Yrittäjä mollasi kilpailijaa netissä – 150000 euron korvaukset - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Yrittäjä mollasi kilpailijaa netissä – 150000 euron korvaukset

LVI-alan yrityksen toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja saivat Helsingin käräjäoikeudessa tuomion kilpailumenettelyrikoksesta.

Kilpailijan mustamaalaaminen internetissä tuli kalliiksi käräjäoikeudessa.

23.4.2015 19:43

Kumpikin miehistä tuomittiin 50 päiväsakkoon, josta kertyy maksettavaa 3 000 euroa toimitusjohtajalle ja 1 600 euroa puheenjohtajalle.

Paljon isompi lasku koituu kuitenkin vahingonkorvauksista. Miehet tuomittiin henkilökohtaisesti korvaamaan kilpailijayritykselle 100 000 euroa tuoton menetyksestä sekä 50 000 euroa liikemaineen menettämisestä, asiakassuhteiden häiriintymisestä ja uusien sopimussuhteiden vaikeutumisesta.

Syytetyt olivat tammikuussa 2013 rekisteröineet internet-verkkotunnuksen (ns. domain-osoite), joka poikkesi vain yhdellä kirjaimella kilpailevan yrityksen nimestä.

Sivustolla julkaistiin tekstejä, jotka käräjäoikeuden mukaan loivat harhaanjohtavan kuvan siitä, että kilpailijayrityksen tuotteet olisivat jopa terveydelle vaarallisia.

– Verkkosivulla esitetyt väittämät ovat olleet omiaan huolestuttamaan lukijaa. Syöpätutkimus on nostettu esiin, tietoja ja väittämiä on poimittu ja lihavoitu lukijalle antaen lukijalle mielikuvia laitteen vaarallisuudesta terveydelle. Väittämät eivät ole pitäneet paikkaansa, käräjäoikeus toteaa tuomiossaan.

Syytetyt selittivät oikeudessa, että he olivat vain huolissaan terveydellisistä asioista ja halusivat tarjota niistä tietoa ihmisille. Hallituksen puheenjohtajan mukaan kilpailijaa muistuttanut domain-nimi oli valittu ”hölmöyksissä”.

Tahallinen rikos

Käräjäoikeus katsoi, että syytetyt olivat tahallaan ja tietoisesti pyrkineet kampittamaan kilpailijansa liiketoimintaa.

Harhaanjohtava nettisivusto perustettiin samaan aikaan, kun kilpailijalla oli meneillään valtakunnallinen mainoskampanja televisiossa.

Uhriksi joutuneessa yhtiössä oli alettu ihmetellä, miksi myynti on tahmeaa mainoskampanjasta huolimatta.

Yhtiön asiakkaista valtaosa oli maallikkoja. Valheellinen nettisivusto tuli hakukoneilla helposti esiin hakujen kärkipään tuloksissa.

Kun vedätys paljastui, Viestintävirasto peruutti mollaussivuston verkkotunnuksen rekisteröinnin, mutta vahinkoa oli jo päässyt syntymään. Käräjäoikeus arvioi vahinkojen määräksi mainitun 150 000 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?