Luokan poikien ele lopetti kiusatun tytön piinan - ”Minä puolustan sinua”

Pikkutytön koulupäivä sai äskettäin käänteen, jonka hän muistaa koko ikänsä.

28.3.2015 12:47 | Päivitetty 28.3.2015 16:39

Annan koulupäivät olivat olleet piinaa jo lähes kolme vuotta. Ekaluokalta lähtien tyttö oli kuullut haukkumista. Avoin ja iloinen lapsi jätettiin systemaattisesti porukan ulkopuolelle, ja nälviminen ja nolaaminen oli jatkuvaa.

Koulussa tehtiin kovasti töitä kiusaamisen lopettamiseksi, mutta kuten joskus käy, sitä ei vain saatu loppumaan. Reilu viikko sitten myllytys alkoi taas jo aamusta. Kyyneleitä, jälleen. Luokanopettaja käsitteli asiaa välitunnilla ja asian puinti jatkui luokassa. Sitten tapahtui jotakin yllättävää.

Luokkatoveri, Arvi Martikainen, nousi seisomaan ja ilmoitti, että ”nyt kiusaaminen loppuu”. Rinnalle nousi toinen poika, Juho Aaltonen, joka alkoi myös puolustaa Annaa. Sitten nousi kolmas, neljäs, lisää käsiä.

Yhdeksän pojannaskalia nousi ylös ja lähti rehtorinkansliaan selvittämään tilannetta aikuisten kanssa. Pojat jakoivat rehtorille ja opettajille ja myös kiusaajille, kaiken kurjan, jota vuosien varrella oli nähty ja kuultu. Sillä oli valtava vaikutus.

Istumme Arvin kotona ja kertaamme tapahtumia. Arvi – kuten lapset yleisestikin – kertoo joutuneensa miettimään omaakin asemaansa ryhmässä, joten suun avaaminen ei ollut ihan helppoa.

Poika ratsastaa ja mietti alussa, kehtaako kertoa tyttövaltaisesta harrastuksesta kavereille. Arvi ja Anna ovat kavereita, ja sekin oli mietityttänyt, joutuuko itsekin silmätikuksi liikkuessaan kiusatun kanssa yhdessä.

Arvi ja muut luokkakaverit päättivät silti toimia. Arvin mukaan vaihtoehtoa ei enää ollut. Reippaan pojan puheista kuuluu oikeudentaju, mutta pojan kotoa ja koulusta painotetaan, että kunnia kuuluu koko ryhmälle. Nyt toiveena on koulurauha kaikille. Tapaus on käsitelty, anteeksi annettu – vaikka ei varmasti unohdukaan.

Kun tilanne oli tuona yhtenä päivänä käsitelty, kukin poika oli käynyt kertomassa vielä Annalle: ”Minä puolustan sinua.” Yhdeksän kertaa. Silloin yksi poika oli huikannut toiselle: ”Katso, Anna hymyilee!”

Palkintoretki porukalle

Tarina ei lopu tähän. Torstaina koululla vieraili Arvin kummisetä Marko Heiskanen, joka toimii aktiivijäsenenä Etelä-Savon pelastuslaitoksella, Mäntyharjun puolivakinaisessa palokunnassa.

Tapaus oli koskettanut Heiskasta, myös omien koulukiusaamismuistojen takia, ja Heiskanen halusi palkita poikia hyvästä työstä.

Toukokuussa Suomen pelastusalan keskusjärjestön Etelä-Savon osasto järjestää palokuntanuorille Pelastusralli-nimisen leikkimielisen leirin, jonka teema liittyy sopivasti kiusaamisen torjuntaan.

Siihen kutsun sai myös koulun poikien joukkue, jonka reissun maksaa kilpailutoimikunta. Kymmenentenä lähtijänä on Anna.

”Ennaltaehkäisy tärkeää”

Pukkilan kirkonkylän väliaikainen rehtori Merja Jyrkilä kertoo, että koulussa on useita vuosia noudatettu Kiva koulu -toimintamallia kiusaamisen torjumiseksi.

Yksittäisten tapausten hoito on tärkeää, mutta samoin myös ennaltaehkäisevä työ, Jyrkilä sanoo.

– Koko koulussa, painotetusti 1–4 luokilla, pidetään Kiva koulu -tunteja, joissa toivotaan, että lapset oppisivat ymmärtämään ryhmän merkityksen kiusaamisessa. Niin että he eivät lähtisi ryhmänä kannustamaan kiusaajaa, vaan osaisivat ajatella empaattisesti ja tukea kiusattua.

– Näin haluaisin ajatella, että tämä työ osaltaan kantoi tässä tapauksessa hedelmää.

Osapuolet korostavat, että eivät halua tapauksen puinnista kellekään lisäongelmia, mutta toivovat, että se rohkaisisi vastaavassa tilanteessa olevia koululaisia torjumaan kiusaamista yhteisvoimin

Juttua varten ei ole haastateltu kiusatun perhettä eikä kiusaajia, osapuolten henkilöllisyyden suojaamiseksi. Tapahtumien kulku on vahvistettu muun muassa koulusta. Anna ei ole kiusatun oikea nimi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?