Kotimaa

Täällä Wincapitaan uskottiin eniten – katso oman kotikuntasi tilanne

Julkaistu:

Vuosina 2006–2008 toiminut Wincapita houkutteli jäsenikseen kymmeniä tuhansia suomalaisia. Valtaosa heistä menetti sijoituksensa, kun järjestelmä romahti.
Rahoitusalan väitöskirjaa Aalto-yliopistossa tekevä Ville Rantala on käynyt läpi poliisin julkisen esitutkintamateriaalin Wincapitasta. Yhteensä 53 000 sivun aineistosta hän on laskenut, kuinka paljon missäkin kunnassa on ollut sijoittajia poliisin kuultavina.

Aineiston perusteella näyttää siltä, että erityisen paljon Wincapitaan uskottiin Savossa ja Pohjanmaalla. Ahvenanmaa oli Suomen maakunnista ainoa, jossa sijoittajia ei ollut lainkaan.

– Kaupungeista kaikki Suomen suuret kaupungit olivat siinä mukana, Rantala kertoo IS:lle.

Rantalan tutkimuksesta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Levisi kuin sukupuolitauti

Rantalan mukaan verkostohuijaus levisi muutaman aktiivisen ihmisen toimesta nopeasti ympärilleen.

– Verkostorakenteeltaan Wincapita muistutti enemmän sukupuolitautia tai tietokonevirusta kuin flunssaa. Wincapitaan pystyi liittymään vain olemassa olevan jäsenen kutsumana, eli sponsoroimana.

Rantala on tutkinut myös verkostoon liittyneen sponsorin yleisintä profiilia: tyypillisimmin he olivat yrittäjätaustaisia miehiä, joilla oli keskimääräistä suuremmat tulot.

– Mukana oli kaikenlaisia ihmisiä ja suurin osa heistä oli ihan vilpittömästi liikkeellä. He kutsuivat sukulaisiaan tai muita läheisiä tuttujaan mukaan.

Eri ammatti- ja yhteiskuntaluokkia

IS kertoi vuonna 2011, että Wincapitaan retkahtaneet edustivat kaikkia mahdollisia ammatti- ja yhteiskuntaluokkia. Kenraali Gustav Hägglund ei ollut ainoa upseeri uhrien joukossa. Sijoittajien joukossa oli myös muun muassa kaksi majuria ja insinöörieversti.

Mukana oli myös kolme professoria, pörssikonsernin luotonhallinnasta vastaava päällikkö, kansainvälisen pörssiyhtiön kehityspäällikkö ja tekniikan tohtori. Mukana oli myös kuntayhtymän johtaja, kunnan kehittämispäällikkö, entinen tuomioistuinjuristi, liikennelentäjä, lennonjohtaja, palomiehiä, poliiseja ja rajavartioita sekä jääkiekkoilijoita ja tunnettu yleisurheilija.

Suullisella tiedolla sijoitustoiminnalle iso merkitys

Julkisen esitutkintamateriaalin perusteella Rantala sai selvitettyä 5 523 Wincapita-sijoittajaa. Heistä 4 774 sijoittajan kohdalla tutkija pystyi seuraamaan sponsoriketjua Wincapitan perustajaan Hannu Kailajärveen asti. Kaiken kaikkiaan Wincapitaan sijoitti yli 12 000 ihmistä, mutta esitutkinnassa kaikkia sijoittajia ei haastateltu.

Tohtorikoulutettava kiinnostui Wincapitasta tutkimusaiheena, koska siinä oli hänen mukaansa ainutlaatuinen mahdollisuus selvittää, miten suulliset tiedot leviävät väestössä ja levittävät yhtä sijoitusideaa. Sponsorisuhteet kertoivat, miten yksi ihminen otti toisen sijoitusneuvon vastaan.

– Tässä on ollut mahdollisuus tutkia asiaa, jota ei muuten voi tutkia. Suullisella tiedolla on sijoitustoiminnalle todella iso merkitys. Tiedämme, että yksittäisissä tilanteissa liikkeelle lähteneet huhut tai yksittäiset ideat voivat lähteä leviämään kuin epidemia.

– Jos joku kuulee huhun, että pankki saattaa olla hajoamassa, kohta kaikki menevät nostamaan pankin tiskiltä rahoja.

Linkki Helsingin Sanomien uutiseen.

Näissä kunnissa oli eniten Wincapita-sijoittajia

Wincapita-sijoittajia suhteessa kunnan asukaslukuun.

1. Rautalampi

2. Enonkoski

3. Konnevesi

4. Varkaus

5. Suonenjoki

6. Lapua

7. Rantasalmi

8. Tuusniemi

9. Ii

10. Urjala

11. Sulkava

12. Siilinjärvi

13. Leppävirta

14. Ruokolahti

15. Taipalsaari

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt