IS Helsingin edustalla: Rajavartiosto partioi Harmajan ulkopuolella

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Suomenlahti
Suomenlahden merivartiosto päätti jatkaa ennalta sovittua harjoitusta yön vedenalaisen havainnon vuoksi.
Ilta-Sanomat oli kyydissä, kun Helikopterikeskuksen lentäjä Dennis Nygård nosti kopterinsa ilmaan Hernesaaresta kello 12.30:n jälkeen. Helsingin eteläpuolen saaristo avautui näkyviin kauniissa ja kirkkaassa kevätsäässä.

Edellisenä yönä havaitusta vedenalaisesta toiminnasta ei näkynyt veden pinnalla jälkeäkään. Toimintaa merialueella oli sen sijaan jonkin verran.

Seurasimme Harmajalta itään matkannutta merivartioston nopeaa partiovenettä, jonka perässä ajoi harmaa RIB-vene: nopea ja jäykkärunkoinen kumivene. Alukset eivät tehneet mitään poikkeuksellista vaan ajoivat lähes suoraa kurssia Helsingistä ulos. Etsintäkuvioita tai muita sellaisia ne eivät tehneet.

Merivoimat ei iltapäivään mennessä kertonut, oliko Helsingin edustalla edelleen meneillään etsintäoperaatio.

Suomenlahden merivartiostolla sen sijaan oli tiistaina ennalta suunniteltu kemikaaliharjoitus, joka alkoi aamulla. Harjoitukseen osallistuneet alukset jäivät merelle, kertoi Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja Ismo Siikaluoma Ilta-Sanomille.

– Harjoituksen jälkeen aloimme toimia paikalla merivartiotehtävissä vähän näkyvämmin, Siikaluoma kertoi.

Aamun kemikaaliharjoitus liittyi vartiolaiva Turvan kemikaalitorjuntakykyyn. Turvan lisäksi merivartiostolla oli partioveneitä.Kiersimme helikopterilla Suomenlinnan ja puolustusvoimien vanhat linnakesaaret. Katse osui vanhoihin tykkiasemiin ja linnoituslaitteisiin, joilla ei nykyaikaisessa sodankäynnissä olisi enää mitään käyttöä.

Yksi sukellusvenehavainto voitiin täällä tehdä: museovene Vesikko on yhä vanhalla paikallaan Suomenlinnassa.

Iso sukellusvene ei tänne pääse

Ilmasta näkee hienosti, kuinka rikkonainen ja matala Helsingin edustan saaristo on. Tänne ei mikään isompi sukellusvene pääse, ja puolustusvoimien mukaan kaikki Helsinkiin johtavat syväväylät on katettu kuuntelulaittein.

Hydrofonit seulovat vedenalaisia ääniä 24/7, ja kaikki poikkeavat havainnot aiheuttavat hälytyksen. Lisäksi vesi Helsingin edustalla on niin matalaa, että pinnan alla ei juuri ole niin sanottuja harppauskerroksia – lämpötilan ja suolapitoisuuden muutosten aiheuttamia rajapintoja, jotka vaikeuttavat vedenalaisten etsintää kaikumittauslaittein.

Santahaminan varuskuntasaarella ei näkynyt iltapäivällä muuta poikkeuksellista kuin harmaata savua, jota nousi mahdollisista puolustusvoimien harjoituksista.

Merivoimat teki maanantaina ja tiistain vastaisena yönä havaintoja vedenalaisesta toiminnasta. Tämän takia merivoimat pudotti kuusi käsisyvyyspommia huomiota herättääkseen. Puolustusministeri Carl Haglundin (r) mukaan operaatio on todennäköisesti päättynyt.

”Toistaiseksi rauhallista”

IS:n paikalla olevan toimittajan Niko Rannan mukaan Santahaminan edustalla on ollut vielä toistaiseksi rauhallista.

– Noin 10–15 minuuttia sitten näimme puolustusvoimien pienen aluksen menevän kovaa vauhtia aluevesirajaa kohti, joten jonkinlaista toimintaa kyllä on. Sitä emme tiedä, liittyykö juuri tähän operaatioon.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt