Kehitysvammaisen Harrin sympaattinen päiväkirja ilahduttaa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kehitysvammaisen Harrin sympaattinen päiväkirja ilahduttaa

Amerikanrautojen ja rockabillyn ystävä Harri Vatanen piti IS:n pyynnöstä päiväkirjaa arjestaan kuuden päivän ajan.

Harri Vatanen rakastaa rockabillylevyjä ja autotapahtumia.­

15.3.2015 13:00

Helsingin Pohjois-Haagasta kotoisin oleva Harri Vatanen, 58, asuu Marjaniemen ryhmäkodissa. Hänen yksiönsä jääkaapista löytyy valon lisäksi puoliksi juotu pullo Jack Daniel’sia.

Mies ei turhia juttele, mutta rakkaus amerikanrautoja ja fiftarimeininkejä kohtaan ei voi olla pulpahtamatta pintaan. Rahat kuluvat autopaitoihin, autotapahtumissa käynteihin sekä rockabillylevyihin ja keikkoihin.

Vatasen postiluukusta kolahtavat säännöllisesti autolehti V8 ja musiikkilehti Rumba. Nyt käsillä on lippujen metsästys Larkin Poen keikalle Savoyhin.

– Jotkut siskokset siinä soittaa, hän kertoo.

Vatanen käy töissä kolmena päivänä viikossa.

– Alihankintafirmassa, niittaushommia. Nyt ei ole ollut viikkoon hommia, se on kauheeta. Olen vain istunut siellä, sanoo Vatanen, mutta hymyilee myös hiukan.

Hänen perheeseen kuuluu äiti ja kaksi pari vuotta nuorempaa velipuolta, jotka äiti sai uuden miehen kanssa.

– Toinen on laihempi, toinen lihavampi, kuvailee Vatanen pikkuveljiään.

Vatanen muistelee pudonneensa pienenä ikkunasta, muttei muista mones kerros oli kysymyksessä. Onnettomuuksia on sattunut myös lähiaikoina. Viime talvella kävelyllä ollessaan Vatanen kaatui ja olkapää meni sijoiltaan. Sen jälkeen ambulanssi on jouduttu kutsumaan useampia kertoja Marjaniemeen, että paikoiltaan lähtenyt olkapää on saatu takaisin paikoilleen.

– Pelottaa, että se taas menee. Öisin täytyy pitää tukea, ettei se lähtisi, sanoo Vatanen.

Keikoille ja tapahtumiin Vatanen pääsee kulkemaan avustajan kanssa. Yksi asia miehen mieltä tuntuu mietityttävän, ellei jopa harmittavan.

– Avustaja vaihtuu koko ajan, sanoo Vatanen.

Harri Vatanen saneli päiväkirjansa ohjaajilleen.

 

Perjantai 6.3.2015

”Heräsin 8:00, kävin veskissä, sit tein aamupalaa. Teetä ja voileivän.

Sit mä menin hammaslääkäriin, josta myöhästyin vähän. Sit hammaslääkärillä soitin Iiris-puhelimella yläkertaan, mutta siellä ei kukaan vastannut. Sit mä soitin alakertaan ja siel vastattiin.

Avustaja soitti just ku olin lähössä hammaslääkäristä. Sanoin et oon just tulossa Itäkeskukseen. Lähettiin sielt sit sinne Kamppii avustajan kans. Ihmettelin ku ei kasiratikka kulkenut ku siin kulkiki ysi. Olin kerran siel konsertiski siel Jätkäsaaressa. Käytii siel Jätkäsaaressa nyt 50-luvun ravintolassa tai semmonen se oli. Istuttiin sit siel vaa. Siel oli myynnissä avokattone Mustangi. 29900 euroa makso. Oli siel muitakin autoja. Sit siel oli paljon vanhoja julisteita.

No sit tultiin pois sielt metrolla. Metros oli aika pirusti jengiä. Tultiin sit avustajan kans koulun ohi takaisin asuntolaa, siel koulul ei ollu enää liukasta nii pääs siit hyvin läpi. Sit se avustaja lähti, kirjotin nimen eka sen listaan.

Jäin kämpille pelaa pelejäni. Kävin yläkerrassa näyttämässä yht lappua. Siin oli et se konsertti maksaa olikse 10 euroa, mut en mä enää haluukkaan sinne mennä. Sit mä tulin syömään ja join oluen. Sit imuroin sen lattian. Pesin lattiat, pyyhin noi listat sielt tai ne kiiltävät raudat, mikä sen nimi nyt on. Kaiteet ne mä pyyhin. Sit vein rätin pois, vein siivouskomeroon. Sit tulin tänne kerhohuoneelle, otin pillerit ja söin jätskin, siinä sit olikin kaikki.

Hammaslääkäri oli musta kiva, ja siellä oli kivaa. Ja tärkeää oli tietenkin Jätkasaareen meno. Se oli mukavaa.”

