Markku, Marko

Kotimaa

Mauri Pekkarinen kiisti perheensä tuulivoimakytkökset – asiakirjat paljastavat muuta

Julkaistu:

Politiikka
Kansanedustaja Mauri Pekkarisen (kesk) vävy oli mukana vuonna 2008, kun silloisen ministeri Pekkarisen johtama ministerityöryhmä pohjusti tuulivoimatukia.

KANSANEDUSTAJA Mauri Pekkarisen (kesk) vävy, sijoitusyhtiö Taaleritehtaan tuulivoimasta vastaava johtaja Taamir Fareed toimi asiantuntijana, kun Matti Vanhasen (kesk) II hallitus laati 2008 Suomelle pitkän ajan ilmasto- ja energiastrategian.

Ministerityöryhmän puheenjohtajana toimi Taamir Fareedin tuleva appi, elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen.

Strategia oli tarkoitettu mm. energiapolitiikan valmisteluun ja päätöksentekoon. Selonteko sisälsi runsaasti mm. tuulivoiman tukemiseen liittyviä laskelmia.


PEKKARINEN kiisti eilen Ilta-Sanomien haastattelussa, että hänen tuleva vävynsä olisi toiminut hallituksen neuvonantajana tuulivoimaan liittyvissä kysymyksissä Pekkarisen ministerikaudella.

– Hän (Taamir Fareed) oli silloin Amerikassa opiskelemassa, kun tuulivoiman tukijärjestelmästä päätettiin, Pekkarinen sanoi.

Ilta-Sanomat viittasi kysymyksessään vuoteen 2010. Pekkarinen ei kuitenkaan maininnut että Fareed osallistui vuoden 2008 ilmasto- ja energiastrategian laadintaan asiantuntijan roolissa.

Fareedilla oli tuohon aikaan mm. tuulivoiman konsultointiin erikoistunut GES-Partners -niminen konsulttiyhtiö, jossa Pekkarisen tytär Tuulimari Pekkarinen (myöh. Fareed) toimi hallituksen varajäsenenä

Hänhän (Taamir Fareed) toimi myös konsulttina?

– Joo, mutta ei hän (Taamir Fareed) ainakaan meille ollut konsultoimassa. Ei temmi (työ- ja elinkeinoministeriö) ole ostanut häneltä sentinkään vertaa yhtään mitään. Ei ainakaan minun...No, totta kai minä nyt tietäisin, jos olisi jotain ollut, siitä olen ihan varma.


PEKKARISEN haastattelu julkaistiin eilen tuoreeltaan Ilta-Sanomien verkkosivuilla. Sen jälkeen IS sai käsiinsä vuoden 2008 ilmasto- ja energiastrategian, joka tosin löytyy helposti myös ministeriön kotisivuilta.

Ilta-Sanomat ei enää tiistai-iltana tavoittanut Pekkarista kommenttia varten.


Kohu Pekkarisen ympärillä alkoi, kun eduskuntaan pyrkivä ex-meppi Eija-Riitta Korhola totesi maanantai-iltana lyhytviestipalvelu Twitterissä, että ”isä Pekkarinen ajoi läpi syöttötariffit ja niillä rikastunut tytär lobbaa lisää.” Twiitillä Korhola mainosti aiheesta laatimiaan blogikirjoituksia.

– Pekkarinen riiteli meille syöttötariffit, hänen vävynsä rikastuu niillä ja hänen tyttärensä on Energiakolmikon lobbari, joka puolustaa tätä järjestelmää, Korhola tarkensi Ilta-Sanomille eilen.

– Se, että tuulivoimaa päätettiin rakentaa, se oli hallituksen yhteinen kanta, jossa minä itse asiassa olin pienemmän tuulivoimarakentamisen kannalla, Pekkarinen puolustautui.


PEKKARISELLA oli eilen suuria vaikeuksia muistaa myös sitä, että hänen tyttärensä ja tyttären nykyinen mies ovat voimakkaasti mukana suomalaisessa tuulivoimabisneksessä. Taamir Fareed palkattiin sijoitusyhtiö Taaleritehtaaseen tuulivoimasta vastaavaksi johtajaksi kesäkuussa 2010.

Tuulimari Fareed työskentelee johtotehtävissä Energia­kolmiossa. Helmikuussa 2013 Taaleritehdas ja Energia­kolmio solmivat sopimuksen, jonka mukaan Energia­kolmio järjestää Taaleritehtaan koko tuulivoimatuotannon myynnin markkinoille.

Korhola ihmettelee, miten Pekkarisen perhe hyötyy tuulivoimatuista, joita tähän mennessä on maksettu noin 100 miljoonaa euroa. Suuri osa tuesta on muuttunut sijoittajien tuotoksi.

Pekkarinen kiistää perheen väitetyt hyödyt. Pekkarinen sanoi IS:lle, että tyttären ja vävyn firmoilla ei ”hänen ymmärtääkseen” ole paljon tekemistä tuulivoiman kanssa.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Perhe osti rakennustarkastajalta tämän rakentaman omakotitalon – parin vuoden päästä paljastui karu totuus

 2. 2

  Kaunarit-Brooke, 56, on timanttisessa bikinikunnossa – julkaisi kuvan maratonien koulimasta vartalostaan

 3. 3

  Legendaarinen teinimopo palaa kesällä Suomeen – satapiikkisenä!

 4. 4

  Hoitovirhe tappaa Suomessa useammin kuin liikenne – ”Ovat nämä karmeita lukuja”

 5. 5

  Somessa kuhisee jo: Tätä mieltä katsojat ovat uuden Selviytyjät Suomi -kauden kilpailijoista – yksi asia hiertää ylitse muiden

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Moni Gmail-käyttäjä yllättyi: Ikävä löytö lähtevien postien kansiossa

 2. 2

  Tässä ovat uudet Selviytyjät-kisaajat – nämä 16 julkkista matkaavat jo kohti autiosaarta

 3. 3

  Viaton tarra matkalaukussasi voi pilata koko matkasi – ”On olemassa riski”

 4. 4

  Kaunarit-Brooke, 56, on timanttisessa bikinikunnossa – julkaisi kuvan maratonien koulimasta vartalostaan

 5. 5

  Huhumylly käy kuumana: Tapparan Otso Rantakari kertoo nyt, mitä hän huusi isänsä menettäneelle Veini Vehviläiselle

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

 2. 2

  Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

 3. 3

  Tällainen on Aviciita piinannut vakava sairaus – voi iskeä jo rankasta kertajuomisesta

 4. 4

  Asunnottomaksi jäänyt Björn, 54, ”muutti” Ruotsin-laivaan – näin paljon hän maksaa asumisestaan

 5. 5

  Harkimo on perustamassa uutta yhdistystä: Liike Nyt ry:n tiedoista paljastuu kiinnostava nimi

 6. Näytä lisää