 euron sakkoja. Lisäksi hänet velvoitettiin maksamaan koulunkäyntiavustajalle 600 euroa korvausta kärsimyksestä sekä tämän 1 000 euron oikeudenkäyntikulut.

Espoon käräjäoikeus antoi asiassa ratkaisunsa perjantaina 8. toukokuuta.