Lauantai 7.3.2015

”En laittanut kelloa soimaan. Heräsin kymmenen aikaan, ohjaaja toi pillerit. Illalla söin aamupalan ku tuli niin nälkä, siksi ohjaaja antoi banaania. Puin päivävaatteet päälle ja kävin vessassa. Ruuan jälkeen kerroin ohjaajalle et meen jumppaamaan. Jumppaan olkapäähän voimaa.

Hain ohjaajalta rahaa, sit lähdin parturiin. Otin itseltäni säästöstä vitosen ja kävin Lidlissä ostoksilla. Ohjaaja soitti mun Iiris-puhelimeen ja kysyi mis mä oon ja lähdenkö mukaan kahville. Sit mä ootin niitä Anttilassa. Ne haki mut sieltä. Käveltiin kahville, tilasin kaakaon ja mikä se nyt olikaan, muffinsin. Sit ne toiset meni kauppaan ja mä tulin takas kämpille.

Luin vähän V8-autolehteä ja katoin tapahtumia kalenterista. Kuuntelin erikoista musiikkia. Ohjaaja tuli pyytämään saunaan. Kävin suihkussa ja saunassa. Istuin ylälauteella mut sit tuli kuuma ja tulin alemmas. Saunan jälkeen laitoin kotiasun. Menin syömään ranskalaisia ja nakkeja. Sit otin pillerit. Otin iltapalaa ja tein itselleni aamupalan.

Illalla katon sit telkkaria, mut en syö herkkuja.

Kivointa oli käydä kahvilla tai siis kaakaolla.”

Sunnuntai 8.3.2015

”Heräsin aamulla klo 9 aikoihin. Sit kävin veskissä. Tein itselleni aamupalaa, keitin teetä ja otin sen viilin. Menin yläkertaan ja ohjaaja sanoi, että olkapäähän tullut ihottumaa niin piti laittaa rasvaa. Mulla ei yöllä ollut tässä olkapäässä nyt mitään teippiä tukena.

Kävin syömässä lounasta yläkerrassa.

Katoin uutta enkelisarjaa, Charlien Enkelit -sarjaa. Siinä on kolme naista. Se on ihan uudenlainen.

Kämpillä kuuntelin musiikkia ja jumppasin olkapäätä ovea vasten. Oliko se 30 kertaa tai jotain. Musiikki oli rockabillyä.

Kattelin kanssa V8-autolehteä ja niitä tapahtumia. Sit mä ajattelin, että kysyn avustajalta, jos se voi lähteä mun kaa, kun siellä raviradalla on autotapahtuma.

Sit me syötiin. Ja mä join olutta. Join jo perjantainakin. Ostin kun oli halvalla.

Vedettiin sit ohjaajan kanssa mun kuivuneet lakanat.

Sit mä tulin ottaa iltalääkkeet.

Illalla kattelen vielä Valtateiden pelastajat -ohjelmaa, tai joku sellainen. Siinä on sellainen hinausauto. Ne saa kamalan paljon rahaa hinauskeikoista.

Illalla pitää muistaa laittaa herätyskello soimaan.”

Maanantai 9.3.

Heräsin seitsemältä kellon soittoon. Sit mä kävin veskissä, puin päälle ja sen jälkeen vähän jumppasin.

Sit mä lähdin yläkertaan aamupalalle. Söin puuroa ja join teetä.

Ja sit kävin pakkaamassa kotona repun jonka otin töihin. Töiden jälkeen meen jumppaan.

Tein töissä ruuvihommia ja niittasin etikettejä muovipusseihin.

Kävin syömässä, tänään alko Välimeren viikko, oli välimeren lihapullia.

Työkaveri auttoi tarjottimen kantamisessa. Mulla oli uusi mustapäinen haarukka. Jätin tarjottimen siihen ja joku keittiöstä vei sen pois.

Oottelin käytävässä ja katselin ulos läheiselle rakennustyömaalle niiden hommia kunnes ovet avautuivat.

Lueskelin sunnuntain Hesaria. Siinä oli juttua niistä Kurikan kavereista. Ja Tapio Rautavaarasta.

Tauolla katselin jotain vanhaa kotimaista elokuvaa, se oli jostain lastensairaalasta.

Tein viel jotain ruuvihommia.

Sit puhuttiin työkaverin kaa, et nyt tuli naisvalta, kun kaks miesohjaajaa siirtyi toiselle osastolle ja tuli naiset tilalle.

Töistä lähdin ensin 59 bussilla, sit 58 bussilla Itikseen. Jumppa alkaa klo 16.

Juttelin jumppaukkojen kanssa. Yks oli jotain 72-vuotias. Ihan kivoja miehiä ovat.

Kun jumppa oli ohi, vaihdoin vaatteet ja lähdin himaan. Tulin vanhaa reittiä kentän poikki, kun ei ollu enää jäätä. Kävin suihkussa ja kävin syömässä. Otin seuraavan aamun aamupalat ja menin kämpille.

Tiistai 10.3.

Pistin illalla kellon soimaan kahdeksalta.

Keitin vedenkeittimellä vettä ja laitoin teepussin Corvette-mukiin.

