Uutuuskirja: Näin Juha Sipilä rikastui – monimiljonääriksi 35-vuotiaana - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Uutuuskirja: Näin Juha Sipilä rikastui – monimiljonääriksi 35-vuotiaana

Risto Uimosen uutuuskirjassa (Juha Sipilä - keskustajohtajan henkilökuva, Minerva Kustannus Oy) käydään tarkkaan läpi, miten Sipilästä tuli 1996 monimiljonääri vain 35-vuotiaana.

Tältä Juha Sipilä näytti 38-vuotiaana.

31.3.2015 13:00

Nuori diplomi-insinööri Sipilä oli saanut tuotepäällikön paikan yrittäjävelho Lauri Kuokkasen 1988 perustamasta Solitrasta. Kuokkanen tarjosi samalla vähemmistöosakkuutta. Sipilä sijoitti yhtiöön 30 000 markkaa.

Helppo päätös se ei 27-vuotiaalle perheelliselle ollut.

”Kävimme Minna-Maarian kanssa vakavan keskustelun matkan (automatkalla Oulusta Puolangalle) aika. Tiesimme, mitä Kuokkasen tarjous voi tarkoittaa, sillä Minna-Maarialla oli kotonaan konkurssitausta. Päätimme määritellä etukäteen tarkasti riskinoton rajan. Sovimme, että emme kiinnitä omakotitaloamme. Ensimmäinen sijoituksemme Solitraan oli 30 000 markkaa. Sain rahat siitä, kun alitimme omakotitalomme rakentamiseen laatimamme budjetin,” Sipilä kertoo kirjassa.

Yritys kasvoi voimakkaasti eikä Kuokkanen viihtynyt isossa yrityksessä. 1992 pääomistajaksi tuli Rautaruukki. Sipilästä tuli toimitusjohtaja, vain 32-vuotiaana.

Rautaruukki luopui Solitrasta jo 1994 ja Sipilä joutui etsimään uusia omistajia ja rahoittajia. Sipilä houkutteli Seppo Säynäjäkankaan Polarelectron mukaan omistajaksi 25 prosentin osuudella. Sipilän osuus Solitrasta nousi järjestelyissä 56 prosenttiin. Kirjan mukaan Solitran arvo määriteltiin silloin 50 miljoonaksi markaksi.

Solitra valmisti komponentteja mm. matkapuhelinvalmistaja Benefonille. Elettiin kännykkäbuumin alkua. Solitran liikevaihto kaksinkertaisui 7 vuotena peräkkäin

”Sipilä ja Solitran muut omistajat tajusivat, ettei heillä ollut edellytyksiä panostaa yhtiön kasvuun rahaa niin paljon kuin olisi tarvittu. He ratkaisivat ongelman myymällä Solitran amerikkalaiselle ADC Telecommunicationsille 1996,” Uimonen kirjoittaa.

Kirjan mukaan Sipilä sai yrityskaupasta ”noin” sata miljoonaa markkaa heti (lähes 17 miljoonaa euroa). Kaupan toisessa osassa Sipilä sai vielä kymmenen miljoonaa markkaa lisää.

Sipilän kokonaispotiksi Solitrasta tuli siten noin 110 miljoonaa markkaa ennen veroja. Nykyrahassa summa on noin 25,3 miljoonaa euroa.

”Sipilästä tuli Oulun ihmeen ensimmäinen it-miljonääri. Sipilä oli vasta 35-vuotias, mutta hän oli jo toteuttanut sen unelman, josta monet uuden teknologiateollisuuden palveluksessa puurtaneet insinöörit, yrittäjät ja johtajat haaveilivat, ” Uimonen summaa kirjassaan.

Rahasti JOT-osakkeet ennen romahdusta

Sipilästä tuli sijoittaja. ”Sipilä muutti vaimonsa aiemmin perustaman yhtiön nimen vuonna 1995 Fortel Invest Oy:ksi ja ryhtyi sen toimitusjohtajaksi seuraavana vuonna. Uutta sijoitusyhtiötä kiinnostivat erityisesti pienet ja keskisuuret yritykset sekä uudet start up -yritykset, joiden kehitystä Sipilä halusi tukea,” Uimonen kirjoittaa.

