Tapanilan joukkoraiskaus puhuttaa: Nuori somalinainen vaatii somaliyhteisöä ottamaan vastuuta

rac

Julkaistu:

vastuu
26-vuotias Ujuni Ahmed haluaa haastaa Suomen somaliyhteisön tuomitsemaan väkivallan julkisesti ja irtisanoutumaan siitä.
Viikon ajan ympäri Suomea on puhuttanut tapaus, jossa viiden 15-18-vuotiaan somalialaistaustaisen pojan epäillään raiskanneen nuoren naisen Helsingin Tapanilassa. Asia koskettaa vahvasti maahanmuuttajayhteisöä.

Tänään julkaistulla Helsingin Sanomien videolla 26-vuotias somalinainen Ujani Ahmed toteaa, että somaliyhteisön on yleisesti korkea aika ottaa vastuu harteilleen ja miettiä, miten väkivaltaa voisi ennaltaehkäistä.

– Tarkoitus olisi, että ihmiset tuomitsisivat kaiken väkivallan julkisesti ääneen. Vaikka puhunkin videolla somalina, niin toivon että tähän osallistuisi mahdollisimman moni ihminen taustasta tai kansallisuudesta riippumatta, Ahmed kertoo.

– Olen puhunut tästä asiasta paljon ystävieni ja tuttujeni kanssa. En ole huomannut, että somaliyhteisö olisi kommentoinut näitä asioita julkisesti muuten kuin yksittäistapausten osalta. Netissä taas keskustellaan aika kiihkeästikin.

Puhuminen on alku

Ahmedin mukaan ei ole olemassa mitään yksiselitteistä asiaa, mitä somaliyhteisö voisi tehdä ennaltaehkäistäkseen rikoksia, mutta puhuminen ja ongelman tiedostaminen on alku.

Hän toteaakin, että ulkomaalaisten yliedustuksesta rikostilastoissa on puhuttu jo vuosia. Hänen mielestään somaliyhteisön ja koko yhteiskunnan nyt olisikin jo korkea aika alkaa etsimään ratkaisua ja miettimään mistä asia johtuu.

– Ei ongelma ole tietenkään pelkästään somaliyhteisön. Suomessa on paljon huonosti voivia nuoria. Pitäisi herätä siihen, että tällä hetkellä teini-iässä olevat maahanmuuttajanuoret ovat asuneet koko ikänsä Suomessa. Pitäisi tiedostaa, että jonkinlainen ongelma on olemassa ja kertoa, että se on huomattu, nuorisotalolla työskentelevä Ahmed sanoo.

Vaikka Helsingin Tapanilassa tapahtunut, viiden somalinuoren tekemäksi epäilty raiskaus herättää suurta raivoa sosiaalisessa mediassa, ei asia ole ainakaan vielä näkynyt Ahmedin arjessa. Hän kuitenkin toteaa, että vastaavat tapaukset leimaavat helposti kaikki somalit.

– Ei se ainakaan vielä vaikuta niin paljoa, etteikö uskaltaisi kulkea kadulla.