Suomenlahden laiturilla ylittänyt: ”Purjehti yllättävän hyvin” - katso video

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

”Seikkailija” Kari ”Ruffe” Nurmi onnistui vaarallisessa meritempauksessaan ja ylitti purjeella varustetulla laiturilla Suomenlahden vappuna.
Kari ”Ruffe” Nurmi lähti Tallinnasta eilen iltapäivästä ja pääsi määränpäähänsä Helsinkiin, Lauttasaaren nokkaan tänä aamuna 19 minuuttia yli yhdeksän. Aikaa lahden ylitykseen kului reilut 18 tuntia. Nurmi oli arvioinut matkan ottavan 1–2 vuorokautta.

Suomenlahden ylitykseen Nurmi käytti varsin omaperäistä välinettä: laituria, joka oli varustettu purjeella.

Virtauksia ei Suomenlahdella juurikaan ole, mutta matkantekoa nopeutti, että laiturilla olikin ”yllättäen jonkin verran purjehdusominaisuuksia”.

– Se oli todella tukeva ja ohjautui paljon oletettua paremmin. Kuvittelin aluksi, että laiturilla pystyy menemään vain myötätuuleen, mutta sillä pystyi kulkemaan myös sivutuuleen. Yöllä tuuli yltyi ja saimme vielä vähän lisää vauhtia.

Mukana Nurmella oli purjehduskaveri Esa Kekki. Miesten mukana ei ollut turva-alusta, mutta gps-paikannin ja muuta tekniikkaa.

– Turva-alus vierellä olisi vesittänyt koko hankkeen.

Aluksen pohjana Nurmi käytti Marinetek-laituria, jonka päälle on rakennettu norjalaisen tutkimusmatkailijan Thor Heyerdahlin Kon-Tiki-alusta muistuttava yläosa.

Pohjassa on kaksi köliä, ja laituriin oli asennettu myös kahdeksan hevosvoiman moottori. Sitä käytettiin lähdössä ja satamaan tultaessa. Huolta aiheutti etukäteen vilkas laivaliikenne, mutta Nurmen mukaan lahdella oli rauhallisempaa kuin hän oli odottanut.

Laiturialuksella väistäminen on vaikeaa, joten moottoria miehet käyttivät varmuuden vuoksi myös laivaväylän ylityksessä.

– Mitään tiukkoja, läheltä piti -tilanteita siinä ei ollut.


Ei leikkimisen paikka

Nurmi sanoo halunneensa tempauksellaan lisätä myös tietoisuutta Suomenlahden kasvavasta laiva- ja öljyliikenteestä ja sen ympäristöriskeistä Itämerelle. Laituripurjehdusta arvosteli silti ainakin Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi.

Virasto tiedotti ennen ylitystä suhtautuvansa kielteisesti ”julkisuushakuisiin tempauksiin”, joissa henkilö vaarantaa tietoisesti oman ja mahdollisten muiden mukanaolijoiden turvallisuuden.

Oliko hankkeessa mitään järkeä?– Vaikea itse sanoa, kun on 25 vuotta purjehtinut maailman merillä, ja tehnyt purjehduksia, joihin muut eivät mene. Minulle siinä on jokin järki. Se aktivoi ajattelemaan asioita eri tavalla.


Trafin kannan Nurmi ymmärtää myös, mutta ei silti näin voimakasta reaktiota – varsinkin kun Nurmi oli edeltä yhteydessä virastoon. Hän painottaa, että alus oli varusteltu teknologialla, jolla varmistettiin turvallisuus.

– Pyrin aina sanomaan, että olen kokenut purjehtija pienillä veneillä. Vihoviimeisin asia on, että innostaisin muita ihmisiä tekemään tällaista. Purjehdus vaati paljon tietotaitoa ja valmistautumista. Jos merille lähtee leikkimään, voi käydä todella huonosti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt