Kotimaa

Satoja sivuja ohjeita ja säännöksiä! Sääntö-Suomi hukuttaa ravintoloitsijan lupaviidakkoon

Julkaistu:

Alkoholilaki
Byrokratia piinaa ravintoloitsijoita. Tavallista kahvinkeitintä ei saa asentaa terassille, jos sille ei ole varattu omaa lavuaaria.
Ravintoloitsijan arkeen kuuluu kymmeniä hakemuksia, lomakkeita ja liitteitä. Hakuajat anniskeluun liittyvissä asioissa voi venyä vuosiin, eikä ravintoloitsijalle korvata menetettyä aikaa.

– Alkoholilainsäädäntöä tulee suoraviivaistaa. Tärkeintä on, ettei anniskella alaikäisille eikä päihtyneille, Ravintolakolmio-ryhmän toimitusjohtaja Joonas Keskinen toteaa.

Keskisen mielestä lainsäädäntö tulisi kääntää päälaelleen ja tukea ravintolayrittäjiä. Ihmisiä tulisi kannustaa juomaan ravintoloissa valvomattomien tilojen sijasta. Anniskeluravintoloiden tilanne on vaikea.

– Suomea taitamattomien yrittäjien on mahdotonta saada kaikki luvat kuntoon, jos ei ole suhteita tai rahaa palkata ammattilaista paperitöihin. 670 anniskeluravintolaa ei hoida velvoitteitaan, eikä nihin kohdistu valvontaa. Viranomaiset tietävät tämän, Keskinen sanoo.

Satoja sivuja ohjeita ja säännöksiä

Ravintolakolmioon kuuluvan Graniittiravintoloiden pelastussuunnitelma on yksistään 200 sivua pitkä. Sen lisäksi on anniskelun ja elintarvikkeiden omavalvonta. Yhteensä ne tekevät noin 500 sivua ohjeita ja säännöksiä.

Terassiluvan hakemiseen on 17 sivun hakuohjeet. Lupahakemukseen tulee liittää 15 selvitystä, lausuntoa ja lomaketta, joihin lisäraportit päälle. Yllä olevalla ISTV:n videolla Keskinen esittelee valtavaa paperipumaskaa.

– Haimme lupaa ympärivuotiselle terassille. Kolmen vuoden pyörittelyn jälkeen lupa viimein saatiin. Tietenkin kaikella tällä paperinpyörittämisellä on valtiolle työllistävä vaikutus, Keskinen toteaa hymyillen.

Eriskummallisin lakikiemura, mihin Keskinen on törmännyt, liittyy kahvinkeittimeen.

– Harkitsin, minkälaisen kahvinkeittokoneen hankkisin Lasipalatsin terassille. En voinut hankkia laitetta, johon kaadetaan vettä pannulla, sillä se olisi ollut ruoanvalmistamista. Ruoanvalmistamista varten pitää olla oma vesipiste. Käsienpesuallas ja siivousallas eivät riittäneet.

Tiskin takana ei edes ollut tilaa ylimääräiselle lavuaarille. Ravintola ehti selvittää asian ennen kuin kahvinkeitintä ehdittiin asentaa. Paikalle laitettiin keitin, johon vesi tulee suoraan letkua pitkin.

– Kyllä tässä on muutama hullunkurisuus, Keskinen toteaa.

Kymmenen prosenttia Suomessa kulutetusta alkoholista juodaan ravintoloissa. Valtaosa alkoholista kulutetaan yksityisesti ja usein Viron viinoilla.

ISTV lähettää suoran lähetyksen alkoholipoliittisesta vaalipaneelista Helsinki Beer Festivalilta lauantaina 11. huhtikuuta kello 14.30 alkaen.

Kaapelitehtaalla järjestettävään väittelyyn osallistuvat sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok), kansanedustajat Tom Packalén (ps) ja Pekka Haavisto (vihr) sekä kansanedustajaehdokkaat, Euroopan parlamentin varapuhemies Olli Rehn (kesk), entinen sosiaali- ja terveysministeri Tuula Haatainen (sd) ja opiskelija Henrik Nyholm (vas).

Paneelin juontaa Radio Rockin Jussi Heikelä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt