Ovela pajatsohuijaus piinasi RAY:tä pitkään – kolme kikkaa, joilla huijarit tyhjensivät jasson

Siimakolikko, käyrä lantti ja mittanauha. Siinä kolme legendaarista huijauskikkaa, joilla tyhjennettiin vanha kunnon pajatso eli 50 pennin kolikkojasso.

11.3.2015 15:08

ISTV esittää nämä huijaustemput kunnianosoituksena pajatson muistolle, sillä RAY veti tänään töpselin irti Suomen viimeisestä virallisesta pajatsosta. Katso yllä olevalta videolta, miten ovelilla konsteilla huijarit laittoivat kolikkolaarin kilisemään.

RAY:n kunnossapitopäällikkö Heikki Kauppi on nähnyt pitkän uransa aikana kaikki mahdolliset vilunkiyritykset, joilla pajatsoja ryövättiin. Hän luettelee lonkalta kolme parasta:

1) Suomen kansanterveyden kannalta ikävin konsti oli ohueeseen siimaan solmittu 50 pennin kolikko. Se lyötiin normaalisti koneeseen, ongittiin ylös porttien tasalle ja pudotettiin aukosta sisään.

– Kauimmin meitä piinannut oli siimarahapelaaminen, Kauppi kertoo.

– Me kehitimme erilaisia teriä pajatson sisään katkaisemaan siiman, mutta vilpintekijät olivat edellä ja alkoivat käyttää kestävämpiä siimoja, Kauppi muistelee.

2) Toinen kikka oli kolikon käyristäminen. Käyrä lantti lyötiin sisään ja se pysähtyi usein sopivaan kohtaan lasin taakse. Siitä aiheutui ruuhkaa, jota helpotti kolikoiden sujahtamista porteista alas.

– Poistimme pajatsoista kaikki metalliset osat, joiden avulla kolikoita pysyi vääntämään. Se auttoi hiukan, mutta asiakkailla oli tietysti kotikonsteja käyristykseen.

3) Kolmas ja hyvin tehokas vilppi tehtiin metallisella mittanauhalla. Se ujutettiin pajatson sisään alhaalta, voittorahojen kupista. Mittanauhaa työnnettiin ylöspäin, kunnes se asettui keskimmäisen portin taakse. Siitä se ohjasi lantit kätevästi pääpottiin.

– Aina, kun näin pajatson, jonka keskikaista oli täysin tyhjä, tiesin, että mitalla oli pelattu. Tämän saimme kuriin, kun teimme matkaan mutkia, jolloin mittanauhaa ei voinut enää nostaa ylös asti.

50 pennin jasso oli Suomen yleisin ja suosituin pajatso. Niitä oli parhaimmillaan lähes 8 500 kpl (1967-1990) pitkin poikin Suomen kahviloita, baareja, ravintoloita ja markettien auloja.

Katso pajatsohuijausvideo kokonaisuudessaan Raymond-lehdestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?