Paavo Arhinmäki paljasti: Näin paljon asunto Herttoniemenrannassa maksoi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Asumiskuvio kuohuttaa – Arhinmäki paljasti asuntonsa hinnan ja kk-maksut

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kommentoi IS:lle lukijoita kuohuttaneita asumiskuvioitaan.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kotikulmillaan Herttoniemenrannassa vuonna 2008 koiransa Pain kanssa. Taustalla näkyvä talo ei ole hänen kotitalonsa.

2.4.2015 13:44

IS kertoi tänään, että Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki asuu Helsingin Herttoniemenrannassa valtion korkotuella rahoitetussa ARA-osaomistusasunnossa.

ARAn tehtävänä on tukea pieni- ja keskituloisten kotitalouksien ja erityisryhmien asunto-olojen parantamista.

Asiasta tänään ensimmäisenä uutisoinut Iltalehti kertoi, että Arhinmäki on asunut vuodesta 2004 valtion korkotuella rahoitetussa asunnossa. IL:n mukaan Arhinmäki muutti 2010 eläinlääkäripuolisonsa kanssa saman talon sisällä isompaan, 92,5-neliöiseen osaomistusasuntoon.

Arhinmäki oli 2010 hyvätuloinen kansanedustaja. Hänen verotettavat tulonsa olivat 78 294 euroa (noin 6 500 euroa kuussa). 2013 ministerinä toimiessaan hän tienasi 155 000 euroa (noin 12 900 euroa kuussa).

Uutinen kuohutti IS:n lukijoita. Moni ihmetteli, miten hyvätuloinen kansanedustaja voi viedä asunnon sellaisen tarpeessa olevalta pienituloiselta, joille ARA-asunnot on alun perin suunniteltu.

IS tavoitti päivällä Arhinmäen kommentoimaan asiaa.

Ettekö näe ristiriitaa siinä, että olette erittäin hyvätuloinen ja asutte kuitenkin korkotuetussa asunnossa, joka on tarkoitettu lähinnä pieni- ja keskituloisille?

– Olemme muttaneet kyseiseen taloon 10 vuotta sitten, jolloin en ollut kansanedustaja. Kysymys on siitä, pitääkö ihmisen muuttaa tavalliselle keskituloiselle tarkoitetusta talosta pois, omasta kodistaan vain sen vuoksi, että tulee valituksi kansanedustajaksi.

Katsotteko olevanne tavallinen keskituloinen?

– En enää, mutta siinä vaiheessa kun me sinne muutettiin olimme korkeintaan keskituloisia.

– En yleensä avaa mitään, mutta jotta ihmiset ymmärtäisivät, mikä on osaomistusjärjestelmä, niin voin kertoa, että meidän nykyinen asunto maksoi 183 000 euroa. Maksamme siitä joka kuukausi vuokraa reilu tuhat euroa, joka sisältää yhtiövastikkeen, rahoitusvastikkeen ja vesimaksun. Ja kun nämä on mahdollista lunastaa 20 vuotta rakentamisen jälkeen (2017) omiksi asunnoiksi, jolloin ne muuttuu Hitas-asunnoiksi, me maksamme vielä noin 70 000 euroa. Nämä luvut kertovat varmasti sen, että kysymys on eri asiasta kuin vuokralla asumisesta.

– Pitäisikö muuttaa ihan tavallisten ihmisten tavallisesta talosta pois, myydä oma kotinsa ja muuttaa jonnekin muualle vain sen takia, että tulotaso nousee.

Olette puhunut paljon siitä, että pienituloisilla ei ole mahdollisuutta asua Helsingissä. Eikö voida ajatella niin, että olette vienyt tilaisuuden sellaiselta, joka teitä enemmän tarvitsee korkotuettua asuntoa?

– Se ei ollut vaihtoehto, koska emme missään vaiheessa halunneet muuttaa omasta kotitalosta pois. On mielestäni hyvä, että Suomessa kansanedustaja voi asua Itä-Helsingissä tavallisten ihmisten talossa.

Arhinmäki sanoo, ettei ymmärrä asumisestaan noussutta kohua senkään takia, että hän on aina kertonut kaikissa mahdollisissa yhteyksissä asuvansa osaomistusasunnossa.

Miksi ette muuttanut reilusti ns. vapaille markkinoille, kun teistä tuli hyväpalkkainen kansanedustaja ja erittäin hyväpalkkainen ministeri?

– Siitä yksinkertaisesta syystä, että silloin olisi pitänyt muuttaa pois omasta kotitalosta, jossa on paljon tuttuja naapureita. Asumiseen kuuluu muutakin kuin hinta, esimerkiksi juuri se yhteisö.

– Ja jos esimerkiksi ministerinä olisin ajatellut vain henkilökohtaista talouttani niin, vapaiden markkinoiden omistusasuminen olisi todennäköisesti ollut edullisempaa. Esimerkiksi silloin olisin saanut asuntolainasta verovähennyksen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?