Isä ja tytär pitivät naista vankinaan neljä vuotta – uhri synnytti miehelle neljä lasta

Julkaistu:

Rikos
Isä ja tytär tuomittiin törkeästä ihmiskaupasta vankeuteen.
Nuorta naista yli neljä vuotta vankinaan pitänyt kaksikko tuomittiin ehdottomaan vankeuteen Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

Oikeuden mukaan 45-vuotias isä ja 22-vuotias tytär onnistuivat houkuttelemaan uhrin mukaansa käyttämällä hyväkseen muun muassa hänen hyväuskoisuuttaan. Lääkärinlausunnon mukaan uhri on ikäistään kehittymätön ja helposti johdateltavissa.

Törkeän ihmiskaupan lisäksi miehelle tuli tuomio lapsikaappauksesta.

Kaikki alkoi nettitapaamisesta vuonna 2010. Uhri oli tavannut tyttären ensin netissä ja myöhemmässä tapaamisessa tytär oli esitellyt mukana tulleen isänsä serkkunaan. Isä ja tytär houkuttelivat uhrin matkaansa ja vapaudenriisto kesti yli neljä vuotta. Oikeuden mukaan isä ”otti uhrin naisekseen” vastoin tämän tahtoa ja teki hänelle neljä lasta, jotka syntyivät vuoden välein. Nuorin lapsista syntyi naisen päästyä vapaaksi alistajistaan.

Syytteen mukaan kaksikko kaappasi nuoren naisen matkaansa ja piti häntä käytännössä vankina useita vuosia. Tuona aikana nuori nainen synnytti miehelle neljä lasta.

Oikeuden mukaan kaksikko sai uhkailemalla ja väkivallalla uhrinsa lamautumaan ja uskomaan, ettei hänellä ollut mahdollisuutta lähteä pois. Uhri yritti paeta ja yritti myös itsemurhaa.

”Ihmisarvoa loukkaavat olot”

Kaksikko majoitti naista lukuisissa asunnoissa eri puolilla Suomea. Oikeus luonnehti oloja ihmisarvoa loukkaaviksi. Naisella ei ollut henkilöllisyyspapereita tai omaa tiliä, eikä hän saanut olla yhteydessä vanhempiinsa. Häneltä oli myös viety puhelin.

Oikeus piti isän motiivina jutussa ”naiseksi ottoa”. Kaksikko myös ohjasi uhrille tulleet lapsilisät tuttavansa pankkitilille, josta he saivat ne haltuunsa.

Oikeus piti rikosta törkeänä. Se tuomitsi isän kolmen vuoden ja 10 kuukauden vankeuteen muun muassa törkeästä ihmiskaupasta ja lapsikaappauksesta. Lapsikaappaustuomio tuli isän toimitettua yhden hänen ja uhrin lapsista Ruotsiin.

Tytär sai kaksi vuotta ja kahdeksan kuukautta muun muassa osittain nuorena henkilönä tehdystä törkeästä ihmiskaupasta ja nuorena henkilönä tehdystä petoksesta.

Tuomitut velvoitettiin yhteisvastuullisesti maksamaan naiselle kärsimyksestä 15 000 euroa. Heidän nimiään ei julkaista, jotta heitä ei voi yhdistää asianomistajaan.

Tytär tuomittiin myös petoksista

22-vuotias nainen tuomiitiin myös törkeistä petoksista. Väärällä nimellä esiintyen hän huijasi Kuopiossa 71-vuotiaalta mieheltä 40 000 euroa. Nainen oli rikoksen tehdessään vain 17-vuotas.

Tampereella nainen huijasi toiselta mieheltä 50 000 euroa.

EDIT: Korjattu summa, jonka nainen huijasi mieheltä Tampereella.