Sipilä perusti yrityskaupassa saamillaan rahoilla myös hyväntekeväisyyttä harjoittavan säätiön, Minna-Maaria ja Juha Sipilä Säätiön. ”Mutta kun Sipilät halusivat toimia kaikessa hiljaisuudessa, asia ei noussut otsikoihin,” Uimonen kirjoittaa.

Kirjasssa kerrotaan, miten Sipilä sijoitti 1997 rahojaan myös oulunsalolaiseen JOT Automationiin. Hänestä tuli myös pörssinoteeratun JOT:in hallituksen jäsen 1998 neljäksi vuodeksi.

”JOT oli Solitraakin huikeampi menestystarina, suoranainen legenda oululaisten silmissä. JOT teki perustajastaan Veikko Lesosesta ja vuosina 1996–2000 sen toimitusjohtajana toimineesta Jorma Terentjeffistä äveriäitä. Miehet alkoivat myydä omistusosuuksiaan vuoden 1999 puolella, jolloin yhtiö kulki vielä myötätuulessa,” Uimonen kirjoittaa.

Puoli vuotta myöhemmin 28.10.1999 miehet jatkoivat myyntejään.

”Sitten tapahtui iso paukku: Lesonen tyhjensi kovalla kädellä JOT-salkkuaan 2.2.2000. Hänen omistusosuutensa putosi 0,53 prosenttiin, ja hänen paikkansa yhtiön suurimpana osakkeenomistajana siirtyi Terentjeffille. Lesonen teki kauppansa vain pari kuukautta ennen tulosvaroitusta, jonka JOT antoi huhtikuussa 2000. Yhtiö oli ollut silloin pörssissä vasta kaksi vuotta.

Listautumisen yhteydessä toteutetussa suunnatussa osakeannissa vuonna 1998 JOT:in osakkeen merkintähinta oli noussut 15,14 euroon. Osake maksoi vielä helmikuussa 2000 yli 13,00 euroa. Syyskuuhun 2001 tultaessa sen arvo oli romahtanut 0,31 euroon.

Piensijoittajat, jotka eivät tunteneet yhtiön tilaa eivätkä ymmärtäneet myydä ajoissa, kärsivät tuntuvia tappioita. Heidän katkeruuttaan lisäsi myöhemmin se, että Rahoitustarkastus löysi puutteita JOT:n tiedottamisesta ja antoi sille 31.8.2000 kirjallisen huomautuksen sekä kehotti sitä parantamaan toimintojaan. Syynä oli se, että JOT oli tammikuussa eli kolme kuukautta ennen tulosvaroitustaan antamallaan tiedotteella saanut osakekurssinsa nousuun,” Uimonen kirjoittaa.

Sipilän sijoitusyhtiön Fortel investin hallitus päätti kokouksessaan Lapissa tammikuussa 2000 keventää JOT-salkkuaan.

”Sipilän piti olla JOT:in hallituksen jäsenenä erityisen tarkka ostojensa ja myyntiensä ajoituksessa, ettei joutuisi epäillyksi sisäpiiritiedon väärinkäytöstä. Hänen JOT:in juristeilta saamansa selvityksen mukaan esteitä osakkeiden myynnille ei tuolloin ollut. Myyntitoimeksianto johti kauppoihin tammikuun lopussa 2000. Sipilä sai osakkeistaan 6,6 miljoonaa markkaa,” Uimonen kirjoittaa.

Uimonen päättelee kirjassa, että Fortel Investin myynti tapahtui sellaisena ajankohtana, että Sipiläkin olisi voinut saada pienomistajien silmissä tahran maineeseensa.

”Pettyneiden sijoittajien kritiikki kohdistui kuitenkin Lesoseen ja Terentjeffiin, joka oli johtanut JOT:n listautumista pörssiin. Kaksikko sai kuulla kunniansa yleisönosastokirjoituksissa, työpaikoilla ja kapakkapuheissa. Tyytymättömimmät tulkitsivat JOT:in pörssiin viemisen olleen pelkkää kasinopeliä.” Uimonen kirjoittaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?