Söin voileivän ja join teen. Sitte pistin vaatteet päälle ja menin ylhäältä hakemaan lääkkeen. Sit tulin hakemaan postin ja pistin lenkkarit jalkaan ja lähdin postikeikalle.

Hain postin toisesta ryhmäkodista ja toimintakeskuksesta. Kun tulin käytävään niin se toi vielä lisää postia reppuun. Menin metrolla Sörkkään ja kävelin toimistolle Brahen kentän vierelle. Kun kävelin niin siinä oli joku pizzaliike jonka portaille istuin ja sidoin kengännauhat. Meinasin vetää lipat siinä.

Joku kaunis avasi oven ja otti postin. Sillä on oma huone siellä. Antoi postia ryhmäkotiin tuotavaksi. Mies siellä kyseli, et milloin mä sen naisen saan. Sit mä kävelin sieltä takas. Tulin metrolla takas Itäkeskukseen. Se meni aika pitkälle, sai kävellä aika kaukaa. Kävelin toimintakeskukselle. Puhelin soi puolessa välissä, ohjaaja soitti ja kertoi et kuvaajat tulee mun kämpille haastattelemaan. Kävin syömässä toimintakeskuksen keittiöllä.

Tulin kotiin. Haastattelija tuli kämpille. Se kirjoitteli lisää juttuja sen vihkoon. Milloin oon syntynyt, lapsuudesta ja velipuolista. Muistaakseni broidit oli syntynyt 1941.

Kyseli kaikenlaista. Esittelin paikat ja pistin autopaidan päälle. Pistin Mustangi-paidan päälle ja sit viel lippiksen. Sitte se kysy mitä olutta mä juon. Otin pussista yhden ja se sai kuvattua, että kaljapurkki tuli kuvaan. Vähän jälkeen se lähti. Paitsi se unohti mustan epeleen. Piti soittaa sille.

Sit mä aloin imuroimaan lattioita, matot sen jälkeen ulos sieltä. Ja sit pesin lattian, tuolit pöydälle ja musiikki soimaan. Sit mua tultiin pyytään syömään. Sit otin kylppäristä kaikki kamat pois. Ruoan jälkeen hain matot parvekkeelta ja pistin lattiaan. Meinasin ottaa lipat, kun kompastuin mattoon. Sit mä olin vaan kämpillä ja nostin tuolit takas lattialle. Pistin pyykkii toisen kerran pesukoneeseen ja vein kuivumaan. Pistin sen tuulettimen päälle ja tulin pois sieltä. Istuin vähän aikaa kämpille ja tulin sit toimistolle kirjoittaan tätä.

Nyt ootan iltapalaa ja pillerit. Sit meen kämpille ja katson ruotsalaista leffaa. Sitä ennen tulee se varaston kaupittelu ohjelma. Toinen teksasilainen ja toine tavallinen.

Keskiviikko11.3.2015

Aamulla heräsin seiskan aikaan. Kävin vessassa ja laitoin jalkarasvaa jalkoihin, Niveaa kainaloon ja sit kuteet niskaan. Sit mä jumppasin käsillä ohjelman mukaan. Sit mä menin yläkertaan aamupalalle ja lähdin töihin.

Mä menin sitä vanhaa reittiä, kun jäät on jo sulanut. Siitä on helpompi nyt mennä. Mä ostin kiskalta iltsikan ja TV-lehden ennen metroon menoa. Siinä oli aika hurja juttu, kun joku mies katosi baarimatkalla. Ja yks pankkijuttu oli aika pöhkö, kun siel ei ollu kameraa päällä. Ja Mustanaamion mä luen siit kans, en mä muuta.

Töissä oli ruuvihommia. Mä pussitin aika ison kasan, taitoin etiketin päälle ja niittasin pussit kiinni. Ei siel muuta erikoista. Mitä nyt yks kaveri taas huusi kovaa, hirvee mekkala. Ruuaks meillä oli pinaattipyöryköitä, kreikkalaiseen tyyliin. Päivä loppu jo yhen aikaan kun niillä oli joku kokous siellä (hlö-kunnalla).

Sit mä tulin kahella bussilla Itikseen ja kävin pankissa nostamassa 20 euroa rahaa, siel oli kauheesti lössiä ja jonoo. Mä kävin Lidl-kaupassa ostamassa pari olutta ja Saiturinpörssistä karkkipussin. Mä säästän ne viikonlopuksi.

Himaan tullessa mä ihmettelin mis ohjaaja on. Mul olis tänään isäntävuoro. Sit mä jäin pelaa kämpille pelejä (käsikonsolipelejä). Sit ohjaaja tuli ja mä pääsin hommiin. Mut mun ei tarvinnutkaan tehä salaattia ja kattaa pöytää mut sitten mä tyhjensin astianpesukoneen ja siivosin ruuan jälkeen pöydät.

Illalla mä käyn suihkussa ja ajan parran ja katon tv:stä varastojuttuja ja sit sielt tulee Härski ja Tärski, ne kaverit tutkii jotain rikoksii ja ajelee punasella ja valkoraidallisella autolla. Se on amerikkalainen leffa.

Sit mä meen nukkuu.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?