Virpojat järjestivät melkoisen yllätyksen Jari Sarasvuolle: ”Olihan se pöyristyttävä hetki”

Julkaistu:

Palmusunnuntai
Palmusunnuntai on saanut pienet virpojat jälleen liikkeelle. Virpomisen ja vitsan palkaksi lapsille annetaan yleensä makeisia. Kauniaisissa asuvat yrittäjä Jari Sarasvuo ja hänen vaimonsa Virpi Sarasvuo kokivat kuitenkin aikamoisen yllätyksen.
– Tämänpäiväinen oli kyllä ennätys. Neljä pikkupoikaa tuli oven taakse. Heillä ei ollut mitään roolivaatteita, eikä vitsoja. He soittivat vain ovikelloa, jonka jälkeen ”puhemies” sanoi yhden sanan versaalilla, eli karkkia, Sarasvuo sanoo Ilta-Sanomille.

Hän kirjoitti aiheesta myös Twitteriin. Jos et näe twiittiä, voit katsoa sen täältä.Pojat joutuivat lähtemään kuitenkin tyhjin käsin.

– Vaimoni yritti ohjeistaa, että tässä (virpomisessa) on jokin idea taustalla. Virpi opasti, että pitää panostaa siihen hetkeen. Meidän perheessä uskotaan siihen, että kylä kasvattaa lapset. Eli ei ole oikein palkita tuommoisesta, Sarasvuo sanoo.

Mennyt kerjäämisen suuntaan

Hänen mukaansa pojat ymmärsivät ja lähtivät pois tyhjin käsin. Pojat olivat Sarasvuon arvion mukaan noin kymmenen vuoden ikäisiä.

 

Panostetaan siis yhä vähemmän vitsoihin ja virpomiseen.

– Ihan hyvin lapset uskovat aikuisten rauhallista ääntä. Viime vuosina on mennyt kuitenkin yhä useammin siihen, ettei pukeuduta ollenkaan, Sarasvuo sanoo.

Hänen mielestään virpominen on mennyt Kauniaisissa yhä enemmän siis kerjäämisen suuntaan.

– Panostetaan siis yhä vähemmän vitsoihin ja virpomiseen. Joskus 1990-luvulla oli vielä lapsia, jotka olivat saaneet ohjeistuksen, mihin tämä virpominen liittyy ja mikä taustatarina sillä on. Minun havainnon mukaan tämä (ajatus virpomisesta ja traditioista) on hävinnyt viimeisen kymmenen vuoden aikana lähes kokonaan, Sarasvuo kertoo.

Oli myös pukeutujia

Sarasvuon oven takana kävi noin kymmenen eri virpojaporukkaa. Osa oli panostanut virpomiseen ja asusteisiin.

Tämänpäiväinen tapaus nauratti kuitenkin loppujen lopuksi Jari ja Virpi Sarasvuota.

– Ymmärrän myös sen, että suoraviivaisuudessa on tiettyä punk-henkeä. Mutta kyllä tunnelma jopa kohosi, kun ovi meni lopulta kiinni. Olihan se niin pöyristyttävä hetki. Ja varsinkin tuli tästä ”puhemiehestä” mieleen, että siinä on tuleva Antti Rinne (Sdp:n puheenjohtaja), joka valmistautuu etujärjestötehtäviin.

– Mutta tähän pitää suhtautua vähän kieli poskessa molempiin suuntiin, Sarasvuo sanoo.

Nykypäivän virpomisperinne on sekoitus karjalaisen siirtoväen virpomista ja länsisuomalaista pääsiäislauantain lasten perinnettä, pikkunoitina kiertelyä. Itäisestä perinteestä on peräisin sananparren lausuminen koristellun pajunoksan kanssa ja läntisestä trulliksi pukeutuminen.

Palmusunnuntai aloittaa pääsiäisajan hiljaisen viikon.

Lue lisää: Helsingissä virvottiin paljaalla vitsalla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt