Suomesta paljastui karu fakta: Vanhuksia makuutetaan väkisin hautaan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suomesta paljastui karu fakta: Vanhuksia makuutetaan väkisin hautaan

Suomen hoitomalli on kummajainen muuhun Eurooppaan verrattuna.

Julkaistu: 12.4.2015 9:20

”Sairaus parani, mutta potilas ei.” Huonoon vanhustenhoitoon uppoaa miljardeja.

Salakavala oireyhtymä vaanii vanhuksia. Ilmiö on tunnettu jo kauan, mutta geriatrit eli vanhusten hoitoon erikoistuneet lääkärit ovat havahtuneet siihen kunnolla vasta kolmen–neljän vuoden aikana.

Sairaalahoitoon liittyvästä toimintakyvyn laskusta (hospital associated disability) kirjoittaa geriatrian professori Jaakko Valvanne tutkijatovereineen tänään julkaistussa Suomen Lääkärilehden artikkelissa. Otsikko ”Kun tauti paranee, mutta potilas ei”, kuvaa hyvin mistä on kyse.

Päivystyksessä ja vuodeosastoilla ikäihmisten pitäisi liikkua koko ajan, jotta toimintakyky ei heikkene. Lisäksi pitäisi saada kunnon valkuaispitoista ravintoa, ja riittävästi energiaa, Valvanne sanoo.

– Nuoremmilla ihmisillä lihasvoimassa on reservikapasiteettia, mutta vanhuksella jo päivän vuodelepo näkyy. Jos hauraan ihmisen kuntoutus viivästyy useita päiviä, se voi olla kohtalokasta.

Oireyhtymä on monisyinen aivan kuten vanhuksilla yleinen sekavuustila tai vajaaravitsemuskin. Ne olisi kuitenkin ennaltaehkäistävissä hyvällä diagnostiikalla, hoidolla ja tehokkaalla kuntoutuksella.

 Usein heidät lääkitään rauhallisiksi vuodepotilaiksi.

– Sairaalat on rakennettu vuoteita varten, eikä iäkkäille kuntoutujille. Kyse on myös asenteista. Kuntouttaminen on rankkaa hommaa ja vaatii kannustavaa otetta, jos kyseessä on kivulias vanha ihminen.

Vuodeasukkeja vaaliva hoitokulttuuri on valtava terveydenhuollon kuormittaja. Suomi käyttää vuosittain noin kolme miljardia euroa ikääntyneiden hoitoon terveyskeskusten vuodeosastoilla ja palvelutaloissa ja -kodeissa.

Kaksi miljardia kuluu hoitoon, joka liittyy dementian ja itsestä huolehtimisen ongelmiin.

Aalto-yliopiston professori, kunniatohtori, Erkki Vauramo on geriatrien tavoin vaatinut jo pitkään, että muistisairaat pitää saadaan pois sairaaloista – sekä inhimillisistä syistä että taloussyistä.

Suomen hoitomalli on kummajainen muuhun Eurooppaan verrattuna. Vauramon mukaan Suomea leimaa passiivinen ja ylihoitava hoitokulttuuri. Vuodeosastot ovat ahtaita ja epäinhimillisiä, ja pakkomakuu käpristää ihmisen liikkumattomaksi.

– Usein heidät lääkitään rauhallisiksi vuodepotilaiksi.

Keski-Euroopassa vuodeosastoiden pitkäaikaishoito lopetettiin 1970-luvulla, Ruotsissa 1990-luvun puolivälissä, ja Pohjoismaissa samoihin aikoihin. Vauramo on laskenut, että Ruotsin mallilla vanhusten laitoshoidon vuosikustannus pienenisi noin miljardi euroa.

Kustannuksista osa, noin 400 miljoonaa euroa, siirtyisi tarvittaviin avopalveluihin, mutta siitä huolimatta Ruotsin järjestelmä olisi lähes 30 prosenttia halvempi.

Vanhuskortteleita ja Etelä-Karjala-mallia

Etelä-Karjalan sairaanhoitopiiri on kunnostautunut terveydenhoidon uudistajana – myös vanhuspalveluissa. Kotiin siirtyneiden kuntoutujien kustannuksissa säästöä on saatu peräti 2,8 miljoonaa euroa vuosina 2012–2014.

Armilan kuntoutuskeskuksen johtaja Jouko Saramies painottaa kahta asiaa: kuntoutuksen nopeutta ja kuntoutuksen jatkamista toiminta- ja fysioterapeuttien avulla aktiivisesti kotona.

– Lonkkamurtumien leikkauksissa toipumisennuste saattaa olla kiinni jopa tunneista. Jos lonkka saadaan leikattua alle kuudessa tunnissa, ennuste on parempi, Saramies sanoo.

Armilassa kuntoutuksen idea on, että päivä vietetään muualla kuin sängyssä. On ryhmäjumppaa, ja Punaisen ristin tukitoimintaa. Tärkeintä on, että kotiin pääsyn päivämäärä sovitaan jo tullessa.

Liian huonokuntoisina kotiin palautetuista vanhuksista kuulee jatkuvasti kauhutarinoita.

Saramies sanoo, että kotiuttamisen laatua seurataan mittarilla, joka kertoo takaisin hoitoon palanneiden osuuden. Normaalitasona pidetään 15 prosenttia, mutta Etelä-Karjalassa osuus on alentunut kahteen.

Vanhustenhoidon edelläkävijöitä on muuallakin maassa, mutta kaikkiaan uudistukset jumittavat. Aalto-yliopiston professori, kunniatohtori, Erkki Vauramo sanoo, että lääkärikunta on jakautunut kahtia, nykytilannetta puolustaviin ja muutosta ajaviin.

– Edelliset lähtevät siitä, että kun vanhuksia tulee koko ajan enemmän, yhtään vuode- tai laitospaikkaa ei saa purkaa. Modernistit katsovat, että tällä järjestelmällä emme selviä.

Vauramo itse puhuu niin kutsuttujen palvelukortteleiden puolesta.

Hän ei ymmärrä, miksi palvelutaloja on rakennettu taajamien reunoille tai jopa keskelle metsää. Vanhukset pitäisi sen sijaan asuttaa lähelle palveluita ja muita ihmisiä oikeisiin asuntoihin eikä palvelutalojen ”koppeihin”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?