Täällä tehtiin päätös käsisyvyyspommien käytöstä

rac

Julkaistu:

Suomenlahti
Luvan käsisyvyyspommin käyttöön antoi Merivoimien esikunnan päivystävä upseeri, kertoo operaatiopäällikkö, kommodori Olavi Jantunen IS:lle.
Helsingin edustalla viime yönä käytettyjen käsisyvyyspommien käyttö päätettiin Merivoimien esikunnassa, kertoo operaatiopäällikkö, kommodori Olavi Jantunen Ilta-Sanomille. Merivoimat teki eilen ja viime yönä äänihavainnot vedenalaisesta toiminnasta.

Merivoimat käytti kuutta käsisyvyyspommia varoittaakseen, että kohde on havaittu. Luvan antoi esikunnan päivystävä upseeri. Jantunen ei kerro IS:lle käsisyvyyspommien käyttöluvan antaneen henkilön sotilasarvoa.

– En kerro meidän operatiivisten henkilöidemme henkilötietoja.

Jantunen korostaa, että käsisyvyyspommilla varoitetaan kohdetta, ei vahingoiteta.

– Se pitää ääntä. Pieni, eikä sillä ole tarkoitus aiheuttaa mitään vahinkoa, vaan se varoittaa. Kaksi kolmen sarjaa on se indikaatio, että olette saaneet varoituksen, jos siellä nyt oli joku kuulemassa.

Voitteko vahvistaa, onko kyseessä jonkin vieraan valtion laite?

– En voi. Meillä on mahdollinen vedenalainen kohde. Se on kaikki, mitä me siitä tiedämme tällä hetkellä, Jantunen sanoo.

Mitkä ovat vaihtoehdot?

– Kun sensorit ottavat tiedon vedestä, siinä on monenlaisia vaihtoehtoja, miten ääni ja paikka saattaa muodostua. Ennen kuin tämä on tutkittu, analysoitu ja siitä tehty faktojen perusteella lopputulokset, sitä ennen on ihan turha arvata yhtään mitään.

Millaista kalustoa Itämeren pinnan alla kansainvälisellä merialueella yleensä liikkuu?

– Vedenalaisia laitteita on sotilaallisia- ja siviililaitteita. Tämä ei ole äänimaailman kannalta pelkästään näin. Jälki voi muodostua muutenkin.

Millaisia siviililaitteita Itämeren alla liikkuu?

– Merentutkimuksessa käytetään kellolaitteita, joilla päästään alas viemään sukeltajia, kuvaamaan tai viemään etsintälaitteita.

Millaisia sotilaslaitteita pinnan alla liikkuu?

– Niitä on monennäköisiä.

Liikkuuko siellä esimerkiksi pienoissukellusveneitä ja miehitettyjä sukellusveneitä?

– En lähde sille alueelle ollenkaan.

Ohjusveneitä käyttökiellossa

Helsingin Sanomat uutisoi maanantaina, että kaikki neljä Rauma-luokan ohjusvenettä ovat olleet käyttökiellossa helmikuun alusta alkaen tukirakenteista löytyneiden murtumien vuoksi.

Lehden mukaan alusten puuttuminen rivistä tarkoittaa sitä, että 40 prosenttia Suomen taistelualuksista on poissa käytöstä. Alueellisen koskemattomuuden valvonta ja turvaaminen ovat nyt neljän Hamina-luokan ohjusveneen ja kahden miinalaivan kontolla.

Jantusen mukaan käyttökielto on asetettu korjauksia ja niihin liittyviä tutkimuksia varten.

– Ne ovat käytettävissä operatiivisessa mielessä. Jos meille tulee tarve, niin me voimme niitä käyttää.

Onko Suomen valmius turvata omaa merialuettaan heikentynyt hetkellisesti?

– Ei. Meillä on monennäköisiä välineitä. Alueellinen valvonta ja Suomen alueen koskemattomuus on kunnossa. Olemme kykeneviä meille annettuihin tehtäviin, Jantunen sanoo.

Yllä olevalla videolla puolustusministeri Carl Haglund (r) kommentoi Merivoimien vedenalaista havaintoa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt